Analiza întreprinderilor mari în Europa Centrală și Est

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Analiza intreprinderilor mari din Europa centrala si de Est

Odata cu sfarsitul „Cortinei de fier” a comunismului tarile din Europa Centrala si de Est au cunoscut o crestere economica fara precedent care in ultimii ani pare sa se diminueze, insa pasul cu care economiile continua sa creasca au un efect de continuitate.

In regiunea Europei Centrale si de Est au avut loc cresteri economice situate intre valorile de 0.2% (Estonia) si 34.3% (Polonia). In ultimul deceniu economiile din regiunile tarilor emergente au crescut in medie cu o rata de 4%, comparativ cu cele occidentale care au crescut in medie cu o rata de 2%. Aceasta situatie poate fi datorata in principal ISD, care au fost facute in tarile ce au avut un potential ridicat de dezvoltare.

Imediat dupa caderea comunismului in Europa de est si centrala, multinationalele si-au deschis nenumeroase filiale in speranta de a acapara cat mai mult din piata nesaturata. Cu toate aceastea marile companii au ajuns sa se confrunte cu problema controlarii consturilor, in special cresterilor masive ale salariilor, datorata convergentei reale din acesta zona.

Intr-un top facut recent de publicatia „The financial times” se arata faptul ca printre principalii investitori pe pietele Europei Centrale si de Est s-au numarat Volkswagen (care au cumparat comapani Skoda de la cehi), ArcelorMittal, Metro, Lukoil ( companie petroliera cu sediul in Rusia), E.on, Deutsche Telekon (companie de telefonie din Germania), France Telecom (companie de telefonie din Franta), OMV (companie petroliera din Austria), Samsung Electronisc (companie de electronice si electrocasnice din Coreea de Sud), Tesco (companie multinationala de retail din Marea Britanie), Nokia (companie producatoare de telefoane mobile din Finlanda), s.a.

In Polonia, tara cu cea mai mare dezvoltare in ultimii ani din ECE, exista 10 companii mari (PKN Orlen, PGN, Telekomunikacja Polska, PGNiG, Metro Group Polska, ArcelorMittal, KGHN, Lotos, Fiat, Tauron), cu toate acestea daca am face o analiza mai aprofundata asupra situatiei economice si a transformarilor economice se poate observa faptul ca dintre aceste companii doar 4 dintre ele sunt companii private, restul fiind detinute sau controlate de catre stat. France Telecom, una din cele 4 mari companii poloneze private, detine controlul asupra telecomunicatiilor (Telekomunikacja Polska).

In sectorul bancar si in cel al asigurarilor situatia este asemanatoare, in top fiind banca Pekao SA detinuta de catre Unicredit, urmatata de Pkodp detinuta de catre trezoreria statului.

Datorita faptul ca in Polonia, primeaza ca numar companiile de stat, acestea din urma au devinit suprastarate de angajati, cu o productivitate a muncii scazuta, datorita predispozitiei lor la schimbarile politice. Compania cu cea mai mare cifra de afaceri din tara, si chiar si din regiune, ramane PKN Orlen, compania lider a Poloniei in domeniul petrolului si al retailer-ului. Datorita faptului ca cea mai buna cifra de afaceri din Polonia o are in momentul de fata PKN Orlen putem afirma faptul ca oricat de negativ am privii lucrurile in ceea ce priveste companiile detinute de stat, acestea nu sunt o povara pentru sistemul Polonez.

PKN Orlen a fost una dintre companiile poloneze care au reusit sa se extinda peste granitele tarii, prima data achizitionand aprox. 500 de benzinarii de pe teritoriul Germaniei, iar mai apoi rafinaria Mazeikiu din Lituania. Acesta exindere spre vest a afacerii nu a afectat veniturile inregistrate de catre companie, aceasta avant o cifra de afaceri de 655 milioane de Euro. Pasul cheie ce urmeaza a fi facut, este acela de a achizitiona accesul la o rezerva de petrol, mai ales dupa situatia critica in care s-au aflat odata cu inchiderea retelei, de catre Rusia, retea ce aproviziona rafinaria Mazeikiu.

Cu toate ca dominatia statului nu este una negativa in aceasta tara, ea ar putea lua sfarsit, datorita promisiunilor ce au fost facute de catre guvernul de centru-dreapta al Poloniei, procesul acesta ar avea loc prin scoaterea la vanzare a nu mai putin de 700 de companii detinute de stat, cele mai mari schimbari avand loc in domeniul energetic.

Cehia este tara care a reusit sa atraga unii dintre liderii lumii in domeniul manufacturii, in special atrasi de punctele forte ale Cehiei, precum economia deschisa bine pusa la punct si totodata puterea detinuta de cehi in domeniul ingineriei.

Importantele investitii de capital străin atrase de industrie în anii ’90 au făcut ca unele ramuri industriale să cunoască o creştere importantă. Acest lucru s-a constatat în cadrul industriei de autoturisme, industriei siderurgice, industriei electronice, constructoare de maşini şi farmaceutice, principalele sectoare care au contribuit la creşterea exportului ceh.

Observații:

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE - BUCURESTI

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Intreprinderilor Mari in Europa Centrala si Est.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 838 cuvinte
Nr caractere:
10 179 caractere
Marime:
42.51KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Popa Andreea
Sus!