Poluarea Mediului Înconjurător

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pentru a trai in conditii mai bune, omul a utilizat permanent resurse naturale: animale, plante, arbori, minereuri, carbuni, sare, petrol, gaze naturale, apa.

Din utilizarile acestor resurse naturale (primare) au rezultat si produse neutilizabile, cum sunt: gaze, prafuri, produse lichide sau solide ce au fost permanent evacuate in natura. Unele dintre acestea produse au putut sa se integreze in ciclurile naturale ale unor elemente, altele insa se tot acumuleaza, producand perturbatii ecologice. Un alt fenomen a fost epuizarea unor resurse naturale, disparitia unor specii de plante si animale.

Activitatile antropice au provocat si schimbari topografice si de clima, ce au avut puternice repercursiuni asupra mediului, unele pozitive (impaduriri, indiguiri), altele insa negative (defrisari, asanari, eroziunea solului). Fenomenul de aparitie a unor factori perturbatori ai mediului si de producere a dezechilibrelor ecologice a fost denumit poluare (de la cuvintele polluo, -ere= a murdari, a degrada). Cauzele aparitiei poluarii pot fi sintetizate astfel: aparitia de substante noi, la care ritmul de consum si de reciclare de catre organisme este mult inferior ritmului de aparitie; Tipuri de poluare Dupa provenienta poluare naturala: biologica, fizico-chimica, antropica; poluare industriala: agricola, din transporturi, menajera; Dupa natura poluantilor poluare fizica: termica, fonica (sonora), radioactiva, electromagnetica; poluare chimica: cu carbon si derivatii acestuia, cu compusii sulfului, flourului sau ai azotului, compusi cu metale grele, materiale plastice, pesticide, materii organice fermentabile; poluare biologica: prin contaminarea mediilor inhalate si ingerate, prin modificari ale biocenozelor si invazii de specii animale si vegetale (de exemplu insecte nedorite, buruieni); poluare estetica: degradarea peisajelor datorita urbanizarii, industriei, sistematizarii eronat concepute; C. Dupa starea fizica a poluantului (factorul care, aflat in mediu in cantitati ce depasesc optimul pentru una sau mai multe specii, are actiune toxica) poluare cu lichide; poluare cu substante solide; poluare cu gaze si pulberi.

II) Poluarea apei Desi acopera trei patrimi din suprafata globului si constituie 75% din tesuturile vii, apa constituie totusi o resursa naturala limitata. Si aceasta din mai multe motive.

In primul rand, nu e suficient de a avea apa, este necesar sa fie avuta intr-un loc corespunzator si la momentul oportun. In plus, trebuie sa fie si de o calitate convenabila (de exemplu, apa de mare reprezinta 97% din resursele totale, in timp ce apele de suprafata fluvii, rauri, lacuri - ori subterane reprezinta mai putin de 1%). Poluarea apelor este definita ca acea schimbare a compozitiei apelor care le face daunatoare pentru sanatatea oamenilor, neadecvate pentru intrebuintarea economica sau recreativa si care duce la deteriorarea florei si faunei din mediul acvatic; se manifesta ca un fenomen ...

Bibliografie:

1. "Probleme globale ale omenirii. Starea lumii" - Brawn l.

Editura Tehnica, Bucuresti 1992.

2. "Protejarea aerului atmosferic" - Ursu P.

Editura Tehnica, Bucuresti 1978.

3. "Manual de chimie" - Luminita Ursea, Elena Goiceanu, Cristian Tache, Doina Baclea

Editura Humanitas Educational Bucuresti 1999.

4. "Ecologie generala si protectia mediului'' - Conf. Dr. Florina Bran, Prof. dr. Ion Dincu

Editura ASE,Bucuresti 1998.

5. ''Ecologie. Filozofia naturala a vietii" - Mircea Dutu

Editura Economica, Bucuresti 1999.

6. "Mediul inconjurator. Poluare si protectie" - Sanda Visan, Steliana Cretu, Cristina Alpopi

Editura Economica, Bucuresti 1998.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea Mediului Inconjurator - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 272 cuvinte
Nr caractere:
23 557 caractere
Marime:
31.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Ecologie
Tag-uri:
mediu, poluare
Predat:
la liceu
Sus!