Afaceri între Profitul Individual și Profitul Social

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Tendinţa afacerilor în economia viitorului

Profitul economic reprezintă esenţialmente scopul urmărit de către un întreprinzător atunci când se aventurează în lumea afacerilor.

În ultimii ani însă, tendinţa este ca evaluarea unei afaceri să se realizeze şi în funcţie de profitul pe care aceasta îl aduce societăţii. Mecanismul este simplu : dacă un întreprinzător este interesat doar de profitul individual, fără să-i pese de mediul social care-i permite să se desfăşoare, mai devreme sau mai târziu va fi afectat de această abordare; în schimb, manifestarea griji faţă de societate îi poate aduce beneficii multiple şi pe termen foarte lung.

Societatea trebuie privită ca un adăpost, un cămin care permite itnreprinzatorilor să-şi pună în practică ideile, folosindu-se de toate încăperile sale. O casă oferă confort şi siguranţă atâta timp cât este consolidată periodic. Dacă o clădire nu este întreţinută şi se va permite a se uza, va deveni cu timpul o ruină.

Tocmai de accea, întreprinderile din ziua de astăzi trebuie să aibă simţul responsabilităţii sociale şi să acţioneze nu numai în scopul obţinerii profitului individual, ci şi să aducă un câştig societăţii.

Teoretic, omul îşi mobilizează facultăţile cu care e înzestrat pentru o activitate în slujba binelui general numai dacă este îndemnat la acesta de perspectiva profitului. De aceea profitul izvorăşte, oarecum, din egoism - dar el face comunităţii servicii de care aceasta ar trebui să se lipsească dacă l-ar exclude din circuitul economic. Însă tocmai aici trebuie găsit un echilibru între egoismul de la care porneşte dorinţa de profit individual şi dorinţa de a face un bine general prin desfăşurarea unei activităţi întreprinzătoare.

În prezent omenirea se află într-un punct al evoluţiei ei în care o activitate care tinde numai spre realizarea dorinţelor şi intereselor pur individuale nu mai este posibilă. Concepţia despre necesitatea tripartiţiei organismului social se află pe linia ideilor gândite ca o legătură între puterea de stat, societate şi afaceri.

Pentru dezvoltarea vieţii, esenţial este să se excludă profitul pur individual deoarece el expune activitatea de producţie a bunurilor hazardului pieţii, a cărui înlăturare este o cerinţă a spiritului epocii. În ceea ce priveşte viaţa economică, semnul de recunoaştere al profitului ar trebui să fie înlocuit prin activitatea unor persoane care sunt conectate la circuitul economic cu sarcina de a asigura nişte raporturi raţionale între consum şi producţie, în aşa fel încât hazardul pieţei să dispară.

De abia când oamenii vor realiza că ideea tripartiţiei organismului social s-a format din necesitatea de a se crea bazele sănătoase pentru un comerţ obiectiv şi competent, abia atunci această idee va fi judecată în mod just şi valoarea ei practică va fi apreciată aşa cum trebuie.

Profitul social poate proveni de la afaceri care realizează cât de importantă este transformarea economiei într-una socială. Valorile care ar trebui să predomine într-o asemenea societate sunt: echitatea și justiţia socială, descentralizarea, piaţa liberă, ecologia.

2. Caracteristicile unei economii bazate pe profit social

Caracteristica economică este reprezentată de faptul că entităţile de economie socială sunt orientate către obţinerea de profit, diferenţa constă în modul de utilizare a acestuia.

Caracteristica socială, entităţile de economie socială se implică în susţinerea de programe de educare și formare profesională, activităţi care au efect asupra comunităţii.

Caracterul comunitar se desprinde din caracteristica socială a economiei sociale dar este diferit prin faptul că abordează interesele comunităţii, nu doar nevoile sale.

Caracteristica asociativă este una dintre cele mai importante caracteristici pentru că asocierea este necesară în majoritatea formelor de economie socială.

În ceea ce privește caracteristica locală aceasta reprezintă o limitare a activităţii actorilor domeniului.

Caracteristica individuală se referă la faptul că economia socială pleacă de la nevoile persoanei în comunitate.

3. Abordarea afacerilor din punct de vedere al profitului social

Orice întreprinzător s-ar întreba care ar fi motivele pentru care ar înclina balanţa către un profit social. Avantajele acestei abordări constau în :

-Reputaţie de bun angajator şi bun vecin în comunitate;

-Angajaţi mai motivaţi, deci mai productivi și mai loiali;

-Optimizarea costurilor operaţionale, datorită folosirii mai eficiente a resurselor;

-Acces la pieţe noi;

-Putere de negociere;

-Acces mai uşor la fonduri sau granturi publice/europene

-Acces mai uşor la credite de la bănci şi taxe mai mici la asigurători.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Afaceri intre Profitul Individual si Profitul Social.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 218 cuvinte
Nr caractere:
6 999 caractere
Marime:
38.81KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!