Stratul de Ozon

Extras din referat:

Ozonul (0 3) este un gaz cu molecula formata din trei atomi de oxigen, avand o culoare albastruie si un miros caracteristic. Este situat in straturile superioare ale atmosferei la altitudine situata intre 10-50 km, avand o concentratie maxima la circa 30 km.

Ozonul are capacitatea de-a absorbi radiatia ultravioleta de tip B, cu lungimea de unda intre 240 si 320 nm, dar si radialtiile de tip C.

Ozonul este singurul gaz din atmosferă care absoarbe radiaţiile solare ultraviolete, constituind astfel un ecran protector împotriva acţiunii nocive a acestor radiaţii asupra tuturor organismelor vii de pe Terra. Geneza ozonului presupune realizarea procesului de disociere a moleculei de oxigen în doi atomi de oxigen şi apoi combinarea acestor atomi liberi cu alte molecule de oxigen. Acest proces este reversibil.

In 1924 – Gordon Dobson construieste un spectometru nou pentru masurarea concentratiei de ozon din atmosfera. Idea lui Dobson a fost  sa  masoare intensitatea a doua raze ultraviolete: una puternic absorbita de ozon, iar alta foarte putin absorbita. Diferenta intensitatii de lumina a celor doua raze e folosita pentru a determina ozonul total dintr-un anumit loc. Concentratia de ozon este exprimata in unitati Dobson ( in medie startul de ozon are aproximativ 300 de unitati Dobson). Unitatea Dobson (DU) este unitatea de măsură pentru ozonul total. Dacă s-ar aduna tot ozonul din atmosferă într-o coloană şi s-ar aduce la temperatura standard (0°C) şi presiunea (1013.25 milibari sau o atmosfera, sau "atm“), coloana ar fi aproximativ 0,3 centimetri grosime. Astfel, ozonul total va fi de 0.3atm•cm. Pentru a se lucra mai uşor cu  "Unitatea Dobson ", aceasta este definită ca  0.001 atm•cm UD. Ozon bun

Se formeaza in straturile superioare ale atmosferei fiind numit “OZONUL BUN”.

ozonul absoarbe radiatie UV.

Protejeaza viata pe pamant.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stratul de Ozon.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Marime:
673.14KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!