Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pentru a trai in conditii cat mai bune, omul a utilizat permanent resursele naturale: plante, arbori, minereuri, carbuni, sare, petrol, gaze, apa. Din utilizarile acestor resurse naturale(primare) au rezultat si produse neutilizabile, cum sunt: gaze, prafuri, produse lichide, solide, ce au fost permanent evacuate in natura. Unele dintre aceste produse au putut sa se integreze in ciclurile naturale ale unor elemente, altele insa se tot acumuleaza, producand perturbatii ecologice. Un alt fenomen a fost epuizarea unor resurse naturale, disparitia unor specii de plante si animale.

Activitatile antropice au provocat si schimbari topografice si de clima ce au avut puternice repercursiuni asupra mediului, unele pozitive (impaduriri, indiguiri), altele insa negative (defrisari, asanari, eroziunea solului, etc). Fenomenul de aparitie a unor factori perturbatori ai mediului si de producere a dezechilibrelor ecologice a fost denumit poluare ( lat. polluo-ere=a murdari, a degrada). E considerat poluant orice factor produs de om, care are actiune toxica asupra organismelor si degradeaza componentele abiotice ale mediului, producand dezechilibre ecologice. Poluarea a aparut odata cu dezvoltarea primelor civilizatii de tip orasenesc. Initial, produsele poluante erau putine si de natura organica, usor biodegradabila, de catre microorganismev(bacterii, ciuperci). Odata cu cresterea populatiei umane si cu dezvoltarea industriei, poluarea a cuprins teritorii din ce in ce mai intinse. In prezent, sunt raspandite in ecosfera un numar urias de deseuri, unele greu biodegradabile (pesticide, deseuri radioactive).

Orice material sau substanta introdusa artificial in biosfera, sau care exista in conditii naturale si provoaca modificari negative ale calitatii mediului, este un poluant. Printre factorii poluanti se numara: substante radioactive, chimice (DDT, Pb, Cd, Hg), reziduuri petroliere industriale si de alta natura, care altereaza calitatea apelor, reziduurile canalelor de scurgere, diverse reziduuri organice, detergenti sintetici, provenite din activitatea casnica si industriala, apoi utilizarea pesticidelor remanente, organoclorate, "smogul", folosirea irationala a ingrasamintelor chimice cu imprastierea pe sol a reziduurilor menajere, de origine animala in cantitati excesive si stropirea plantelor cu ape reziduale, impurificate, provenite de la diverse industrii.

Bibliografie:

Miron Popescu - Economia protectiei mediului, Editura HGA 2002

Sanda Visan, Anca Anghelescu, Cristina Alpopi - Mediul Inconjurator.Poluare si protectie. Ed. Economica, Bucuresti 2000

Victor Parausanu, Ileana Ponoran : Economia Mediului. Ed. Sylvi, Bucuresti 2001

www.regielive.com

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 246 cuvinte
Nr caractere:
23 351 caractere
Marime:
37.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
poluarea, ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Profesorului:
Albu Angela
Sus!