Gazele de șist

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Definitie 1
2.Explorarea 1
3.Dezvoltarea 1
4.Exploatarea 2
5.Perspectiva economica 2
6.Industria de petrol si gaze in Romania 2
6.1.Descrierea amplasamantului perimetrului Barlad 3
7.Gazele de sist – sansa Romaniei de a scapa de dependent de gazele rusesti 3
8.Ce este fractura hidraulica- 4
9. Da sau nu pentru gaze de sist- 4
10. Are nevoie Romania de gaze de sist pentru independenta energetica- 4

Extras din referat:

Definitie

Gazul de sist este un gaz natural produs din sisturi. El apartine surselor neconventionale de gaze naturale. Sursele neconventionale sunt:

- Gazele care se gasesc in roca in care s-au si format prin descompunerea materiei organice si din aceasta categorie fac parte gazele de sist (gazul stocat in roca unde s-a format, roca continand materie organica)

- Gazele cantonate in sedimente anorganice cu permeabilitate mica (curg foarte greu)

- Hidrantii de metan – gazul sub forma solida, gazul inghetat

Gazul de sist este extras din formatiuni de roca. Aceasta actioneaza atat ca sursa, cat si ca rezervor pentru gazul natural in sine. Gazul de sist poate fi privit ca o sursa de gaze in general “difuza”, adica se intinde pe o arie teritoriala mare, prin contrast cu gazul conventional, care este disponibil intr-un mod mai concentrat.

2.Explorarea

Durata fazei de explorare este cuprinsa, de regula intre 3 si 8 ani, insa in cazul acordurilor petroliere din Romania se constata frecvent depasiri ale acestei perioade, durata fazei de explorare ajungand uneori si la 15 ani, fara insa a modifica durata maxim a acordului petrolier de 45 de ani. Aici sunt cuprinse: identificarea zacamintelor, evaluarea cantitativa si calitativa a acestora si determinarea conditiilor tehnice si economice de exploatare.

Un avantaj fata de explorarea gazelor conventionale, unde locatiile sondelor sunt strict conditionate de tolerante reduse, in situatia gazelor neconventionale, fiind vorba de formatiuni cu dezvoltare de sute sau mii de km2, exista posibilitatea de a fi evitate atat zonele rezidentiale, cat si ariile natural sau arheologice protejate.

Datele obtinute in faza de explorare trebuie sa asigure elaborarea studiilor de zacamant cu calculul rezervelor si a studiilor de fezabilitate tehnico-economica, in vederea fundamentarii deciziei de trecere la faza de dezvoltare. Trecerea la faza de dezvoltare este marcata de confirmarea de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a rezervelor, calculate prin studiile de fezabilitate tehnico-economica.

3.Dezvoltarea

Conform definitiei din Legea petrolului nr. 238/2004, dezvoltarea cuprinde ansamblul lucrarilor de realizare a sondelor de exploatare, construirea instalatiilor specific, a conductelor colectoare si magistrale si a utilitatilor necesare extractiei, trasarii, stocarii, trasnportului si tranzitului petrolului. Faza de dezvoltare incepe de la data aprobarii proiectului de exploatare, pe baza rezervelor confirmate si a declararii caracterului commercial al zacamantului.

Trecerea de la faza de dezvoltare la faza de exploatare se face, pentru fiecare locatie in parte, in momentul in care sondele din locatia respective sunt sapate, echipate si fisurate, iar infrastructura de suprafata, inclusive conectarea la conducta magistrala sau la consumatorul final este finalizata. Trecerea la faza de exploatare este autorizata de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si se poate face numai dupa obtinerea acordului de mediu si asigurarea conditiilor de captare a petrolului, de evacuare a apelor reziduale.

4.Exploatarea

Etapa de exploatare a gazelor de sist, cu extinderea cea mai mare din durata unei concesiuni, in mod obisnuit de 15-25 de ani, cuprinde operatiunile petrolifere effectuate pentru extragerea resursei, colectarea, tratarea, transportul, precum si tranzitul spre conductele magistrale, in vederea valorificarii.

Incetarea exploatarii la nivelul fiecarui zacamant se face in momentul in care exploatarea nu mai poate continua din motive tehnice, geologice sau economice.

5.Perspectiva economica

Potentiale beneficii ale exploatarii gazelor de sist:

- Contributia la asigurarea securitatii energetic prin diversificarea surselor de aprovizionare

- Reducerea dependentei fata de importurile de gaze din Rusia

- Investitii la nivelul local si central prin crearea de numeroase noi locuri de munca atat in sectorul de productie, cat si in industriile de servicii conexe

- Venituri la bugetul de stat prin impozite, taxe, contributii sociale ori redevente

- Imbunatatirea infrastructurii de transport, in special la nivel local

- Scaderea pretului la gaze natural

- Oportunitati de afaceri pentru companiile locale

6.Industria de petrol si gaze in Romania

Romania are o experienta de peste 150 de ani in industria de pentrol si peste 100 de ani in industria gazelor natural, in toate sectoarele de activitati specifice.

In urma evenimentelor din decembrie 1989 s-au produs schimbari majore si nu numai pe plan politic si social, dar si, in principal, economic. Economia, cu toate ramurile ei importante, inclusive industria de petrol si gaze, a inregistrat o cadere dramatica din cauza lipsei unei legislatii corespunzatoare precum si proceselor de reorgaanizare, restructurare si privatizare facute, in general, in mod necorespunzator si cu consecinte grave pentru economia nationala si nu numai. Datorita acestei situatii precum si a unor factori subiectivi si mai ales obiectivi productia de titei si gaze a scazut dramatic ajungand actualmente la 4,5-5 tone de titei pe an.

Datorita scaderii dramatice a productiei de titei si gaze naturale, s-a inceput un amplu program de prospectare/explorare a unor zacaminte de hidrocarburi, in special pentru gaze naturale, atat in zamacaminte conventionale, mai ales in Platforma continentala a Marii Negre, cat si pentru zacaminte terestre neconventionale, respective argile gazeifere (gaze de sist).

Observații:

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

FACULTATEA DE ADMINSTRATIE SI MANAGEMENT PUBLIC

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Gazele de Sist.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 819 cuvinte
Nr caractere:
10 610 caractere
Marime:
19.42KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Profesorului:
Prof.univ.dr.Margareta FLORESCU
Sus!