Abordări Ale Conducerii Strategice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Firmele de comert exterior ce practica conducerea strategica pot opta pentru diferite abordari ale acesteia, corespunzator conditiilor economice si organizatorice si scopurile urmarite.

Literatura de specialitate evidentiaza 3 abordari specifice de stabilire si realizare a conducerii strategice: Abordarea antreprenoriala este adecvata firmelor mici si/sau tinere. Ea urmareste expansiunea economica prin valorificarea prompta a oricaror noi posibilitati ale pietei, chiar in conditii de incertitudine si risc. In aceste firme autoritatea si responsabilitatea sunt concentrate in mainile intreprinzatorului. Acesta este persoana care gestioneaza capitalul (propriu sau aflat in proprietatea altor persoane) si care exercita si functia de sef de intreptindere (manager). Abordarea adaptiva este practicata de catre intreprinderile comerciale mari si foarte mari cu evolutia viitoare insuficient definita, cu scopul infuficient clarificat, fara o anticipare a cerintelor pietei. Autoritatea si responsabilitatea sunt dispersate intre membrii conducerii participative.

Abordarea planificata este recomandabila pentru firmele comerciale de dimensiuni mijlocii. Ea pune accentul pe evaluarea, cunoasterea si directionarea evolutiei viitoare si pe planificarea stiintifica a activitatii. Autoritatea si responsabilitatea apartine managerului de grup ce elaboreaza o strategie coerenta si unitara.

Cea mai formalizata abordare este cea planificata, iar cea mai putin formalizata este abordarea antreprenoriala.

5. Fundamentarea strategiilor economice a firmelor de afaceri internationale O strategie performanta trebuie sa gaseasca solutii la o serie larga de probleme viitoare ca: raportul cerere oferta pe piata pe care actioneaza (interna sau externa); de unde, cum, cat se cumpara? ; ce marfuri sunt profitabile? ; oferim ceva in plus in comparatie cu ce le ofera concurentii? ; pot fi descurajati legal concurentii? ; care e cea mai adecvata politica de pret (mari, mijlocii sau mici); de unde si cum se asigura capitalul necesar? ; ce destinatie are profitul? ; care e motivatia salariatilor? ; cum sa asiguram o buna colaborare cu sindicatele? . Conceperea unei strategii care sa ofere raspunsuri (solutii) la aceste vaste probleme implica o metodologie de elaborare a acesteia, cu 2 parti, si anume: Premise ale elaborarii strategiei economice; Etape (faze) ale procesului de elaborare a strategiei economice.

Premise ale elaborarii strategiei economice: strategia sa fie fundamentata pe temeinice prognoze (tehnologica, economica, organizatorica, etc) efectuate de persoane si colective cu inalta pregatire.

fundamentarea strategiei pe temeinice cercetari de marketing ce sa permita firmei o cunoastere aprofundata a: volumului si structurii cererii in domeniul de activitate; modul si evolutiile anticipate ale activitatii pe o perioada cat mai lunga cu putinta.

abordarea sistemica a componentelor implicate de procesul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Abordari Ale Conducerii Strategice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 066 cuvinte
Nr caractere:
17 496 caractere
Marime:
19.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Predat:
la gimnaziu
Sus!