Poluarea Aerului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

“Calitatea vietii nu este un dar divin.

Dimpotriva,de cand omul a inceput sa se ridice

pe scara evolutiei,aceasta a fost propria sa opera.”

Cinci milenii de poluare

J.Branowski

Termenul poluare,-patruns din lumea stiintei in limbajul uzual, este de origine latina-polluo-ere- si inseamna a murdari,a degrada.El vrea sa desemneze o actiune prin care omul isi degradeaza,”isi murdareste” propriu sau mediu de existenta.

Interesul pentru poluarea mediului a crescut in mai putin de un sfert de secol de la un numar mic de persoane din unele institute de cercetare,care se ocupau sporadic si intamplator de poluare, alaturi de alte preocupari,pana la intreaga populatie a globului si la institutiile si organizatiile cele mai diverse,unele polivalente,altele cu caracter specializat,orientate exclusiv pe probleme polurarii,de diferite profituri:tehnic,biologic,economic,medical,juridic,social etc. cu caracter de cercetare sau de activitate practica.

Poluarea merita interes in primul rand pentru aspectele sale actuale,deoarece ea creeaza si in prezent incomoditati,pagube,si afecteaza sanatatea,implicand uneori mase mari de oameni.Aceasta obliga la cunoasterea sa cat mai aprofundata, mai urgenta,mai extinsa.

Poluarea constituie un obiectiv care cere participare constienta si contributia practica a tuturor membrilor societatii,numai astfel stavilindu-se riscurile,neplacerile si toate aspectele sale negative.

Sanatatea si viata omului sunt periclitate, numeroase cazuri de boala, de decese si chiar de mortalitate in masa constitue consecintele negative ale poluarii generate in zonele foarte dezvoltate ale societatii umane. In aceste zone elementele vitale- aerul, apa, solul -sunt invadate de mase de reziduri care depasesc puterea naturala de transformare si de integrare in factorii de mediu, care devin insuficienti si inutilizabili de catre om.

In atmosfera se revarsa fum, pulberi si gaze nocive din cosurile uzinelor, din tevile de esapament ale automobilelor, din gurile de ventilatie ale intreprinderilor industriale si mai putin neglijabil decat ar parea, -din fumatul tutunului, viciu generalizat si tolerat cu indulgenta.

Unele forme de energie raspandite in mediu pot fi considerate tot factori poluanti: cresterile de temperatura (in special ale apelor), zgomotele, modificarile campurilor electrice si magnetice naturale, prezenta undelor electromagnetice, radioactivitatea artificiala si poate si alte fenomene fizice inca neobservate. Chiar in interiorul locuintelor moderne se creeaza un mediu artificial atmosfera viciata, cu exces de umiditate si de temperatura, cu aer in nemiscare, cu zgomot suparator, cu ionizare naturala alterata etc.

In sfera pshicului se mai manifesta si alte efecte poluante produse de afectarea esteticii naturale prin distrugerea vegetatiei, prin degradarea reliefului natural, prin acumularea de reziduri, dar si prin constructii inestetice, reclame violente si absurde, zgomote excesive etc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea Aerului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
3 494 cuvinte
Nr caractere:
20 667 caractere
Marime:
456.88KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!