Poluarea sonica

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Unul dintre factorii negativi ai dezvoltarii urbane este un tip de poluare tot mai des intalnit si anume, poluarea fonica. Ca orice alt tip de poluare si poluarea sonica are numai efecte negative in special pentru om. Poluarea fonica produce stress, oboseala, diminuarea sau pierderea capacitatii audutive, instabilitate psihica, randament scazut, fisurarea cladirilor, spargerea geamurilor etc.

O data cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana toate autoritatile locale care administreaza zone cu mai mult de 250.000 de locuitori precum si cele ale aeroporturilor sau ale unor drumuri europene sau nationale si a unor cai ferate vor trebui sa intocmeasca harti fonice si sa ia unele masuri pentru imbunatatirea calitatii mediului din punct de vedere al zgomotelor.

Din primele cercetari a reiesit ca traficul este principala sursa de poluare fonica care da batai de cap orasenilor, dar si celor care sunt abilitati in a lua masuri de diminuare a acestui nou tip de poluare.

Masurile pentru reducerea poluarii fonice necesita investitii, noi materiale, noi tehnici in constructiile civile, industriale, in constructia de masini, regandirea unor procedee, instalatii, mijloace si sisteme de trafic si nu in ultimul rand, un comportament civilizat al oamenilor intre ei.

Cuvinte cheie: poluare fonica, decibeli, zgomot, harta sonora, calitatea mediului ambiant.

Sunetul reprezinta o vibratie a particulelor unui mediu capabila sa produca o senzatie auditiva. Sunetul se propaga sub forma de unde elastice numai in substante si nu se propaga in vid. In aer viteza de propagare este de circa 340 m/s.

Zgomotul este o suprapunere dezordonata a mai multor sunete. Este produs din surse naturale dar mai ales antropice: utilaje, mijloace de transport, aparate, oameni.

Ca orice unde elastice, sunetele se caracterizeaza prin frecventa definita ca numar de oscilatii complete dintr-o unitate de timp.

Propagarea sunetelor este influentata de: - sursa de zgomot; - atmosfera; - distanta; - obstacolele intalnite. Sursele de zgomot sunt : centre industriale, mijloacele de transport, oamenii. Ele produc zgomote de diferite intensitati si pot fi stationare sau mobile. Atmosfera poluata si ceata atenueaza zgomotele. Obstacolele de asemenea atenueaza intensitatea sonora, fiind utilizate la reducerea zgomotelor.

Efectele poluarii sonore pot fi:

- Infrasunetele care pot aparea la automobile cu viteza mare, la elicoptere, la apropierea furtunii, explozi, cutremure, in timpul zborului avioanelor supersonice. Infrasunetele sunt foarte greu absorbite, deci se atenueaza putin cu distanta. Infrasunetele ca si ultrasunetele sunt percepute de sugari, animale si pasari. La adulti infrasunetele produc ameteala, voma, un fals efect de euforie, sau chiar efecte cumulate.

- Ultrasunetele au frecvente de 20000Hz - 1 miliard Hz. Sunt produse in natura, in industrie sau in aparatura electrocasnica. Animalele receptioneaza ultrasunetele iar lilieci utilizeaza ultrasunetele emise de ei pentru orientarea in timpul noptii. La om ultrasunetele distrug globulele rosii din sange, apar migrene, greata sau chiar pierderea echilibrului. Ultrasunetele distrug bacteriile, virusii cum ar fi: bacilul tuberculozei, virusul gripei, al tifosului

- Zgomotul actioneaza asupra intregului organism, deoarece senzatia auditiva ajunge la sistemul nervos central, prin intermediul caruia influenteaza alte organe. Efectele resimtite de om sunt: - reducerea atentiei, a capacitatii de munca, deci creste riscul producerii accidentelor; - instalarea oboselii auditive care poate disparea o data cu disparitia zgomotului; - traumatisme, ca urmare a expunerii la zgomote intense un timp scurt. Aceste traume pot fi ameteli, dureri, lezarea aparatului auditiv si chiar ruperea timpanului; - scaderi in greutate, nervozitate, tahicardie, tulburari ale somnului, deficienta in recunoasterea culorilor; - surditate la perceperea sunetelor de inalta frecventa.

Zgomotele de intensitate foarte mare pot provoca deteriorari ale cladirilor, aparatelor, instrumentelor, etc.

Aceasta poluare acustica afecteaza toate colectivitatile umane Ele sunt prezente mai ales in mediul urban Transporturile terestre si aeriene, santierele de constructii si industriale degajeaza in atmosfera zgomote insuportabile cu o mare variabilitate decibelica. Datorita lor locuitorii oraselor sunt supusi unui stres aproape permanent Bombardati cu astfel de semnale oamenii cu rosturi superioare si embematic organizati se adapteaza temporar s alti nu o pot face. Sursele de zgomot sunt neiertatoare. Intervin in casa, in birouri, in uzine si fabrici, in gradinite, scoli, licee si baruri etc. Sunt cartiere urbane unde zgomotul le invaluie 24 de ore din 24.

Efectele patologice ale zgomotului cum sunt surditatea traumatica si perturbarile sistemului nervos pot avea o evolutie lenta sau agresiva. Expunerea excesiva la zgomot intens si pe perioade lungi de timp determina surditatea. Ea este intalnita mai ales la mincitorii din cazangerii care nu poarta casti fonice de protectie.

Bibliografie:

1. Daniel Sarbu, Romania libera Editia Transilvania-Banat, 18 august 2006

2. Cotidianul 5 mai 2007

3. www.EurActiv.ro, EurMonitor Extindere: UE impune taxa pe scandal, publicat: 12 iulie 2005

4. www.stirilocale.ro/mures/ avand sursa Rompres 17 mai 2007

5. www.realtime.ro/stiri_imobiliare/ avand sursa "Ziarul Averea"

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea sonica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 798 cuvinte
Nr caractere:
10 462 caractere
Marime:
14.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Ecologie
Tag-uri:
poluare, sunete
Predat:
la liceu
Profil:
Resurse naturale şi protecţia mediului
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!