Soluții de reciclare a PET-urilor în supermarketuri

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Conceptul de reciclare

Reciclarea este procesul de refolosire a materialelor si produselor vechi pentru crearea unora noi, fara a apela la materii prime noi, reducand astfel consumul de energie necesar extragerii materiilor prime, respectiv distrugerii deseurilor. Reciclarea ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Procesul de reciclare este pasul cheie al strategiei de Management al Deseurilor, alaturi de procesul de reducere al consumului si reutilizare a resurselor. Reciclarea presupune de multe ori si reutilizare, fiind un concept mai larg. Materialele reciclabile provin din mediul industrial, birouri sau locuinte, constand din hartie, plastic, sticla, metal si materiale textile. Materialele biodegradabile precum resturile biovegetale si mancarea nu sunt considerate reciclabile.

Pentru ca programele de reciclare sa functioneze este nevoie de trei “ingrediente” legislative principale: colectarea obligatorie a deseurilor, remuneratie pentru returnarea produselor folosite si interzicerea aruncarii materialelor nereciclabile (ex: substante chimice, baterii). Fiecare dintre aceste masuri functioneaza in mare masura, in functie de cuantumul amenzilor si recompenselor.

Ce se poate recicla

1. Sticla. Recipiente de sticla (sticle, borcane). Cele mai valoroase sunt cele transparente. In general, e bine sa fie sortate dupa culoare.

2. Hartie. Ziare curate, tiparituri, reviste, carti vechi, ambalaje de carton de la detergenti, pantofi etc., fotocopii de la birou.

3. Ambalaje de plastic. Pet-uri, pungi de plastic, recipienti de detergenti. Ambalajele trebuie triate – pungile fosnitoare se recicleaza intr-un fel, cele normale in alt fel.

4. Cutii de metal. De la bauturile racoritoare, bere, conserve. Metalul poate fi reciclat la nesfarsit.

5. Uleiul de motor si anvelopele. Uleiul de motor este foarte toxic, nu se arunca in canalizare!

6. Bateriile auto, acumulatorii etc. Continutul acestora este deosebit de toxic.

7. Cartusele de la imprimantele laser si inkjet. Majoritatea firmelor furnizoare de toner pentru imprimante au serviciu de reciclare a cartuselor.

Ce nu se poate recicla

1. Materialele ceramice

2. Spray-uri

3. Ambalajele materialelor toxice (de exemplu, de la anumite vopseluri)

4. Abtibildurile, servetelele, hartia cerata, hartia de fax

5. Partile metalice atasate magnetilor

Reciclarea de Ambalaje

Din anul 2005, statul român este obligat de legislația europeană să recicleze un anumit procent din cantitățile de deșeuri provenite din ambalaje.

Potrivit Administrației Naționale pentru Protecția Mediului, în 2007, cantitatea totală de ambalaje introdusă pe piață a fost de peste 1.250.000 de tone, din care au fost reciclate aproape 400.000 de tone (aproximativ 30% - obiectivul global care trebuia atins era de 28%).

Cantitatea de gunoaie care se adună de la români este de 8 milioane de tone într-un an.

În anul 2003 s-au folosit:

- 210,5 mii tone de sticlă

- 235,2 mii tone de hârtie și carton

- 236,5 mii tone de plastic

- 104,7 mii tone de metal

În România, în anul 2007, deșeurile de ambalaje proveneau în proporție de aproximativ 60% de la populație, regăsindu-se în deșeurile menajere, și 40 % de la agenții

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Solutii de Reciclare a Pet-urilor in Supermarketuri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 626 cuvinte
Nr caractere:
15 375 caractere
Marime:
106.65KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Profesorului:
Carmen Dima
Sus!