Monitorizarea poluării aerului datorită traficului rutier

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere
1.1. Scopul lucrarii
1.2. Situatia actuala al cercetarii
2. Parte experimentala
2.1. Instalatii
2.2. Mod de lucru
3. Rezultate si discutii
4. Concluzii
5. Bibliografie

Extras din referat:

Rezumat: In cele cinci capitole ale referatului, doresc sa arat cum se poate monitoriza poluarea aerului si care sunt statisticile.Am facut o scurta introducere in acest domeniu de “poluare” apoi am aratat instrumentele si sistemul cu ajutorul caruia se masoara poluarea.

1. Introducere

Traficul rutier este unul din factorii majori de degradare a mediului si a calitatii vietii, mai ales în marile aglomerarile urbane.

Poluarea aerului reprezinta orice contaminare artificiala a atmosferei care dauneaza mediului ambiant. Se intalneste în special in partea inferioara a troposferei terestre, in marile orase, zonele industriale, in zone alaturate intinse.

Poluarea mediului inconjurator reprezinta ansamblul modificarilor defavorabile suferite de calitatile naturale ale mediului sub influenta activitatilor societatii omenesti.

O mare influenta asupra poluarii o are pozitia geografica si factorii meteorologici (temperatura, intensitatea si directia vantului s.a.); Nu este un fenomen nou, s-a agravat scara de producere a noxelor datorita revolutiei industriale; Daca substantele poluante ajung la anumite concentratii, acestea devin nocive pentru organismul uman; Poluarea aerului micsoreaza grosimea stratului de ozon din atmosfera, daunand profund florei si faunei Terrei; Cresterea continutului de CO2 din atmosferă este unul din factorii importanti (50%) care conduc la incalzirea globala a Terrei datorita efectului de sera; Factorii poluanti specifici traficului rutier: CO (70%), CO2 (20%), SOx (60%), NOx (5%), ozon (O3), pulberile metalice grele (arsen, cadmiu, nichel, mercur) in suspensie (13%), benzen. Procentele indica contributia in raport cu alte surse de poluare.

1.1 Scopul lucrarii

Scopul lucrarii este de a determina substantele care polueaza aerul din ce motive si cum putem evita poluarea.

1.2. Situatia actuala privind calitatea aerului:

Cercetarea si realizarea de mijloace şi tehnologii noi de transport, neagresive pentru mediu; dezvoltarea pe plan mondial in ultimii 10 ani a domeniului; sistemelor Inteligente de Transport (ITS).

Elaborarea pe plan european si national a unor acte normative legate de calitatea aerului si reducerea factorilor poluanti in scopul : stabilirii concentratiilor admisibile ale diferitilor poluanti in functie de efectul acestora; determinarii nivelului de poluare; limitarii efectelor poluarii urbane; informarii cetatenilor privind calitatea aerului.

Monitorizarea calitatii aerului prin masuratori directe cat si cu ajutorul modelarii matematice a dispersiei agentilor poluanti in atmosfera, estimarea/previzionarea nivelului acestora.

2. Parte experimentala [1]

În funcţie de obiectivele monitorizării, de resurse şi de integrarea într-un sistem global, sistemele de monitorizare pot fi dezvoltate folosind mai multe metode:

- metoda împărţirii pe zone: aria supusă monitorizării este împărţită pe zone relativ omogene (din punct de vedere al emisiilor poluante, topografiei, densităţii populaţiei); în aceste zone se măsoară variabilele specifice şi pe baza unui model de dispersie se evaluează impactul global. Pentru implementarea metodei sunt necesare staţii de măsurare în apropierea surselor industriale, lângă rutele cu trafic intens şi în zonele urbane din zonele respective

- metoda statistică: se analizează corelaţiile în timp şi spaţiu ale datelor măsurate de către un număr minim de staţii de măsurare existente, care furnizează însă date precise

- metoda grilei: se implementează un număr mare de puncte de măsurare, repartizate relativ uniform în aria supusă monitorizării

- metoda analitică: staţiile de măsurare se amplasează în funcţie de localizarea punctelor de intensitate maximă a poluării, localizare furnizată de un model matematic al dispersiei poluanţilor în zona supusă monitorizării; această metodă se aplică în vecinătatea surselor de poluare, unde modelul are un grad mai mare de veridicitate

- metoda empirică: se realizează măsurători pe un anumit traseu, stabilit de exemplu în funcţie de rutele de trafic auto intens dintr-o anumită zonă

2.1. Instalatii

Fig. 1. Staţii, sunt prezentate publicului cu ajutorul unor panouri exterioare (amplasate in mod convenţional in zone dens populate ale oraşelor) si cu ajutorul unor panouri de interior (amplasate la Primarii).

TRAFICPOL la nivelul local cuprinde: 3 afişoare SIGN pentru informarea publicului; unitate centrală de achiziţie şi comunicaţii de date, cu tastatură şi afişor LCD pentru setări şi testări locale; traductori de mediu pentru temperatură, CO, NO2, SO2;

Achizitii si comunicatii de date se fac prin senzorii de mediu local; afisare locala parametrii de mediu monitorizati; transmitere la Dispecerat a concentratiilor medii, in urma unei interogari a acestuia; afisare locala mesaje primite de la postul central; afisare locala mesaje primite de la alte puncte de masura; menu de setari si teste.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Monitorizarea Poluarii Aerului datorita Traficului Rutier.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 466 cuvinte
Nr caractere:
8 818 caractere
Marime:
777.90KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!