Bugetul de stat

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere 3
2. Bugetul de stat – caracteristici 4
3. Principii bugetare 5
4. Studiu de caz 6
5. Concluzie 9
6. Bibliografie 10

Extras din referat:

INTRODUCERE

Tema proiectului se numește ,,Bugetul de stat”, am ales această temă deoarece am vrut să-mi însușesc mai multe cunoștințe în domeniul economic în special cu privire la bugetul de stat al României.În cadrul acestui proiect, am început prin a prezenta noțiunea de ,,buget”, cât și caracteristicile și principiile acestuia, ultima parte fiind reprezentată de un studiu de caz pe exemplul României.

Bugetul de stat sau bugetul public reprezintă un document, un plan sau o balanţă în care se prevăd sumele de bani strânse la dispoziţia statului, surse de provenienţă precum şi direcţiile lor de utilizare.Bugetul de stat este o componentă de bază a bugetului general consolidat şi a finanţelor publice. Termenul de ,,buget” îşi are originea în limba latină desemnând un sac, iar în limba franceză semnificând un cufăr în care se păstrau obiectele personale sau banii.

Activitatea economică se desfăşoară în fiecare ţară potrivit unui mecanism propriu(mecanism economic). Acesta reprezintă un sistem de metode de conducere economică, de obiective ce determină conducerea şi de structuri organizatorice(juridice, suprastructurale) prin care se efectuează conducerea.

În acest sistem de conducere se includ: principiile fundamentale de conducere, organizarea economiei precum şi conexiunile între componentele acesteia, sistemul pieţei, criteriile de eficienţă şi sistemul informaţional.

Principala funcţie a acestui mecanism este cea de conducere şi reglare a proceselor economice, condiţionate de raporturile de interese.Un rol important în realizarea acestei funcţii revine pieţei concurenţiale, pe care se reglează raportul de interese prin participarea agenţilor economici la formularea cererii şi a ofertei.

În acest context, un rol însemnat revine şi statului: precum agent economic, dar şi ca autoritate publică ce crează şi execută cadrul legislativ şi poate influenţa derularea mecanismului economic prin însăşi forţa sa economică.

Bugetul de stat – caracteristici

Sistemul bugetar este cadrul organizatoric prin care se încasează veniturile bugetare, se repartizează şi se cheltuie, acesta reprezintă totalitatea relaţiilor economice sub formă bănească, rezultat al repartiţiei venitului naţional, relaţii ce apar datorită costituirii şi repartizării de fonduri centralizate, precum şi a unităţilor administrativ teritoriale, în scopul satisfacerii unor interese generale ale societăţii ori colectivităţilor publice.

Principalele caracteristici ale acestor relaţii economice sunt:

*conţinutul economic

*exprimarea valorică

*rezultatul repartiţiei valorii nou create

*constituirea şi repartizarea de fonduri centralizate

*implicarea puterii de stat şi satisfacerea unor nevoi publice.

Bugetul public contribuie la realizarea echilibrului între nevoile colective şi mijloacele cu care se acoperă. În acest scop, se stabileşte un raport între resursele financiare publice provenite, în principal din impozite şi taxe, precum si nevoile sociale.

Proiectul de buget conferă Parlamentului şi Guvernului posibilitatea de a avea o imagine de ansamblu asupra raportului dintre valoarea bunurilor materiale şi nemateriale create în economia financiară publică şi valoarea eforturilor făcute pentru realizarea lor.

Bugetul public este instrumentul de programare, de executare şi de control asupra rezultatelor execuţiei resurselor băneşti ale societăţii şi a modului de repartizare şi utilizare a acestora prin cheltuieli publice.În sens larg, bugetul public reprezinta ansamblul documentelor din sectorul public, care împreună formează sistemul de bugete. Acesta este un sistem unitar format din:

- bugetul de stat ;

-bugetul asigurarilor sociale de stat ;

-bugete locale ;

-bugetele fondurilor speciale ;

-bugetele trezoreriei statului ;

-bugetele institutiilor publice, bugetul fondurilor provenite din credite,bugetul fondurilor externe

Principii bugetare

Principiile bugetare reprezintă o sinteză a experienţei practicii bugetare, dar şi a cerinţelor şi exigenţelor presupuse de procesul elaborării şi execuţiei bugetului de stat. Principiile bugetare sunt riguros formulate şi sunt parte a patrimoniului universal de cunoştinţe şi învăţăminte care ţin de ştiinţa finanţelor. Legislaţia bugetară se bazează pe aceste principii şi le include ca norme juridice

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bugetul de Stat.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 838 cuvinte
Nr caractere:
11 135 caractere
Marime:
271.15KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!