Analiza statistico-economică a activității turistice a Republicii Moldova

Previzualizare referat:

Extras din referat:

ABSTRACT: This paper analyze the situation of tourism in Moldova. Promoting Moldova as attractive tourist destination is a shared responsibility of the Government, the Tourism Agency and various institutions in every industry, both public and private sector. But if it is a deeper analysis of the development of the tourism sector in Moldova is much more serious situation. The decrease in foreign tourists visiting more than 10 times has been dramatic for our economy. In 2011 in a top of competitiveness in tourism, which includes 139 countries Moldova fell six positions and reached number 99.

Introducere

Evoluţia economiei mondiale, dezvoltarea continuă a societăţii de azi şi efectele pe care acestea le au asupra oamenilor, determină un număr din ce în ce mai mare oameni să circule prin diferite ţări.

Turismul reprezintă pentru Moldova sectorul economic care dispune de un valoros potenţial de dezvoltare, neexploatat încă suficient şi care poate deveni o sursă de atracţie atât a investitorilor cât şi a turiştilor străini.

În raport cu potenţialul turistic dar şi comparativ cu statele vecine, ponderea turismului în PIB, este mică la fel şi profitul obţinut de întreprinzătorii din turism.

Aceasta se datorează în principal lipsei produselor turistice complexe, discrepanţei capacităţilor turistice, lipsei facilităţilor pentru realizarea capacităţii turistice complexe.

„Deşi mică ca suprafaţă, Republica Moldova are ce arăta turiştilor, care s-ar aventura să vină în ţara noastră în căutare de locuri pitoreşti. Originalul trebuie căutat în satele noastre, acolo unde natura a făcut ceea ce nu e în puterea omului şi unde populaţia mai păstrează vechile obiceiuri, moştenite din străbuni.”[1]

Fără a avea o dezvoltare cantitativă şi calitativă optimă a structurilor turistice de cazare, alimentaţie şi agrement resursele naturale nu pot fi valorificate complex.

Rezultate şi discuţii:

Conform informaţiilor oferite de Biroul Naţional de Statistică, în perioada ianuarie-iunie a acestui an, agenţiile de turism şi turopearatorii moldoveni au acordat servicii turistice la 94,2 mii de turişti şi excursionişti, cu 16,5% mai mult decât în perioada similară din anul 2013. În ianuarie-iunie 2014, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2013, s-a majorat numărul de turişti şi excursionişti participanţi la turismul intern şi emiţător, respectiv cu 44,5% şi 11,7%, pe când la turismul receptor numărul acestora s-a diminuat cu 2,0%.

Din cei 5,3 mii de turişti şi excursionişti străini, care au vizitat Republica Moldova în ianuarie-iunie 2014 şi au beneficiat de serviciile agenţiilor de turism şi turoperatorilor 54,4% au sosit în scopuri de odihnă, recreere şi agrement, 31,7% - de afaceri şi profesionale şi 6,0% - de tratament. Ponderi mai însemnate în numărul total de turişti şi excursionişti străini sosiţi în Republica Moldova le-au revenit cetăţenilor din România (20,2%), Federaţia Rusă (13,4%), Ucraina (10,4%), Germania (5,6%), Turcia şi Italia (cîte 4,3%), Statele Unite ale Americii (3,9%), Israel (3,6%), Olanda (3,3%), Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (2,9%), Belarus şi Lituania (cîte 2,3%), Suedia (2,1%), Bulgaria (1,7%), Polonia (1,6%), Armenia, Franţa şi Austria (cîte 1,3%), Spania (1,2%), Azerbaidjan (1,1%) şi Grecia (1,0%). [3]

Prin intermediul agenţiilor de turism şi turoperatorilor în ianuarie-iunie 2014 au plecat în străinătate 68,7 mii de turişti şi excursionişti, cu 11,7% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2013. Majoritatea cetăţenilor moldoveni au plecat în străinătate în scopuri de odihnă, recreere şi agrement (98,4%). Cetăţenii Republicii Moldova au preferat să călătorească, în principal, în Turcia (33,2% din total plecaţi în străinătate), Bulgaria (30,0%), România (12,5%), Grecia (7,7%), Emiratele Arabe Unite (2,6%), Egipt (2,4%), Ucraina (2,3%) şi Italia (1,4%).

Numărul de turişti şi excursionişti participanţi la turismul intern în ianuarie-iunie 2014 a totalizat 20,3 mii de turişti, în creştere cu 44,5% comparativ cu perioada similară din anul 2013. Deplasarea rezidenţilor moldoveni în interiorul ţării, în scop turistic, a fost organizată în special de agenţiile de turism şi turoperatorii din municipiul Chişinău (55,6%) şi regiunile de dezvoltare: Centru (22,2%) şi Sud (18,2%). [3]

Promovarea Republicii Moldova ca destinaţie atractivă de turism constituie o responsabilitate comună a Guvernului, a Agenţiei Turismului şi a diferitelor instituţii din industria dată, atât publice cât şi din mediul privat. Însă dacă se face o analiză mai profundă a dezvoltării sectorului turistic în Moldova situaţia este mult mai gravă.

Dacă în perioada de dinaintea destrămării Uniunii Sovietice eram asaltaţi de turişti străini, veniţi din partea ţărilor din lagărul socialist, începând cu anul 1992, a fost înregistrat un declin substanţial al vizitelor în Republica Moldova din ţările C.S.I. şi cele învecinate.

Scăderea vizitelor turiştilor străini mai mult de 10 ori a fost dramatică pentru economia ţării noastre. Dar această tendinţă nu s-a ameliorat nici după anii 2000. Aşa din numărul total de 26 mii turişti care au vizitat ţara noastră în anul 2006 în 2013 au ajuns în ţară doar 13 mii turişti, dar şi mai drastic am ajuns cu turiştii din CSI numărul cărora a diminuat de la aproape 9000 în anul 2006 la 2882 turişti în anul 2013.

Bibliografie:

1. Dezvoltarea Turismului in Republica Moldova – http://ru.scribd.com/doc/188532608/Dezvoltarea-Turismului-in-Republica-Moldova

2. NICULĂIŢĂ Dumitru. Turismul în Moldova – oportunităţi de investiţii pentru agenţiile de turism. http://old.eco.md/index.php?option=com_content&view=article&id=6708:turismul-in-moldova--oportuniti-de-investiii-pentru-ageniile-de-turism-&catid=105:marketing-pr&Itemid=476

3. Biroul Naţional de Statistică Banca de date www.statistica.md

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Statistico-Economica a Activitatii Turistice a Republicii Moldova.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 713 cuvinte
Nr caractere:
9 226 caractere
Marime:
97.68KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Turcan Aura
Sus!