Tehnologii de Cultivare a Plantelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Soiul cultivat

In Romania au fost omologate in anul 2000 doua soiuri de busuioc, create de S.C.P.M.A. Fundulea.Soiul “Basilica” este recomandat pentru productia de iarba uscata, iar soiul “Geea”, pentru productia de ulei volatil.

2.Amplasarea teritoriala

Busuiocul este o specie iubitoare de lumina si caldura.Conditiile optime de crestere a plantelor se realizeaza la temperaturi medii zilnice de .Amplasarea culturii se face pe soluri cu grad redus de imburuienare, structurate si fertile.Busuiocul poate fi inclus si in asolamentul de camp.Datorita prezentei unor boli specifice, busuiocul poate reveni pe aceelasi teren dupa 4-6 ani.

3.Folosirea ingrasamintelor

La folosirea ingrasamintelor organice (gunoi de grajd) se recomanda aplicarea acestora la planta premergatoare pentru a se evita imburuienarea produsa de gunoiul mai putin fermentat.Ingrasamintele organice si cele cu fosfor si potasiu se vor administra toamna la aratura de baza iar cele cu azot primavara la pregatirea patului germinativ.

4.Lucrarile solului

Dupa recoltarea premergatoarelor timpurii,se executa aratura de baza.Pana toamna terenul se mentine curat de buruieni.Se executa aratul imediat ce umiditatea din sol o permite.Solul se ara la 22-25 cm adancime.Patul germinativ se va face cu o deosebita grija avand in vedere faptul ca semintele de busuioc sunt mici si trebuie semanate superficial pe un sol bine nivelat,maruntit si tasat.

5.Semanatul

Busuiocul se seamana primavara cand temperaturiile medii zilnice depasesc , pentru a asigura o germinatie rapida.Cantitatea optima de samanta este de 3-6 kg in functie de indicii de calitate,de pregatirea terenului si de tipul de semanatoare utilizat. Semanatul se face la 50 cm intre randuri cu dintre plante de 30-40 .Adancimea optima de semanat este 1 cm.

6.Lucrarile de intretinere

Pentru crearea unor conditii optime de crestere si dezvoltare a plantelor se vor executa prasile mecanice, manuale si pliviri, ori de cate ori este necesar.

7.Boli,daunatori si combaterea acestora

La busuioc, a fost semnalata cercosporioza (Cercospora ocimicola) , boala care se manifesta in stadii timpurii de crestere sub forma unor pete mai intai galbene,care apoi se necrozeaza si se burnifica. Prezenta furaziozei produsa de ciuperci din genul Fusarium a fost pusa in evidenta in conditii de umiditate excesiva si temperaturi ridicate. Combaterea se realizeaza utilizand pesticide specifice acestor boli.Dintre daunatorii frecventi in culturiile de busuioc se evidentiaza viermii de sarma.

8.Recoltarea

Recoltarea busuiocului se va face tinand cont de gradul de acumulare a uleiului volatil in planta.Ea se poate face manual sau mecanizat, iar produsul vegetal trebuie imediat transportat la instalatia de distilat.De pe un hectar de pamant se obtine 100-120 q iarba proaspata.Uscarea se poate face pe cale naturala la umbra sau pe cale artificiala la temperatura de .Plantele uscate se ambaleaza in saltele, se eticheteaza si se pastreaza in magazii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologii de Cultivare a Plantelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 658 cuvinte
Nr caractere:
9 726 caractere
Marime:
17.91KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!