Poluarea cauzată de transportul rutier și efectele nocive ale acesteia asupra factorilor de mediu

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

INTRODUCERE 1
CAPITOLUL I 1
CONSIDERAȚII GENERALE DESPRE POLUARE ȘI TRANSPORTUL RUTIER 1
1.1.Noțiuni generale 1
1.2.Combustibili 1
1.3.Schimbările mediului înconjurător produse de activitățile de transport 1
CAPITOLUL II 3
POLUAREA FACTORILOR DE MEDIU ȘI EFECTELE ACESTORA 3
2.1.Poluarea atmosferică 3
2.1.1.Cum poluează transportul rutier atmosfera 3
2.1.2.Efectele poluării atmosferice 3
2.1.3.Metode specifice pentru diminuarea poluării cu gaze de eșapament în atmosferă 5
2.2.Poluarea hidrosferei 6
2.2.1.Cum poluează transportul rutier hidrosfera 6
2.2.2.Efectele poluării hidrosferei 6
2.2.3. Metode specifice pentru diminuarea poluării apelor 7
2.3.Poluarea și degradarea solului 7
2.3.1.Cum poluează transportul rutier solul 8
2.3.2.Efectele poluării solului 8
2.3.3.Metode specifice pentru protecția solului 8
2.4.Poluarea fonică 9
2.4.1.Cum poluează transportul rutier fonic 9
2.4.2.Efectele poluării fonice 9
2.4.3.Metode specifice pentru prevenirea poluării fonice 9
BIBLIOGRAFIE 11
LISTA FIGURILOR ȘI TABELELOR 12

Extras din referat:

INTRODUCERE

Am ales această temă, deoarece mi-am dorit să aflu nivelul de poluare cauzat de transportul rutier și ce consecințe are asupra factorilor de mediu. Această temă este importantă, deoarece trebuie să protejăm mediul înconjurător de poluare și să reducem nivelul acestuia, pentru a evita posibilele dezastre ecologice.

Motivul pentru care am ales această temă este faptul că vreau să descopăr soluții alternative ecologice pentru motoarele de autovehicule care să polueze mediul mult mai puțin.

Scopul referatului este de a informa cititorul despre necesitatea și metodele de combatere a poluării cauzată de transportul rutier. Vreau ca acest referat să se realizeze pentru a informa alți oameni cât de important este să găsim soluții alternative, precum utilizarea combustibililor biodegradabili, deoarece doar astfel vom putea crea un mediu curat și plăcut în care să trăim fără ca să ne afecteze starea de sănătate.

Obiectivele care mi le-am propus în acest referat este să descopăr cum poluează traficul rutier toți factorii de mediu și consecințele negative ale acestuia.

Metodologia de cercetare a datelor pentru acest referat sunt: căutarea datelor pe platforme de încredere, studierea și analiza informațiilor din mai multe surse, selectarea datelor ce se referă la tema referatului, expunerea informațiilor într-o manieră relevantă și aranjarea logică a acestora.

Materialele teoretice care au stat la baza acestei lucrări sunt culese din cartea - “Politici ecologice de mediu” scrisă de Ciobotaru Virginia, Frăsineanu Corina, Frăsineanu Ion și Țăpurică Oana Cătălina. Materialele legislative le-am cules din DECIZIA 2012/1. De asemenea, am selectat informații din articolele științifice referitoare la poluarea mediului de transportul rutier și efectele sale asupra factorilor de mediu, realizate de inginerii din România.

Sursele de unde au fost preluate informațiile utilizate pe parcursul referatului sunt site-uri oficiale ale unor companii sau instituții, rapoarte sau statistici de date, precum: https://www.agir.ro, https://www.revistadestatistica.ro, https://ec.europa.eu/eurostat și https://economedia.ro/.

Eu am contribuit la cunoașterea domeniului studiat de mine, mai aprofundat, prin analiza datelor teoretice și statistice și sintetizarea tuturor informațiilor identificate de mine.

Acest referat o să fie util persoanelor care vor să se documenteze despre poluarea provocată de transportul rutier și consecințele acesteia asupra factorilor de mediu, fără să studieze multe materiale, deoarece acest referat deja are conspectat și rezumat datele și informațiile esențiale despre această temă.

