Supraexploatarea resurselor biologice românești - păduri

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Analiza sitatiei existente

Padurile Romaniei se intind pe o suprafata de 6.741.000 de hectare. Din aceasta suprafata mai putin de jumatate apartine statului iar restul are proprietari privati. De controlul padurilor, verificarea transporturilor, controlul la gatere si multe altele raspund 250 de inspectori silvici. Adica un inspector la mai bine de 22.000 de hectare de padure. Nici intr-o viata un om nu poate sa umble pe toata aceasta zona.

In Harghita, Covasna, Neamt, Bacau si in multe alte judete s-au taiat la ras mii de hectare de padure in ultimii ani. Nimeni pana acum nu a raspuns pentru dezastrul din padure. Intre 3 si 500.000 de hectare de padure, nimeni nu stie exact cate, sunt neadministrate. In mare parte acolo, padure nu mai este.

Acum 3 ani, o campanie antidefrisare a atras atentia asupra acestui pericol si a cerut inasprirea si mai ales aplicarea legilor.

Vlahita, judetul Harghita. Peste 3400 de hectare de padure sunt nepazite de ani de zile.

Tot haosul de aici a pornit de la o lege proasta: legea nr. 18.

Mai mult, in 2006 printr-o scrisoare de doar 2 randuri Ocolul Silvic i-a anuntat pe proprietari ca nu mai pazeste padurea. Semneaza inginer Banucu Ioan.

Aflat la carma padurilor de mai bine de 2 ani, ministrul Laszlo Borbely are stire despre dezastrul din Vlahita. Abia acum insa cere documente. Daca nu se grabeste, acolo nu va mai fi padure.

Acum 3 ani, peste 100 de gatere tocau zi si noapte padurile din Bilbor.

Reporterii au ajuns in Bilbor. In centrul satului un indicator arata ca pe deal este zona de puritate. Zona in care se taia acum 3 ani s-a transformat intr-un gol imens. Zeci de hectare puse la pamant. Cat timp reporterii au umblat prin Bilbor, o masina i-a urmarit tot timpul, semn ca este o adevarata organizatie mafiota in Bilbor.

Intr-un final, in zona a aparut inspectorul silvic Adrian Valcan. Reporterii au plecat in padure. In locul unde in urma cu doua zile erau stive de busteni, acum era curatenie. S-au gasit cinci buturgi nemarcate. A doua zi a fost declansata o inspectie ampla, in toata zona in care se taie. Atat de ampla incat n-au mai gasit nici macar cioatele descoperite impreuna cu reporterii. Rezultat final: 4 cioate, o amenda.

Nu ne este insa clar cat s-a taiat, ce suprafete sunt neadministrate, si nici cat ar trebui sa plantam. Colosi industrialii din alte tari toaca pe teritoriul Romaniei, din padurile noastre, milioane de metri cubi in fiecare an.

Dupa cateva zile, la Vlahita controlul a fost oprit. Intr-un comunicat al politiei se arata ca timp de o saptamana 17 politisti, 11 jandarmi plus alti 8 silvicultori si ispectori de mediu au descoperit 5 infractiuni dar nu au prins pe nimeni in padure, la furat. Reporterii s-au intors in padurile Vlahitei cu un padurar si proprietarul padurii.

Hotii i-au vazut pe reporteri cand au intrat in padure. Asa ca au trimis masina cu padurarul si proprietarul in sat, iar ei au ramas la panda. Dupa cateva minute tractorul cu lemne a iesit la drum.

Pe imagine se vede fata unuia dintre hoti. Reporterii au ramas pe culmea dealului pana cand unul dintre proprietarii a venit sa ia lemnele. Cu imaginea lui Balas Bolton au ajuns apoi la politia din Vahlita, unde, ca de obicei, nu s- a rezolvat nimic.

Noapte, insa la Vlahita n-a fost liniste. Pentru ca i- a condus pe reporteri prin padure, hotii l-au pedepsit pe Lorint Emeric. Toate geamurile au fost facute praf. Mai grav este ca intr-una din camere bolovanii au intrat peste copii.

Geamurile au fost sparte si la casa lui Otos Peter, alt proprietar care a fost cu reporterii in padure. Cei acuzati au varianta lor. Abia dupa sosirea politie lucrurile s-au linistit. Pentru moment insa. Nu exista zi ca de la Vlahita sa nu se fure lemne. Ramane o stare tensionata. O stare generata de legislatia proasta si de nepasarea autoritatilor. Mai multe legi de punere in posesie au creat un adevar haos in paduri. O mare parte dintre proprietari nu au incheiat contracte de paza cu ocolul. Iar de reimpadurire nici nu se mai pune problema.

O legislatie prost gandita de politicieni incompetenti sau poate interesati, a facut ca sute de mii de hectare de padure in Romania sa ramana neadministrate. Pana acum nimeni nu a fost pedepsit, nici macar nu a fost prins.

Dupa campania antidefrisare de acum trei ani, pedepsele au fost inasprite in nou Cod Silvic. Justitia este insa mai mult decat oarba.

Conform datelor oficiale furtul de lemn este situat la 0,5% la suta din volumul de lemn recoltat. Raportul se refera insa la furturile descoperite. Cantitati uriase de lemn scapa insa silvicultorilor si politistilor. In Harghita se spune ca de multe ori, lemnul ilegal iese din padure escortat de politie. Si probabil nu e doar o vorba. Cota legala de taiere anual este 17 milioane de mc. Peste un miliard de euro, in fiecare an, se scot din afacerile cu lemn. In ultimii ani, in Romania au aparut colosi industriali, cu o capacitate uriasa de procesare.

Doua firme mari din Austria proceseaza in fiecare zi la Sebes mii de metri cubi de lemn.

Din cele doua firme austriece de la Sebes doar una din ele a acceptat vizita in fabrica. Un laborator urias, care proceseaza in fiecare zi peste 3.300 de metri cubi de lemn. In Romania, Schweighofer mai are o fabrica la Radauti. Pe an prelucreaza in total 2.300.000 de metri cubi de lemn. Mare parte din aceasta pleaca la export.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Supraexploatarea Resurselor Biologice Romanesti - Paduri.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
4 217 cuvinte
Nr caractere:
22 615 caractere
Marime:
31.08KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!