Presiuni asupra mediului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Agricultura trebuie sa satisfaca nevoile crescande ale oamenilor mai ales prin oprirea productivitatii, deoarece, cea mai mare parte a celor mai bune terenuri de cultura este deja exploatata.

Odata cu intensificarea agriculturii a aparut un conflict intre obiectivele acestei ramuri si cele care tin de mediul inconjurator. Aceasta situatie se datoreaza pe de o parte faptului ca nu au fost recunoscute legaturile de interdependenta care unesc agricultura si mediul inconjurator, iar pe de alta parte de masurile necorespunzatoare care au fost luate.

Lipsa de prevedere asupra aparitiei conflictului dintre agricultura si mediul inconjurator a avut ca efect poluarea solului, respectiv diminuarea fertilitatii acestuia, reducerea randamentelor si degradarea mediului inconjurator.in prezent agricultura poate fi considerata o sursa potentiala de impurificare a mediului si de degradare a acestuia, in cazul folosirii unor tehnologii neadecvate. De asemenea, considerate ca parte integranta agriculturii, s industriile de prelucrare produselor agricole sunt responsabile de impurificarea mediului (in special a apelor). De multe ori, dezvoltarea agriculturii pe noi terenuri aduce schimbai peisagistice, in sens negativ, din punct de vedere al esteticii si al spatiului recreativ

Agricultura, alaturi de industrie poate deveni una dintre sursele importante de agenti poluanti cu impact negativ asupra calitatii mediului ambiental prin degradarea sau chiar distrugerea unor ecosisteme. Astazi, este practic unanim acceptat faptul ca agricultura intensiva poate conduce la poluarea solului si a apei prin utilizarea excesiva a ingrasamintelor, a pesticidelor, a apei de irigatie necorespunzatoare calitativ si cantitativ, in special pe terenurile arabile excesiv afanate prin diferite lucrari.

Gradul inalt de fragmentare al proprietatii agricole determinat de punerea in posesie, orientarea parcelelor din deal in vale, slaba dotare cu utilaje agricole a detinatorilor de teren, lipsa fondurilor necesare pentru asigurarea unei fertilizari rationale bazate pe studii agrochimice a solurilor, au creat si inca mai creeaza probleme in practicarea unei agriculturi durabile la nivelul judetului.

Agricultura ecologica

Productia ecologica privind produsele agroalimentare ecologice, inseamna obtinerea produse agroalimentare fara utilizarea produselor chimice de sinteza.

Productia agroalimentara ecologica are ca scop realizarea unor sisteme agricole durabile, diversificate si echilibrate, care asigura protejarea resurselor naturale si sanatatea consumatorilor.

Organismele modificate genetic si derivatele lor nu sunt permise in productia agroalimentara ecologica.

OUG 34/2000 se refera la produsele obtinute si etichetate astfel incat sa informeze cumparatorul ca produsul si/sau, dupa caz, ingredientele din produs au fost obtinute in conformitate cu metode de productie ecologica, si anume:

produsele vegetale primare neprocesate, animalele si produsele animaliere neprocesate;

produsele de origine vegetala si animala procesate, destinate consumului uman, preparate din unul sau mai multe ingrediente de origine vegetala si/sau de origine animala;

furajele, furajele compuse si materiile prime, care nu sunt cuprinse la primul punct.

Principiile de baza ale productiei agroalimentare ecologice sunt:

eliminarea oricarei tehnologii poluante;

realizarea structurilor de productie si a asolamentelor, in cadrul carora rolul principal il detin rasele, speciile si soiurile cu inalta adaptabilitate;

sustinerea continua si ameliorarea fertilitatii naturale a solului;

integrarea cresterii animalelor in sistemul de productie a plantelor si produselor din plante;

utilizarea economica a resurselor energetice conventionale si inlocuirea acestora in mai mare masura prin utilizarea rationala a produselor secundare refolosibile;

aplicarea unor tehnologii atat pentru cultura plantelor, cat si pentru cresterea animalelor, care sa satisfaca cerintele speciilor, soiurilor si raselor.

Conversia productiei conventionale la cea ecologica va avea in vedere realizarea unui agrosistem viabil si durabil.

Metodele de productie ecologica utilizate in obtinerea produselor agroalimentare ecologice trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a) respectarea principiilor productiei ecologice;

b) neutilizarea de fertilizatori si amelioratori ai solului, pesticide, materiale furajere, aditivi alimentari, ingrediente pentru prepararea alimentelor, substante folosite in alimentatia animalelor, substante ajutatoare pentru pregatirea furajelor, produse pentru curatarea si dezinfectarea adaposturilor pentru animale si de alte produse, decat a acelor produse permise sa fie folosite in agricultura ecologica;

c) folosirea de seminte sau material vegetativ saditor obtinut prin metode de productie ecologica.

Autoritatea Nationala a Produselor Ecologice (ANPE) asigura respectarea prevederilor legale specifice si controlul privind metodele de productie ecologica a produselor agroalimentare ecologice

1.2. Evolutiile din domeniul agriculturii, estimarile noilor efective de animale si perfectionarea metodelor de reducere a emisiilor din sectorul agricol

Avand drept urmare accentuarea efectului de sera, crestarea emisiilor de gaze a crescut in ultimii anii cu aproximativ 20%.Si acest lucru se datoreaza in principal metanului pe care animalele il elimina in permanenta. Cateva cifre:cantitatea de gaz cu efect de sera pe care activitatile umane il elibereaza in atmosfera in fiecare an este echivalentul a 49 de miliarde de tone de CO2, iar din aceasta cifra pentru sectorul agricol este de 13,5%, pentru sectorul energetic(25,9%), industrie (19,4%), sectorul forestier (17,4%), transportul (13,1%). Situatia emisiilor de gaze din sectorul agricol devine astfel una din tintele luptei impotriva incalzirii globale. Aceasta problema a mobilizat echipe intregi de biologi, de la Noua-Zeelanda la Anglia, incluzand Franta, Australia, Germania si Canada.

Veritabila producatoare de gaz, o vaca poate emite in fiecare an, in timp ce rumega, mai mult de 100 kg de metan, pe cand o oaie - cam de sase ori mai putin. De amintit ca metanul este un important factor al efectului de sera, al carui potential de incalzire este de douazeci de ori mai mare decat al dioxidului de carbon.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Presiuni asupra mediului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
31 pagini
Imagini extrase:
31 imagini
Nr cuvinte:
15 648 cuvinte
Nr caractere:
115 057 caractere
Marime:
195.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
mediu, poluare, ecologie, factori
Predat:
Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice , Universitatea Politehnica Bucuresti din Bucuresti
Materie:
Ecologie
Sus!