Treapta de epurare mecanică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Treapta mecanica include, fara sa se limiteze, urmatoarele obiecte: caminul de interconectare, camine de by-pass, gratarele, statii de pompare ape uzate, deznisipator combinat cu separator de grasimi si decantoare primare.

Treapta de epurare mecanica cuprinde urmatoarele echipamente:

• gratare rare si dese

• echipament de transport si deshidratare a materiilor retinute de gratare

• pod raclor deznisipator combinat cu separator de grasimi

• echipament de spalare/deshidratare nisip

• stavile camin interconectare, camin By-pass si distribuitor decantoare primare

• poduri raclor decantoarelor primare.

Caminul de by-pass se va putea indeplini rolul de by-pass general al statie de epurare dar si rolul de deversor al excedentului de debit de apa pluviala, ce nu poate fi prelucrat in cadrul statiei de epurare. By- pass-ul trebuie safie prevazut cu gratar cu autocuratare, astfel incat retinerile se vor intoarce pe fluxul apei, dirijat catre gratare.

Debitul maxim care va trece din caminul de by-pass catre unitatile gratare va fi 2x Q uz or max

Filtrarea

Filtrarea este procedeul de trecere a apelor printr-un mediu poros, pe care are loc reţinerea prin fenomene predominant fizice a unora din constituenţii apelor.

Funcţie de spaţiile libere ale mediului poros, în instalaţiile de filtrare se pot reţine din apă impurităţi de dimensiuni variabile, de la dimensiuni foarte mari cum ar fi poluanţii grosieri, până la poluanţi foarte fini. La mediile poroase cu pori mari, mecanismele de reţinere pe filtre este simplu, fiind oprite toate particulele cu dimensiuni mai mari decât porii filtrelor. Se vorbeşte astfel de un fenomen de sitare. Pe măsură ce dimensiunile porilor se micşorează, mai intervin şi alte fenomene.

Mecanismele care contribuie la reţinerea din apă a particulelor de impurităţi pe un filtru sunt foarte complexe. Reţinerea pe suprafaţa filtrantă depinde de caracteristicile fizico-chimice ale particulelor, de caracteristicile mediului filtrant, de viteza de filtrare şi de caracteristicile fizice ale apei.

Curgerea prim medii filtrante poroase este menţinută în mod normal în domeniul laminar atât iniţial (în filtru curat), cât şi după colmatarea lui cu suspensii. În aceste condiţii, curgerea are loc în conformitate cu legea lui Darcy.

Varietatea mecanismelor de reţinere a impurităţilor din apă prin filtare şi gama largă de dimensiuni a particulelor care se reţin a dus la o diferenţiere între procesele în care predomină efectul de sită şi cele în care primează alte mecanisme. În cele ce urmează se prezintă pe scurt principalele procese de reţinere prin filtrare, atât pentru corpuri grosiere, cât şi pentru particule de dimensiunea ionilor şi moleculelor.

Reţinerea pe grătare şi site:

Grătarele servesc pentru îndepărtarea din apă a impurităţilor grosiere care pot forma depuneri greu de evacuat şi care ar bloca sistemele de raclare, pompele şi vanele, gurile de evacuare şi deversoarele. Grătarele sunt formate din bare cu grosimi de 0,8–1,2 cm aşezate la o distanţă de 12–60 mm, înclinate cu 30-90°faţă de orizontală. Materialele reţinute, cu dimensiuni mai mari decât interstiţiile dintre bare, formează ele însele straturi filtrante care măresc treptat pierderea de sarcină a apei pe grătar şi trebuiesc îndepărtate periodic. Viteza apei la intrarea apei în grătare trebuie să fie de 0,3-1 m/s pentru evitarea depunerilor în camera grătarului.

Pentru reţinerea impurităţilor de dimensiuni mai mici se utilizează site statice sau mobile.

Gratarele rare si dese

Sectiunea gratarelor rare si dese trebuie a fi alcatuita din doua linii independente, fiecare avand capacitatea de Q uz or max. Fiecare linie va avea posibilitatea de a fi izolata prin intermediul stavilelor amonte si aval, actionate electric si/sau manual (in situatia in care actionarea electrica este defecta). In perioadele in care debitul de apa nu depaseste Q uz or max, va functiona o singura linie de gratare, cealalta linie fiind izolata. In perioadele in care debitul de apa depaseste Q uz or max, se va utiliza si a doua linie de gratare, prin deschiderea stavilelor de izolare .

Canalele gratarelor trebuie sa fie astfel proiectate ca sa se evite zonele moarte unde se pot acumula sedimente.

Gratarele rare vor avea interspatiul intre bare de 50 mm, iar gratarele dese de 3-6 mm si ambele vor fi prevazute cu curatare mecanica.

Gratarele rare vor fi prevazute cu sistem automatizat de colectare si transport al materialelor retinute pe gratare si descarcare in containere dedicate, acoperite. Transferul deseurilor retinute pe gratarele rare, in containerele destinate depozitarii acestora va fi realizata cu ajutorul benzilor transportoare. Deoarece pe sistemul de canalizare ajung corpuri mari, gratarele rare trebuie sa fie robuste si sa fie capabile sa extraga si sa transfere aceste tipuri de deseuri in containere.

Gratarele fine vor fi prevazute cu sistem automatizat de colectare, spalare, compactare si transport al materialelor retinute pe gratare si descarcare in containere dedicate, acoperite.

Compactorul va reduce umiditatea materialelor retinute minim pana la 50%, in vederea reducerii volumului acestor materialelor. Apa rezultata va fi reintrodusa in linia de epurare, amonte gratare fine.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Treapta de Epurare Mecanica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 159 cuvinte
Nr caractere:
16 854 caractere
Marime:
78.46KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!