Potențialul României de producere a antibioticelor din cimbru

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cap. 1. Antibiotice naturale - generalitati
Cap.2. Cimbrul- un important antibiotic natural
2.1.Descriere si proprietatile terapeutice
2.2. Distributia geografica si conditiile producerii culturilor de cimbru in Romania
Cap.3. Descrierea procesului de obtinere a uleiului de cimbru
Bibliografie

Extras din referat:

Cap. 1. Antibiotice naturale – generalitati

Antibioticele sunt substanţe cu acţiune bacteriostatică (împiedică înmulţirea microorganismelor) sau bactericidă (distrug microorganismele). După originea lor se deosebesc antibiotice de origine microbiană şi antibiotice de origine vegetală.

Antibioticele de origine microbiană- sunt substanţe sintetizate de către anumite microorganisme şi mucegaiuri. Ele sunt substanţe folosite ca medicamente în cazul unor boli provocate de microorganisme patogene la om, animale sau plante. Ca reprezentanţi ai antibioticelor putem menţiona: penicilina, streptomicina, cloromicetina, tetraciclina etc.

Antibioticele vegetale (fitoncide). Sunt substanţe cu proprietăţi antibiotice sintetizate de către plante. Fitoncidele prezintă acţiune antibiotică mult mai redusă comparativ cu cea a antibioticelor de origine microbiană. Unele fitoncide prezintă şi proprietăţi insecticide faţă de numeroase insecte, viermi, rozătoare etc. se cunosc peste 50 de fitoncide extrase din diferite plante, dintre care cele mai importante sunt: allicina, dihidroallina, acidul benzoic, alil-senevolul etc.

Plantele medicinale, florile, rădăcinile şi tuberculii unor plante (leguminoase, orhidee) reprezintă o importantă sursă de antibiotice vegetale.

Termenul de antibiotic este înainte de toate folosit în sensul larg de substanță capabilă să omoare microbii patogeni sau să le împiedice multiplicarea. Adjectivul natural evidențiază faptul că face parte din mijloacele de care dispune medicina naturistă și că este folosit din acest punct de vedere. Antibioticele naturale sunt substanțe pe care le regăsim în plante cel mai des întâlnite la noi și în speciile exotice și rare. Mai multe sute de plante posedă virtuți antibiotice, ceea ce face ca rezerva de asemenea remedii să fie mare. De mii de ani, oameni le folosesc profitând de proprietățile lor curative.

Cimbrul de cultura sau de camp, are proprietati puternic antiseptice si antioxidante si actioneaza cu succes mai ales asupra bolilor aparatului respirator. Se poate administra sub forma de ceai si ulei. Uleiul de cimbru este un antibiotic puternic, fara efecte secundare nedorite.

Plantele ce se pot cultiva in tara noastra si au proprietati antibiotice sunt:

• Busuiocul (Ocimum basilicum) este originar din Asia, fiind un condiment foarte apreciat și cultivat acum în mai toate grădinile. Substanțele antibiotic conținute în uleiul esențial al busuiocului sunt îndeosebi metilcavicolul și linalolul. Inițial, busuiocul a fost socotit drept un antibacterian, dar acum s-a demonstrat că este un puternic antiviral. Busuiocul este un remediu natural pentru tratarea și vindecarea multor afecțiuni: bronșita, febra, guta, afecțiuni gastrointestinale, dureri de stomac, afectiuni ale ficatului. Deasemeni, consumul de busuioc îmbunătățește digestia, previne cancerul intestinal, calmează colicile, ajută la eliminarea gazelor, este antiemetic, antiseptic intestinal și diuretic, combate acțiunea virușurilor și este un bun energizant. Busuiocul este o sursa importantă de fier (Fe), calciu (Ca) si vitamina A, continand si vitamina B6, magneziu (Mg) si potasiu (K).

• Dracilă este o plantă lemnoasă, înaltă de 2 până la 3 metri, sub formă de tufă spinoasă. Rădăcina și scoarța conțin până la 6% un alkaloid antibiotic foarte puternic: berberina. Abia cercetările recente i-au evidențiat proprietățile antibiotice. Berberina acționează eficient bacteriilor, virușilor, fungilor și paraziților.Este deci un antibiotic cu spectru larg.

• Brusturele, ca una dintre cele mai răspândite plante din lume, are proprietăţi antibacteriene, antifungice şi diuretice şi ajută la eliminarea toxinelor. Proprietățile detoxifiante ale plantei sunt de excepție și îl recomandă în încredibil de multe afecțiuni. Brusturele prezintă o substanță antibiotică, arctiozida, care are un efect compatibil cu a penicilinei. Are efect mai ales împotriva bacteriilor Gram+: stafilococii aurii, streptococii, pneumococii etc.

• Oregano, este considerat ca unul dintre cele mai puternice antivirale, antibacteriene şi antifungale substanţe obţinute pe cale naturală. În Mexic, cercetătorii au comparat Carvacolul din oregano cu tinidazol, un medicament prescris a trata giardia (Giardia duodenalis). Rezultatele au arătat că oregano este mai eficient împotriva giardiei decît Tinidazol. Cercetătorii britanici au comparat acţiunea uleiului obţinut din oregano cu acţiunea a 18 antibiotice dintre cele mai populare. S-a dovedit că oregano, prin conţinutul mare de carvacol, acţionează mai eficient decît antibioticele, distrugand şi bacteriile rezistente la unele antibiotice. Carvacolul acţionează la nivelul întregului organism şi poate fi utilizat atat pentru uz intern cat şi extern.

Bibliografie:

1. www. medplanet.dbioro.eu

2. www. agroromania.manager.ro

3. www.fitomagazin.ro

4. www.wikipedia.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Potentialul Romaniei de Producere a Antibioticelor din Cimbru.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
2 943 cuvinte
Nr caractere:
17 653 caractere
Marime:
223.16KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!