Poluarea Solului cu Pesticide și Exces de Ingrășăminte

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1 Poluarea Solului cu pesticide
1.2. Compostarea pesticidelor în sol
1.3. Degradarea pesticidelor în sol
1.4. Depoluarea solului de reziduuri cu pesticide
2. Poluarea cu exces de îngrăşăminte
2.1. Dezvoltarea producţiei şi a consumului de îngrăşăminte în ţara noastră
3. Concluzii
4. Propunerii

Extras din referat:

Din atmosferă pesticidele pot sedimenta, ajungând din nou pe sol sau în râuri, lacuri şi mări unde sunt preluate de căte alge.

Crustaceele mici consumă mari cantităţi de alge şi acumulează pesticidele în biomasa proprie. Aceştia sunt consumaţi de către peşti. Fiecare peşte consumă mii de crustacee şi concentraţia pesticidelor în biomasa lui creşte considerabil. Când omul consumă peşte, pesticidele conţinute în biomasa sa se adaugă altor produşi toxici conţinuţi de alte alimente.

Pesticidele găsite astăzi în unele alimente determină afectări ale funcţiei reproductive a organismelor, induc efecte mutagene şi cancerigene. Şi în cazul păsărilor răpitoare sau altor prădători aflaţi în vârful piramidelor trofice,s-a manifestat efectul concentrării pesticidelor: o rată crescută a mortalităţii sau probleme în procesul reproductiv. Acestea depun prea puţine ouă cu învelişul calcaros subţire,astfel că se sparg în timpul clocirii, sub greutatea păsărilor. Contaminarea multiplă a mediului este mai degrabă o regulă decât o excepţie. Din păcate nu se cunoaşte încă aproape nimic despre efectele cumulate ale diferitelor substanţe chimice, precum şi despre modul în care acestea se combină şi despre toxicitatea produşilor rezultaţi asupra diferitelor componente ale mediului.

Prin pesticide se înţeleg orice substanţe sau amestec de substanţe, inclusiv amestecurile acestora cu ingrediente, destinate utilizării în agricultură, silvicultură, în spaţiile de depozitare, precum şi în alte activităţi, în scopul prevenirii, diminuării, îndepărtări sau distrugerii dăunătorilor, agenţilor fitopatogeni, buruienilor şi altor forme de viaţă animală sau vegetală, inclusiv a virusurilor dăunătoare plantelor şi animalelor domestice sau folositoare, a insectelor şi rozătoarelor purtătoare de maladii transmisibile la om, precum şi produsele utilizate pentru reglarea creşterii plantelor, defolierea sau desicarea acestora.

De fapt, pesticidele sunt substanţe toxice, adică substanţe care,după pătrunderea în organism într-o doză relativ ridicată odată sau de mai multe ori într-o perioadă foarte scurtă, sau în doze mici repetate timp îndelungat, provoacă în mod temporar, trecător sau permanent, afectări ale uneia sau mai multor funcţiuni, afectări care pot să meargă până la anihilarea completă sau să ducă la moarte.

În procesul de combatere, pesticidele parcurg diferite căi în ecosisteme. Un loc particular îl ocupă pesticidele cu persistenţă mare,greu biodegradabile, îndeosebi cele organo-clorurate. În cazul erbicidelor, fracţia utilă este de 5-40%. De fapt, această cantitate extrem de mare, nefolosită, din punct de vedere al combaterii, creează toate problemele ecologice cunoscute, de unde necesitatea de a asigura o agro-disponibilitate cât mai mare a pesticidelor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea Solului cu Pesticide si Exces de Ingrasaminte.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 512 cuvinte
Nr caractere:
13 763 caractere
Marime:
16.28KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!