Incineratoare pentru Deșeuri Periculoase

Previzualizare referat:

Extras din referat:

GENERALITĂȚI

Datorită multitudinii și diversității deșeurilor, există mai multe procedee de tratare și eliminare a acestora. Printre procedeele termice din cadrul tratării deșeurilor, se numără: incinerarea deșeurilor, coincinerarea deșeurilor și procesul de uscare, piroliza deșeurilor. Cel mai important proces termic la ora actuală este incinerarea deșeurilor.

Incinerarea este una dintre cele mai vechi și eficiente metode pentru eliminarea deşeurilor. Pe baza tipului de deşeuri, incinerarea poate fi: incinerare la scară mică, la scară medie şi pe scară largă.

Incinerării îi revine sarcina de a trata deșeurile reziduale ce nu pot fi valorificate, pentru a se ajunge la:

- distrugerea materialelor nocive organice;

- inertizarea deșeurilor reziduale, minimalizând emisiile din aer și apă;

- reducerea masei deșeurilor de depozit;

- folosirea valorii calorice a deșeurilor reziduale în vederea protejării resurselor de energie;

- transformarea deșeurilor reziduale în materii prime secundare, în vederea protejării celorlalte resurse naturale.

În cazul deșeurilor periculoase, incineratoarele trebuie să atingă o temperatură de ardere mai ridicată decât în cazul deșeurilor nepericuloase.

În unele cazuri, căldura generată de incinerare poate fi folosită pentru a genera energie electrică

Organizarea incineratoarelor de deșeuri depinde de tipul,cantitatea și forma în care deșeurile sunt livrate. În cazul incineratoarelor pentru deșeuri municipale, arderea pe grătare este folosită aproape în mod exclusiv.

Pentru deșeurile periculoase, cum sunt gazelle periculoase, cum sunt apele uzate, nămol sau deșeuri rezultate din activități de ocrotire a sănătății, poluate cu substanțe organice, se folosesc instalații cu tehnologii speciale.

2. COMPONENȚĂ

O instalație de incinerare a deșeurilor constă în următoarele domenii de funcționare:

- preluarea deșeurilor;

- alimentarea în unitatea de incinerare;

- eliminarea și tratarea cenușei reziduale;

- tratarea și valorificarea emisiilor.

Pentru incinerarea deșeurilor periculoase pot fi folosite diferite sisteme de incinerare. Densitatea şi compoziţia deşeurilor sunt factori determinanţi în alegerea sistemului de incinerare. Cuptorul rotativ este cel mai corespunzator system pentru marea majoritate a deșeurilor periculoase, deoarece pot fi incinerate deșeuri lichide, păstoase și solide.

Cea mai mare cantitate de deșeuri periculoase este tratată în cuptoare rotative. Această instalație tehnologică permite incinerarea simultană a deșeurilor solide, lichide și păstoase și are echipamente pentru încărcarea deșeurilor solide și în special, a deșeurilor ambalate, la peretele din spate al cuptorului, ca și pentru încărcarea deșeurilor care sunt pompabile la nivelul arzătoarelor.

Deșeurile sunt primite în zona de recepție a incineratorului. După inspecția vizuală, vehiculele sunt direcționate catre stațiile de manipulare, unde deșeurile sunt descărcate în spații de stocare temporară.

Deșeurile sunt încărcate în incinerator cu instalații de încărcare în conformitate cu programul de încărcare.

Sistemul de incinerare este format dintr-un arzător și o cameră de incinerare. După sistemul de incinerare este plasat un generator de abur, în care energia din gazele uzate este convertită în energie recuperată. După răcire, gazele uzate sunt trecute în instalații de epurare. Diferite procese sun folosite pentru a separa pulberile și componenții gazoși din gazele de ardere. Reziduurile obținute în timpul procesului de incinerare, cum sunt pulberile, cenușile, pulberile de filtre și reziduurile din gazele uzate și cele rezultate din epurarea apelor uzate, sunt livrate ca materiale recuperabile sau eliminate.

În instalațiile cu cuptor rotativ, echipamentul unității de incinerare cuprinde un cuptor rotativ și o cameră de postcombustie.(Fig.1)

Fig.1.Instalație cu cuptor rotativ

3. FUNCȚIONARE

În camera cuptorului rotativ, compușii organic ai deșeurilor alimentați prin peretele din spate sunt oxidati la temperature de cca.850ºC. Timpul de staționare pentru deșeurile periculoase solide și pentru zgura rezultată este determinat de catre pasul și viteza de rotație a cuptorului rotativ. Timpul de stationare, in mod normal depășsște 30 min. Zgura se scurge în stare uscată topita, în funcție de compozitie si temperaturile de lucru. Valoarea temperaturii influenteaza arderea completa a gazelor reziduale, procesele din camera de incinerare trebuie sa fie considerate cuplate cu cele din zona de postcombustie.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Incineratoare pentru Deseuri Periculoase.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 837 cuvinte
Nr caractere:
10 173 caractere
Marime:
121.93KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!