Analiza Economico-Geografica a Belgiei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Repere geografice generale

Belgia are o suprafaţă de 30.510 km²este situată în partea vestică a Europei având ca vecini:

-în N: Marea Nordului şi Olanda

-în S: Franţa şi Luxemburg

-în V: Franţa

-în E: Olanda şi Germania

Conform datelor din 2011 Belgia are o populatie de 10.9 milioane locuitori, densitatea populatiei fiind mai mare în N-V, în regiunea flamandă şi mai mică în S-E în regiunea Valona. În unele regiuni din Bruxelles densitatea poate depăşi 2000 loc/km2.

2. Încadrarea în tipologia statală

2.1. Forme de relief

Ca forme de relief, Belgia are o câmpie joasă în regiunea Flandra, iar către litoralul Mării Nordului, se află o zonă nisipoasă. Altitudinile cresc progresiv către partea Sud-Estică, unde se întalneşte Podisul Ardeni, desfăşurat în regiunea Vallonia. Acesta este un podiş vechi, ale cărui altitudini nu depăşesc 700 m, ce este străbătut de ape, care au săpat văi adânci, precum Sambre-Meuse. În Belgia există numeroase formaţiuni carstice, ocrotite în rezervatii, o reţea hidrografică bogată. Aici apele au debit mare tot timpul anului, datorită climatului specific. Forma statului este compactă.

2.2. Forma de guvernământ

Belgia este singura monarhie europeană în care regele nu urcă pe tron automat la decesul predecesorului acestuia. Noul monarh, denumit Rege al Belgienilor, este obligat să depună un jurământ constituțional, prin care se angajează să respecte legile și să apere independența și integritatea teritorială a statului.

Misiunile monarhiei sunt de ordin public și politic. Regele este simbolul unității țării și reprezintă statul în diverse funcții publice și întâlniri internaționale. Din punct de vedere politic, regele desemnează primul ministru și din punct de vedere constituțional reprezintă puterea executivă pe care în practică o deleagă guvernului.

Monarhul are puterea să numească și să destituie miniștrii, este responsabil de aplicarea legilor, poate propune legi parlamentului și poate conduec relațiile internaționale. În calitate de șef al statului, regele sancționează și pormulgă legile votate de Parlament. Totuși, conform constituției Regele nu poate să acționeze singur, acesta având nevoie de co-semnătura ministrului de resort în deciziile pe care le ia, ministru care astfel își asumă răspunderea politică a acțiunilor. Aceasta înseamnă că în practiă puterea executivă este exersată de guvernul federal care răspunde în fața Parlamentului.

2.3. Indicele de dezvoltare umană

Indicele dezvoltării umane (IDU) este o măsură comparativă a speranței de viață, alfabetizării, învățământului și nivelului de trai. În acest fel, este folosit pentru a compara mai bine nivelul de dezvoltare a unei țări decât PIB-ul pe cap de locuitor, care măsoară doar prosperitatea materială și nu alți indicatori socioeconomici.

Belgia are un IDU de 0.886 ceea ce o plasează pe locul 18 in lume, alfabetizarea de 100% un locuitor ajungând să facă până la 16 ani de şcoală şi PIB-ul pe cap de locuitor este de 28.700€.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Economico-Geografica a Belgiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 466 cuvinte
Nr caractere:
8 115 caractere
Marime:
282.23KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!