Poluarea solului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prin deteriorarea mediului sau poluare intelegem alterarea calitatilor mediului inconjurator, mergand pana la starea de incompatibilitate cu desfasurarea normala a proceselor metabolice din organismele animale si vegetale ceea ce pune in pericol insasi existenta vietii pe Pamant.

Pentru propriul sau interes omul trebuie sa respecte mediul in care traieste, sa-l exploateze inteligent nu sa-l polueze, asigurand mentinerea vietii pe Pamant.

Orice material sau substanta introdusa artificial de catre om in biosfera, sau care exista in coditii naturale si provoaca modificari negative ale calitatii mediului.

Solul se polueaza prin stropirea si pulverizarea excesiva a plantelor cu unele preparate chimice, aplicate impotriva daunatorilor.Aceste otravuri ajung in sol, plantele le absorb prin radacini, iar omul si animalele le preiau o data cu consumarea unor parti din aceste plante.

Solul este:

-un sistem complex, situat la suprafata scoartei terestre, format dintr-o parte minerala, o parte organica, aer si apa.

-un sistem inzestrat cu o proprietate denumita fertilitate.

Proprietatile principale ale solului sunt:fertilitatea, culoarea, textura, structura, permeabilitatea, porozitatea si reactia solului.

Dintre acestea, reactia solului permite stabilirea tipurilor de ingrasaminte care se pot aplica pentru imbunatatirea caracteristicilor sale.

Din cele mai vechi timpuri istorice, oamenii au utilizat produsele vegetatiei naturale, produsele oferite de fauna si au inceput sa cultive solul.

Principalele modificari directe datorate interventiei omului in invelisul vegetal si soluri se refera la:

-reducerea suprafetelor forestiere, cu toate modificarile datorate acesteia

-accelerarea eroziunii terenurilor si a solurilor datorita unor agrotehnici necorespunzatoare.

Modificarile indirecte se refera la:

-extinderea deserturilor, datorita modificarii regiunilor inconjuratoare.

-modificarea proprietatilor naturale ale solurilor, care se refac greu si in timp indelungat.

Sursele de poluare ale solului sunt naturale si artificiale:

-sursele naturale constau din reziduri vegetale si animale.

-sursele artificiale ale solului sunt procesele de combustie din industrie, unde rezulta o serie de poluanti ca:cenusa, zgura, carbune nears etc.

Agricultura moderna nu necesita numai spatii largi, care fac posibila mecanizarea. Pentru a fertiliza solul si a marii productiile ea a abandonat metodele strict naturale si a trecut pe scara larga la chimizare.

Dupa ce, la inceput, nu a vazut decat avantajele, omul a inceput sa constate si inconveniente utilizarii agentilor chimici, ingrasaminte, pesticide, insecticide folositi tot mai mult pentru a sporii productivitatea terenurilor agricole si a lupta impotriva insectelor daunatoare. Acum daca pericolul pe care aceste produse il reprezinta pentru sanatatea animalelor si a oamenilor este destul de bine stabilit, rolul lor nociv pentru sanatatea solurilor este insa mai greu de evaluat. Pentru a se asigura amploarea

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea solului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
781 cuvinte
Nr caractere:
4 173 caractere
Marime:
9.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Ecologie
Tag-uri:
poluare, mediu
Predat:
la liceu
Sus!