Previzualizare referat:

Extras din referat:

Datorita unei intense activitati economice, in multe regiuni de pe globul pamantesc aerul se incarca cu substante straine, daunatoare vietii. Fenomenul este cunoscut sub numele de Poluare.

Degradarea gunoaielor dureaza un timp iar din aceasta cauza toti oamenii trebuie sa respecte curatenia si sa nu arunce gunoaie in locuri nepermise.

In Romania, respectiv in Arad orasul in care locuim noi sunt si oameni carora nu le pasa de igiena strazilor si de aspectul orasului. Din aceasta cauza si cartierul Micalaca mai este numit si cartierul gunoaielor. Problema depozitarii deseurilor toxice a fost adusa in centrul atentiei la inceputul anilor 1970 in localitatea Love Canal, in apropierea cascadei Niagara, S. U. A. Acolo a existat un numar crescut de noi nascuti cu diferite invalitati, iar numarul cazurilor de cancer era si el in crestere.

Curand s-au descoperit si motivele. Casele si scolile fusesera construite pe un teren vechi de depozitare a deseurilor, folosit in anii 1940 de compania Hooker Chemical. Printre substantele chimice deversate in containere de otel erau dioxina, lindanul si mirexul.

In 1953 zona fusese acoperita cu argila si reconstruirea a inceput de la varf. In anii 1970, butoaiele au ruginit insa si substantele toxice pe care le contineau au inceput sa se infiltreze prin sol si apa freatica din zona ajungand astfel in aer si pamant. Curand au dus la aparitia a numeroase boli si probleme de sanatate.

In 1978 intreaga zona a fost declarata oficial calamitata si a fost abandonata-aproximativ 1000 de familii fiind stramutate. Dezastrul de la Love Canal si altele asemanatoare au dus la infintarea de organizatii oficiale in multe tari pentru a monotoriza materialele toxice si a controla depozitarea acestora.

O data cu descompunerea si putrezirea deseurilor toxice, acestea se scurg din containere si se amesteca cu solul, apa freatica sau apa de ploaie care se prelinge de la suprafata. In unele locuri operatorii de deseuri extrag incet aceasta supa otravita de substante chimice, numita lesie, si o trateaza pentru a indeparta toxinele. Insa prin descompunerea deseurilor se pot elibera gaze explozibile, cum ar fi metanul. Conductele subterane pot conduce aceste gaze pana la statii de tratare de la suprafata, unde sunt neutralizate.

Alta posibilitate este deversarea in apele marilor. Aceasta este foarte riscanta, deoareca toxinele ajunse in apa pot patrunde in lantul alimentar si pot distruge flora si fauna. Insa deversarile ilegale sunt greu de prevenit. Autoritatile nu pot controla permanent toate vapoarele sau sa verifice daca incarcaturile cu deseuri toxice au ajuns in porturile de destinatie si nu au fost pierdute in mare. Unele deseuri toxice pot fi arse (incinerate). Insa prin fum sau cenusa pot fi eliberate substante chimice periculoase. Alta posibilitate este procesarea. Toxinele tratate cu alte substante chimice sau prin diferite metode sunt descompuse si devin mult mai putin periculoase. Insa procesarea este scumpa si poate produce ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea - Varianta 7
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
752 cuvinte
Nr caractere:
4 167 caractere
Marime:
10.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Ecologie
Tag-uri:
poluare, mediu
Predat:
la liceu
Sus!