Protecția Mediului Ambiant

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Presiunea activitatilor omenesti asupra mediului natural creste de la zi la zi. Dezvoltarea industriala se accelereaza, populatia sporeste, schimburile si fluctuatia de marfuri se intensifica; oamenii, la rândul lor, se deplaseaza pe distante mai mari ca altadata. Spatiul ocupat, spatiul parcurs s-au utilizat pentru activitatea oamenilor se mareste din ce in ce mai mult. Aceasta activitate îsi pune pecetea asupra peisajului.

Potrivit lui Edouard Bonnefous, "agrementul exercita o presiune crescânda asupra naturii. In Statele Unite, de pilda, gradul de utilizare a zonelor destinate petrecerii timpului liber creste cu 10 % pe an...","fie a-si desfasura activitatile, fie pentru asi folosi timpul liber, omul a pornit la cucerirea naturii, ar aceasta cucerire a avut adesea ca rezultat masacrarea pieselor."

În tara noastra, conflictul om - mediu nu a ajuns la proportii comparabile celor care caracterizeaza tarile capitaliste dezvoltate din punct de vedere economic, dar, cu toate acestea, se iau masuri împotriva oricaror forme de poluare a mediului înconjurator si deteriorare a peisajului geografic, ca urmare a industrializarii într-un ritm sustinut si a exodului care se face simtit în anumite zone.

Legea privind protectia mediului înconjurator reflecta, în esenta preocuparea statului nostru pentru mentinerea si îmbunatatirea conditiilor de viata si de munca ale populatiei din tara noastra, pentru diminuarea daunelor ce ar putea ti provocate economiei nationale de pe urma degradarii mediului înconjurator si îmbogatirea frumusetilor naturale ale patriei, pentru informarea si educarea tuturor cetatenilor în vederea participarii active a acestora la actiunile de protectie a mediului înconjurator.

Date fiind cresterea volumului si marea diversificare a factorilor de poluare rezultati din activitatea industriala si din dezvoltarea urbanistica a tarii, pentru urmatorii ani, precum si necesitatea conservarii si chiar a îmbunatatirii calitatii apelor, se urmareste ca activitatea de combatere a poluarii acestora sa se intensifice la nivelul cerut de dezvoltare economica si sociala a României. În acest scop, se asigura masuri privind trecerea la înlocuirea productiei unor substante de mare consum care contribuie la poluarea apelor, recuperarea si valorificarea substantelor nocive rezultate din tehnologie de fabricatie si masuri de siguranta pentru excluderea posibilitatilor de evacuari accidentale de ape sau substante cu mare toxicitate.

Desi teritoriile in care se încadreaza zona turistica "portile de fier" Pier" nu fac p arte din categoria celor mai dezvoltate din punct de vedere industrial, existenta unor factori de degradare a mediului, legati de progresul tehnic în ansamblul lui, reprezinta totusi o realitate obiectiva. Poluarea aerului si apelor, degradarea solului sunt probleme a caror rezolvare se impune aici cu deosebita acuitate.

Amenajarea si dotarea teritoriului în vederea valorificarii resurselor sale turistice neputându-se face decât progresiv, este necesar ca pentru întregul patrimoniul turistic sa se desfasoare o activitate de protectie împotriva eventualilor factori de degradare, pentru ca intacta pâna în momentul când se vor asigura conditiile specifice de valorificare.

În zona turistica ''Portile de Fier" o serie de masuri luate pe linia ocrotirii mediului natural si a creatiei umane, ofera conditii favorabile desfasurarii activitatilor turistice. Astfel, s-au întreprins actiuni: de împadurire a împrejurimilor localitatilor; de oprire a taierilor de arbori în lungul traseelor turistice si în preajma statiunilor balneoclimaterice; de protectie a surselor hidrominerale în locurile de aparitie a acestora (Baile Herculane, Bala, Schela Cladovei); de înlaturare a unei importante surse de poluare a aerului (prin mutarea complexului de porcine din Drobeta-Turnu Severin); de conservare si restaurare a unor monumente de arta sau arhitectura, printre care se remarca restaurarea vestigiilor daco-romane din municipiul Drobeta - Turnu Severin, stramutarea pe insula Simian, a cetatii Ada Kaleh, restaurarea culei lui Tudor Vladimirescu în comuna Cerneti etc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Protectia Mediului Ambiant.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
3.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 524 cuvinte
Nr caractere:
13 663 caractere
Marime:
13.09KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Profesorului:
PROF.TUFESCU VICTOR
Sus!