Protecția mediului

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Motivatia alegerii 3
Calitatea mediului inconjurator 4
Prezentarea domeniului pe plan extern 6
Prezentarea domeniului in Romania 7
Implicatiile domeniului 8
Trecutul si viitorul protectiei mediului in Europa postsocialista 8
Bibliografie 10

Extras din referat:

Motivatia alegerii

Motivul alegerii acestei teme este faptul ca implicarea noastra in acest domeniu este foarte vitala pentru ca ne vizeaza direct si indirect modul de viata si traiul nostru. Trebuie sa avem grija de mediul inconjurator pentru ca in acest areal noi, fiinte vii , ne desfasuram activitatea zilnic. Astfel, incercam sa o facem mai frumoasa insa , din pacate, de cel mai multe ori gresim, abuzand de natura, fara sa ne dam seama. Un lucru stiut de la inceput este faptul ca mediul in care s-a dezvoltat omul a fost, desigur natura ce cuprindea padurile, poienile, campiile, pasunile ei verzi, izvoarele, raurile, florile si animalele.

Pe parcurs, omul si-a creat un mediu propriu de viata, cel artificial, alcatuit din casele, curtile si culturile de cereale, animale si cladiri publice. Azi, mediul nostru de viata este un amestec de natura si ansamblu artificial, la tara fiind mai aproape de natura, iar la oras, de mediul artificial. Dar oricum ar fi mediul, el trebuie sa ne asigure oxigenul pe care-l putem respira, apa curata care inlesneste transportul la celulele corpului, al substantelor care realizeaza metabolismul nostru.

Numarul oamenilor creste mereu, iar dezvoltarea industriala face ca satele sa se schimbe in orase, iar orasele in metropole. Spatiul pentru noile cladiri este luat tot din natura. Ca urmare a acestor actiuni, natura se micsoreaza ca intindere si, o data cu aceasta industrializare, unele produse folositoare produc si o seama de reziduuri care sunt toxice si daunatoare vietii omului, plantelor si animalelor. Aerul este poluat de sistemul de incalzire a termocentralelor care arunca particule de fum, a fabricilor care elimina praf de ciment si gaze otravitoare care pot patrunde in plamanii oamenilor. Apele sunt si ele poluate din cauza substantelor de mare toxicitate, care patrund in organismul vietuitoarelor acvatice. Solul poate imprastia substante chimice care, sub actiunea apei de ploaie, se dizolva si ajung in rauri si oceane, apoi in corpul vietuitoarelor acvatice si, prin consumul lor, in om. In aceasta consta poluarea mediului inconjurator comstituind un atac direct la adresa naturii.

Fiecare poate contribui la salvarea naturii, asigurand conditii de viata locuitorilor de maine ai Terrei. Trebuie sa fie o actiune comuna a tuturor pentru salvarea naturii, oprind poluarea industriala si indepartand pericolul contaminarii cu reziduurile aruncate. Trebuie sa intelegem, de exemplu, ca strada nu este cosul nostru de gunoi. Pentru aruncarea lui sunt amenajate locuri speciale. Stiinta de azi are cunostinte necesare pentru ca orice produs toxic sa fie transformat intr-unul folositor: fumul de carbune pentru brichete, praful de ciment pentru blocuri, sterilul minelor pentru caramizi. Plantarea de pomi fructiferi si copaci este o actiune care sporeste purificarea naturii datatoare de oxigen. In clasele, apartamentele si gradinile noastre pot fi tinute diverse plante. Fiecare dintre noi poate contribui la acestea, trebuie doar sa vrem."

Calitatea mediului inconjurator

Prin amplitudinea de manifestare si profunzimea consecintelor lor problemele ecologice, mai precis cele ale protectiei mediului si conservarii naturii au dobandit o dimensiune universala si permanenta.

“A gandi gobal si a actiona loial” a devenit sintagma definitorie pentru abordarea problematicii existentei omului ca individ si, mai ales, ca specie. Preocuparile de acest gen au patruns, cu particularitatile de rigoare, in mai multe domenii de reflectie si actiune practica, transformand ecologia, in sens larg, intr-un fel de ansamblu al cunostintelor de care dispune si trebuie sa useze omenirea la acest moment de cumpana pentru prpria-i salvare si perpetuitate.

Dintre numeroasele probleme astfel aliniate se disting cele cu adevarat globale si esentiale, generate prin contributia tuturor si la solutionarea carora se impune sa ne implicam cu totii. Prezentarea lor constituie debutul oricarui demers in cunoasterea problemelor de protectie a mediului contemporane.

Calitatea aerului

Poluarea aerului, datorita caracterului sau transfrontalier si efectelor la lunga distanta de sursa, a devenit o problema globala in ultimele decenii. Poluarea aerului are numeroase cauze : unele sunt rezultatul activitatilor umane, altele se datoresc unor conditii naturale, de loc si de clima (eruptii vulcanice, emisiile datorate unor procese spontane etc.).

Combinarea fizico-chimica a principalilor poluanti are tendinta de a complica efectele nocive si depaseste, in multe zone, capacitatea naturala a atmosferei de a le absorbi, dispera si neutraliza ; in afara de efectele negative asupra oamenilor, poluarea atmosferica influenteaza si starea agriculturii, zootehniei padurilor, apelor etc.

Un studiu realizat in 1990 de Organizatia Mondiala a Sanatatii privind efectele poluarii aerului, in Europa, asupra sanatatii, a relevat date semnificative. S-a subliniat contributia expunerii prelungite de poluanti la producerea si agravarea a numeroase afectiunni, precum cancerul cailor respiratorii, unele atingeri ale sistemului nervos si functii imunitare. In afara de acestea, numerosi poluanti depusi pe terenurile agricole patrund in produsele alimentare si afecteaza sanatatea. Enumerarea acestor probleme este urmatoarea : depunerile acide, schimbarea climaterica si efectul de sera, diminuarea stratului de ozon.

Despaduririle

Padurile si arborii, care acopera aproape o treime din uscat, formeaza una din principalele resurse naturale ale globului, regulatoare ale climatului, protectoare ale apelor si folosita la realizarea unor produse reprezentand circa 100 miliarde de dolari anual.

Din punct de vedere ecologic, evacueaza CO2 din atmosfera si serveste ca habitat faunei si florei, supravietuirea populatiei indigene a padurilor depinde de protectia ecosistemelor acestora.

Patrimoniul forestier se afla intr-un rapid proces de diminuare, presiunile care se exercita asupra padurilor sunt considerabile ; 20 de tari, in care traiesc aproximativ 100 milioane de oameni, nu poseda resursele necesare pentru a-si acoperi nevoile minime de combustibil ; in timp ce jumatate din populatia mondiala isi asigura din paduri combustibilul si hrana pentru animale, in fiecare an se distrug intre 10 si 20 milioane de hectare de padure.

Observații:

Academia de Studii Economice

Facultate : Management - Administratie Publica

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Protectia Mediului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 857 cuvinte
Nr caractere:
17 555 caractere
Marime:
28.85KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!