Amenajarea turistică a localității Borșa

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Prezentarea potentialului turistic si a

si a cereii turistice

1.1 Conditii naturale

Borsa este o localitate in nordul extrem al Romaniei (Judetul Maramures), in partea rasariteana a Depresiunii Maramuresului inchisa de Muntii Rodnei si Muntii Maramuresului (Carpatii Orientali), situata la 700-850 m altitudine, pe Valea Viseului, in apropierea Pasului Prislop (altitudine 1.414 m), care leaga Transilvania de Bucovina.

Relieful zonei Borsa este muntos, foarte accidentat, cu pante repezi si diferente mari de nivel. Inaltimile care se intalnesc in zona tin de trei formatiuni muntoase: Muntii Rodnei, Muntii Maramuresului si Muntii Tibau. Acesti munti inconjoara o depresiune si sunt asezati ca adevarate ziduri naturale de cetate, aici se poate aminti o ramura industriala importanta a regiuniii mineritul din zona Baia Borsa.

Muntii Rodnei se intind pe o distanta de 40 km de la est la vest si au doua varfuri principale: Puzdrele (2188m) si Pietrosu (2303m fiind cel mai inalt din Carpatii Orientali).

Cel mai inalt varf din Muntii Maramuresului, este varful Toroiaga (1929,9 m) la poalele caruia este situat cartierul Baile Borsa (apartinand orasului).

La sud, hotarul orasului Borsa este marginit de culmile Muntilor Rodnei, cu vf. Pietrosul, vf.Negoiescul Mare si vf. Repezii. Vf. Pietrosul (2303 m) desparte Borsa de judetul Bistrita Nasaud.In partea de rasarit se afla Carpatii Rasariteni, prin raul Tibou, Borsa are hotar cu Bucovina, mai precis cu judetul Suceava.

In partea nordica, dincolo de vf. Toroiaga, Borsa are hotar cu Ucraina, iar spre N-V hotar cu Viseu de Sus despartit de acesta prin Valea Vaserului - Valea Raului , iar de comuna Moisei o desparte Izvorul lui Dragos.

1.2 Bogatia cultural-istorica

Atestarea documentara a localitatii dateaza din 1365, de cand regele Ludovic daruieste Borsa lui Balc, fiul lui Sas si fratelui sau. Este locul unde in 1717 au fost infranti tatarii de catre locuitorii maramureseni condusi de Popa Lupu Sandor. Biserica din localitate a fost arsa in aceasta incursiune si refacuta in anul 1800. Aproape la un secol distanta (1895) a fost construita una noua, din piatra, existenta si azi. In 1774 Borsa era comuna si parohie.

1.3. Potentialul turistic

Statiuninea dispune de numeroase atractii turistice ca cele enumerate mai jos.

Peisajul montan deosebit de pitoresc, oferit de Muntii Rodnei (in sud) cu varfurile Pietrosu (2303m), Rebra (2225m) si Muntii Maramuresului (in nord), cu padurile de conifere, pasuni si fanete (peisaj mai putin spectaculo, dar mai umanizat).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Amenajarea turistica a localitatii Borsa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 410 cuvinte
Nr caractere:
12 333 caractere
Marime:
21.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
amenajare, turism, localitate, Borsa, maramures, depresiune
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!