Bursă de Valori București

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aparitia primei burse de valori este consemnata in anul 1881, ca urmare a adoptarii Legii asupra burselor, mijlocitorilor de schimb si mijlocitorilor de marfuri. Legea, realizata dupa modelul francez, reglementa infiintarea, prin decret regal, a burselor de valori si marfuri. Ca urmare a adoptarii acestei legi, pe 1 decembrie 1882 se deschide Bursa din Bucuresti in cladirea Camerei de Comert din Str. Doamnei, in Monitorul Oficial al Romaniei din decembrie 1882 au fost publicate cotatiile bursiere ale primelor companii romanesti tranzactionate. De-a lungul timpului bursa a fost afectata de evenimentele social-politice. (rascoala din 1907, razboiul balcanic 1912-1913), bursa fiind inchisa apoi pe perioada primului razboi mondial. Dupa redeschiderea sa, a urmat o perioada de sapte ani de cresteri spectaculoase, urmata de o perioada tot de sapte ani de scadere accelerata. Anul 1939 a reprezentat apogeul perioadei interbelice, se tranzactionau 56 de titluri din domeniul bancar, al transportului si al asigurarilor. Activitatea BVB este intrerupta incepand cu anul 1941, moment in care erau cuprinse la cota bursei actiunile a 93 de societati si 77 de titluri cu venit fix (tip obligatiuni); timp de 5 decenii ramand inchisa. In ciuda unui inceput ezitant si a unor oscilatii in activitatea ei, bursa de valori isi consolideaza pozitia in mecanismul economiei de piata, urmand sa joace un rol tot mai important in viitor In anul 1995 are loc reinfiintarea Bursei, prin decizia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, ca institutie publica investita cu personalitate juridica ce isi desfasoara activitatea pe principiul autofinantarii. Prima tranzactie avand loc pe 20 Noiembrie 1995, in incinta pusa la dispoztie de Banca Nationala a Romaniei. Asociatia Bursei de Valori Bucuresti a fost constituita la 27 aprilie 1995 de catre 24 de societati de valori mobiliare fondatoare. Ea reprezinta organul suprem de luare a deciziilor privind activitatea bursei, fiecare societate de valori mobiliare membra avand dreptul la un vot in Adunarile Generale ale Asociatiei Bursei.

Bursa de Valori Bucuresti este constituita ca o institutie publica non-profit, desfasurandu-si activitatea pe principiul autofinantarii, si care are ca scop oferirea unui cadru organizat si legal pentru intalnirea cererii cu oferta de capital pe termen mediu si lung. Astfel, ea ofera investitorilor garantie morala si securitate financiara prin masurarea continua a lichiditatii valorilor mobiliare inscrise la cota. Bursa completeaza circuitele necesare pentru ca resursele financiare disponibile in piata de capital sa poata ajunge in zonele productive, la societatile comerciale emitente de titluri, care le pot utiliza in mod eficient.

de a contribui la cresterea lichiditatii valorilor mobiliare prin concentrarea in piata a unui volum cat mai mare de valori mobiliare; de a contribui la formarea unor preturi care sa reflecte in mod corespunzator relatia cerere-oferta; de a disemina ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bursa De Valori Bucuresti - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
7 139 cuvinte
Nr caractere:
37 535 caractere
Marime:
41.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Predat:
la gimnaziu
Sus!