Poluarea atmosferei cu oxizi de sulf și reducerea acestora prin tehnologii de absorbție

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Generalitati
2. Oxizi ai sulfului. Sursele de poluare.Formarea SO2 si SO3
3. Procedee de absorbtie
3.1.Procedee umede de absorbtie
4.Efectele oxizilor de sulf asupra mediului si asupra sanatatii
5. Legislatia privind normele de emisii de oxizi de sulf
6. Bibliografie

Extras din referat:

1. Generalitati

Atmosfera este unul dintre cele mai fragile subsisteme ale mediului datorita capacitatii sale limitate de a absorbi si de a neutraliza substantele eliberate continuu de activitatile umane. Poluarea atmosferei afecteaza calitatea vietii la scara planetara si, in general, ea reprezinta consecinta unor activitati umane find un fenomen actual al vietii urbane. Actiunea agentilor poluanti, desi se poate manifesta mai intens asupra unui singur factor de mediu, exercita - indirect - efecte nedorite si asupra celorlalti.

Cunoasterea proprietatilor agentilor poluanti, a comportarii si modului de actiune asupra componentelor mediului natural permite intelegerea fenomenului de poluare si contribuie la imaginarea, dezvoltarea si implementarea mijloacelor pentru combaterea acestuia. Compozitia atmosferei s-a schimbat ca urmare a activitatii omului,a emisiilor de oxizi de sulf in atmosfera conducand la grave probleme de mediu.

Compusii cu sulf sunt constituenti foarte importanti ai atmosferei deoarece in aerul curat al troposferei si al stratosferei majoritatea particulelor din aerosoli sunt formate din sulfat de amoniu si acid sulfuric.Aceasta constatare este deosebit de importanta caci,cu exceptia sarurilor marine,emisia de sulf este sub forma gazoasa.

Omul are o contributie substantiala la inventarul atmosferic al compusilor cu sulf ,iar 93 % din sulful artificial din aer este emis de surse situate in emisfera nordica.

Acesti compusi si derivati ai lor sunt generati de om dar sunt de asemenea produsi naturali in ciclul global al sulfului.Se estimeaza ca 99% din SO2 care intra in atmosfera este produs de om si 1% de vulcani-sursa naturala cea mai semnificativa.Debitul de SO2 antropizat a crescut de la 77*10^6tone/an in 1943 la 130*10^6 tone/an in 1973,deci cu un factor de 1,7 in trei decenii.Aceasta cantitate de SO2 este datorata in principal arderii combustibililor care contin sulf. [ Nicu, 2000 ]

2. Oxizi ai sulfului. Sursele de poluare. Formarea SO2 si SO3

Principalii compusi poluanti ai sulfului sunt oxizii de sulf (SO2,SO3),carbonilsulfura(COS),sulfura de carbon(CS2),hidrogenul sulfurat(H2S) si compusi organici cu sulf cum sunt dimetilsulfura((CH3)2S) si dimetilsulfura((CH3)2S2) produse in apa de mare de catre fitoplancton si eliminate in atmosfera.Aparitia acestor compusi in atmosfera este datorata in principal urmatoarelor surse si activitati poluatoare:

-procese de descompunere in biosfera,reprezentand 29-39% din totalul emisiilor de compusi ai sulfului de 30-40*10^6 tone anual;

-activitatea vulcanica,reprezentand 2% din totalul emisiilor de compusi de sulf de 2*10^6 tone anual.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea Atmosferei cu Oxizi de Sulf si Reducerea Acestora Prin Tehnologii de Absorbtie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
5 799 cuvinte
Nr caractere:
31 628 caractere
Marime:
474.53KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
ecologie, atmosfera, poluare
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!