Bursa pan-europeană Euronext

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Formarea bursei EURONEXT

Pentru a înţelege pasul important în activitatea bursieră mondială determinat de formarea EURONEXT, este necesar să formăm o privire de ansamblu a pieţelor de capital.

În ultimii ani, s-au înregistrat schimbări semnificative în domeniu.

Câteva tendinţe majore s-au conturat începând cu anii 1990:

• Globalizarea pieţelor financiare şi a operaţiunilor bursiere,

• Introducerea a noi tehnologii eficiente şi rapide,

• Acces sporit la pieţele de capital.

Sistemele alternative de tranzacţionare care operează în paralel cu pieţele oficiale au fuzionat, oferind posibilitatea tranzacţiilor internaţionale şi costuri scăzute.

Simultan a avut loc o creştere semnificativă a numărului de intermediari ai pieţei (bănci şi societăţi specializate), conducând la creşterea volumului de tranzacţionare.

S-a trecut la crearea unor grupuri bursiere naţionale şi regionale semnificative, prin fuziunea pe plan naţional a tranzacţionării şi compensării tuturor intrumentelor financiare: valori mobiliare şi instrumente financiare derivate.

La nivel european s-au realizat: achiziţia casei de compensaţie italiană de către Bursa din Milano, crearea pieţei Norex prin alianţa dintre bursele din Oslo, Copenhaga şi Islanda, precum şi operarea burselor din Estonia şi Letonia de către bursa finlandeză.

Cu toate acestea, la nivel european se înregistrează prezenţa a peste 20 de sisteme de tranzacţionare şi compensare, supuse reglementărilor naţionale, care contravine nevoii de lichiditate şi finanţare a emitenţilor şi aceleia a intermediarilor de a avea acces la o paletă cât mai diversificată de intrumente.

Se prognozează fuziunea mai multor sisteme de compensare europene, care să dubleze eforturile reprezentate de fuziunea pieţelor de capital.

Un punct important de reper l-a constituit introducerea monedei unice EURO, care a condus la formarea unui spaţiu monetar echivalent Statelor Unite ale Americii.

EURONEXT este o societate pe acţiuni încorporată sub legea olandeză, care funcţionează prin intermediul filialelor sale.

Piaţa bursieră a luat naştere în data de 22 septembrie 2000, prin fuziunea burselor de la Bruxel, Amsterdam şi Paris. La începutul anului 2002, consolidarea pieţei de capital pan-europene a continuat prin fuziunea cu bursa de valori portugheză BVLP (Bolsa de Valores de Lisboa e Porto) şi absorbţia LIFFE (London International Financial Futures and Options Exchange).

Raţiunea care a stat la baza constituirii EURONEXT a constat în dezvoltarea unei pieţe de capital transfrontaliere, capabilă să ofere operaţiuni de tranzacţionare şi clearing, în condiţii de lichiditate crescută şi costuri scăzute.

SCOPUL BURSEI EURONEXT

Scopul îndeplinirii condiţiilor impuse de legislaţia fiecărei ţări şi a asigurării păstrării idenţităţii economice a fiecărei pieţe bursiere, EURONEXT operează prin intermediul a cinci pieţe care şi-au păstrat identitatea, dar sub noua titulatură: EURONEXT Amsterdam, EURONEXT Paris, EURONEXT Lisabona, EURONEXT Bruxel, Euronext Liffe. Fiecare are rolul unui portal care oferă intermediarilor, investitorilor şi emitenţilor accesul la o piaţă unică, care poate fi apelată indiferent de locaţia naţională a acestora.

Astfel EURONEXT combină:

- o platformă de tranzacţionare unică,

- un singur registru de ordine pentru fiecare simbol tranzacţionat,

- o casă de compensaţie unică, care acţionează drept contraparte centrală în garantarea plăţilor şi a transferurilor de instrumente financiare,

- un sistem de decontare unic.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bursa Pan-Europeana Euronext.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 672 cuvinte
Nr caractere:
14 617 caractere
Marime:
26.65KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!