Impactul GES

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere
I.Care sunt consecintele asupra sectorului agricol?
I. 1. Efectele schimbarile climatice asupra agriculturii la nivel global
I. 2. Consecintele asupra distributiei culturilor si asupra randamentului culturilor
I. 3. Problema specifica agriculturii: Lipsa apei
I. 4. Impactul asupra consumatorilor
II.Concentratia gazelor cu efect de sera in atmosfera
III.Masuri adoptate pentru reducerea GES
Propuneri si concluzii
Bibliografie selectiva

Extras din referat:

Schimbarile climatice din perioada actuala sunt deja o realitate evidenta cu care se confrunta populatia intregii lumi. Cercetatorii si specialistii de profil,

precum si entitatile preocupate din domenii conexe de interes cauta solutii optime pentru a face fata acestor schimbari, in sensul de a gasi solutii de adaptare la acestea, respectiv solutii de diminuare a efectelor nefavorabile produse. in acest context, se cauta si explicatii referitoare la cauzele care au determinat aceste schimbari climatice.

Efectul de sera apare ca urmare a absorbtiei de catre atmosfera a unei parti din radiatia infrarosie, reflectata de suprafata terestra. Efectuandu-se unele calcule teoretice, s-a constatat faptul ca in absenta totala a efectului de sera (daca atmosfera ar fi perfect transparenta), temperatura superficiala a pamantului ar fi de numai - 18oC. in realitate, vaporii de apa, apa lichida din nori, gazul carbonic si alte elemente din aer absorb o fractiune importanta a radiatiei infrarosii, emise de suprafata terestra, limitand astfel disiparea energiei spre spatiu. Comportandu-se ca niste "corpuri negre", toti acesti constituenti retrimit un flux de energie catre suprafata terestra. Datorita acestui aport suplimentar, temperatura medie la suprafata solului atinge valoarea de +15oC. Fara efectul de sera, pamantul ar fi un vast desert de gheata.

Este important de precizat faptul ca in procesul descris mai sus nu a intervenit in niciun fel omul. Mentinerea temperaturii suprafetei terestre la valoarea de +15oC depinde de compozitia atmosferei.

O serie de activitati umane provoaca modificari considerabile ale compozitiei chimice a atmosferei. Gazele introduse in atmosfera formeaza un adevarat ecran intre soare si pamant. Cresterea constanta a concentratiei gazelor cu efect de sera este nefavorabila, deoarece provoaca o importanta incalzire suplimentara.

Agricultura este sectorul care ,,beneficiaza" de efectele modificarilor de

mediu si care, intr-o anumita masura, a contribuit la producerea lor. Astfel, modul de organizare si dirijare a unor procese agricole, exploatarea nerationala sau fara limite prestabilite a resurselor naturale, lipsa de coordonare logica a activitatilor pe care le implica dezvoltarea societatii umane si a civilizatiei au condus, in timp, la degradarea puternica a mediului inconjurator. Aceasta se concretizeaza in fenomene cu efecte vizibile cum ar fi: scaderea fertilitatii solurilor, diminuarea rezistentei plantelor, animalelor si omului la boli si daunatori, poluarea apei si aerului cu substante nocive ce rezulta din derularea activitatilor industriale sau zootehnice, modificari climatice semnificative.

I. Consecinte asupra sectorului agricol

I. 1. Efectele schimbarile climatice asupra agriculturii la nivel global

Efectele negative asupra productiei agricole vor fi influentate de evenimentele meteorologice extreme. Agricultura de subzistenta va fi deosebit de afectata, deoarece are o capacitate mai mica de adapteze. Acest lucru va provoca cresterea riscului de foamete.

Schimbarile climatice adauga la acestea la presiunile deja existente. Este adevarat ca unele dintre efectele schimbarilor climatice ar putea fi benefice pentru agricultura din anumite regiuni ale Europei, mai ales in zonele de nord, dar cele mai multe consecinte sunt susceptibile de a fi adverse si au loc in regiunile deja sub presiunea socio-economica si a altor factori de mediu, cum ar fi deficitul de apa. Acest efect inegal al incalzirii globale amplifica diferentele economice dintre regiunile rurale ale Uniunii Europene, produce un risc mai mare de abandonare a terenurilor si de marginalizare regionala.

I. 2. Consecintele asupra distributiei culturilor si asupra randamentului culturilor

Consecintele schimbarilor climatice vor afecta nivelul si variabilitatea productiei agricole, vor afecta gestionarea efectivelor de animale, precum si locatia de productie ca agro-zona climatica, inregistrandu-se o trecere catre latitudinea nordica. Aceste efecte pot pune in pericol aprovizionarea cu produse alimentare pe piata interna in anumite parti ale Europei, producand,de asemenea, o crestere a instabilitatii preturilor si un risc crescut pentru veniturile agricultorilor.

I. 3. Problema specifica agriculturii: Lipsa apei

Cel mai mare impact al schimbarilor climatice asupra agriculturii va veni prin intermediul apei. Schimbarile climatice pot genera o scadere

Bibliografie:

- Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor http://www.mmediu.ro/categorie/schimbari-climatice

- Agentia Nationala pentru Protectia Mediului

http://www.anpm.ro/schimbari-climatice

- Institutul National de Statistica

http://statistici.insse.ro/shop

- Agentia Europeana de Mediu

http://www.eea.europa.eu/data-andmaps/indicators

- International Energy Agency

http://www.iea.org

- Eurostat

http://www.ec.europa.eu/eurostat

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impactul GES.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 835 cuvinte
Nr caractere:
10 018 caractere
Marime:
256.07KB (arhivat)
Publicat de:
Mihnea Gicu State
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
poluare, agricultura, influente, mediu, ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!