Poluarea cauzată de transportul rutier și efectele nocive ale acesteia asupra factorilor de mediu Cazacu Diana

CAPITOLUL I

CONSIDERAȚII GENERALE DESPRE POLUARE ȘI TRANSPORTUL RUTIER

1.1.Noțiuni generale

Poluarea reprezintă o agresiune continuă împotriva integrității mediului înconjurător prin perturbarea echilibrului natural și efectele dăunătoare asupra factorilor de mediu.(Bejan, Tiberiu, & Bălan, 2009)

Prin transport rutier se înțelege orice operațiune de transport care se realizează cu vehicule rutiere pentru deplasarea mărfurilor sau a persoanelor chiar dacă vehiculul rutier este, pe o anumită porțiune a drumului, transportat la rândul său de un alt mijloc de transport.(Transport rutier, https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Transport_rutier)

Transportul rutier reprezintă un sector important în secolul XXI, deoarece transportul asigură activitatea economică și socială, iar cu ajutorul acestuia se efectuează transportul de bunuri, dar și a oamenilor cu scopul de a îndeplini necesitatea materială și spirituală a comunității. Acest domeniu de activitate este unul indispensabil în viața de zi cu zi, fiindcă sporește economia țării prin importul sau exportul de produse, bunuri, pe care noi oamenii le consumăm zilnic, de asemenea, sporește activitatea socio-culturală, cum ar fi, vizitarea unor noi locații, muzee, monumente de o importanță culturală mare, dezvoltare turismului prin plecarea în vacanțe, sau mutarea cu traiul în alte țări sau orașe.(Dumitru-Vlădulescu & Mușat, 2017)

1.2.Combustibili

Combustibilii sunt principalii poluanți ai mediului, deoarece sunt o sursă de energie, dar în același timp reprezintă emisii de gaze cu efect de seră(ex: CO2 și N2O-oxizi de azot). Din acest motiv combustibilii ar trebui înlocuiți cu alte surse alternative, precum biocombustibilii, energia solară, etc. Înlocuirea combustibililor fosili ar permite reducerea efectelor nocive ale poluării.

(Bejan, et al. 2009)

1.3.Schimbările mediului înconjurător produse de activitățile de transport

Din păcate, pe termen îndelungat, industria transportului rutier poate să distrugă mediul înconjurător și afectează într-un mod direct sau indirect starea de sănătate a oamenilor. Datorită numărului mare de activități de transport, mediul înconjurător suportă multe schimbări, ca de exemplu:

- Mediul înconjurător își pierde din calitățile sale prin intermediul emisiilor de gaze, acestea la rândul său afectează clima, generând efectul de seră, iar efectul de seră are un impact puternic asupra mediului pe termen îndelungat; (Dumitru-Vlădulescu & Mușat, 2017)

Bibliografie:

[1] Bejan, T., & B. (2009). Unele aspecte privind influența transporturilor asupra mediului, Asociația Generală a Inginerilor din România, pp102-106. Preluată de pe: https://www.agir.ro/buletine/512.pdf

[2] Bejan, T., & B. (2009). Efectele poluării aerului datorate activității de transport auto, Asociația Generală a Inginerilor din România, pp192-199. Preluată de pe: https://www.agir.ro/buletine/532.pdf

[3] Ciobotaru, F., & Frăsineanu, Ț. (2011). Politici ecologice de mediu, Editura Economică, București.

[4] Cea mai mare scădere a emsiilor de carbon ale mașinilor noi înmatriculate din UE a fost raportată în 2020, pe fondul triplării înmatriculărilor de mașini electrice. (2021). Preluată pe data de 4 decembrie, 2022, de pe: https://economedia.ro/cea-mai-mare-scadere-a-emisiilor-de-carbon-ale-masinilor-noi-inmatriculate-din-ue-a-fost-raportata-in-2020-pe-fondul-triplarii-inmatricularilor-de-masini-electrice.html#.Y5XyHHZBw2z

[5] Dumitru-Vlădulescu & Mușat. (2017). Efectele activității de transport asupra factorilor de mediu, Revista Română de Statistică - Supliment nr. 3, pp211-219. Preluată de pe: https://www.revistadestatistica.ro/supliment/wp-content/uploads/2017/03/A11_rrss_03_2017.pdf

[6] Decizia 2012/1, Partea I nr.42, (2018). Preluată pe data de 11 decembrie, 2022, de pe: https://lege5.ro/App/Document/gi3dmnbxgu4a/tabel-13-specificatii-de-mediu-aplicabile-carburantilor-comercializati-destinati-vehiculelor-echipate-cu-motoare-cu-aprindere-comandata-tip-benzina-amendament

[7] Statistica emisiilor de gaze cu efect de seră - conturi de emisii în aer. (2022). Preluată pe data de 3 decembrie, 2022, de pe: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Greenhouse_gas_emission_statistics_-_air_emissions_accounts

[8] Transport rutier. Preluat pe data de 27 noiembrie, 2022, de pe site-ul: https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Transport_rutier

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea cauzata de transportul rutier si efectele nocive ale acesteia asupra factorilor de mediu.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2022
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 808 cuvinte
Nr caractere:
27 126 caractere
Marime:
371.90KB (arhivat)
Publicat de:
Diana Cazacu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Predat:
Facultatea de Management , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Specializare:
Management
Materie:
Ecologie
An de studiu:
I
Nota primită:
Nota 10
Sus!