Energie din deșeuri

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Deseurile pot inlocui gazul sau pacura daca sunt incinerate, reducand astfel costurile de producere a energiei

termice si electrice, au aratat reprezentantii a 15 companii de profil din Suedia, reuniti in cadrul unui seminar organizat de grupul suedez SAAB la Bucuresti.

"Deseurile, gunoiul casnic trebuie privite ca o posibila solutie la problema energetica, nu ca o problema pentru orase", a declarat Carl Lilliehook, director de marketing la firma Usitall din orasul suedez Linkoping. Municipalitatea din Linkoping arde 450.000 tone de gunoi pe an in regim de cogenerare, producand curent electric si energie termica, distribuita catre rezidenti.

Aceasta cantitate de deseuri produce echivalentul a 100,000 de tone de petrol, suficient pentru a genera energia electrica si termica pentru Linkoping, un oras de 150.000 de locuitori, a subliniat

Carl Lilliehook.

Modelul din Linkoping, oras in care isi are sediul firma SAAB, include si folosirea biogazului rezultat din deseuri casnice pentru peste 100 de autobuze din localitate si chiar si pentru un tren.

"SAAB identifica acum zone de cooperare potentiala, in care Romania poate beneficia de tehnologie suedeza. De exemplu, solutii de a produce electricitate si caldura din deseuri care au captat interesul municipalitatilor romanesti.

Folosirea gunoiului ca si combustibil ar reduce

mult costul energiei", a precizat vice-presedintele SAAB pentru cooperare industriala, Orjan Borgefalk.

Suedezii prezenti la seminar au declarat ca sunt interesati in a gasi parteneri printre municipalitatile din Romania, care doresc sa-si reduca costurile cu energia termica si colectarea gunoaielor.

"Suntem platiti de patru ori: pentru colectarea gunoiului, pentru energia termica, pentru energia electrica si pentru apa rezultata din procesarea deseurilor", a adaugat Lilliehook.

Suedia este un lider european in domeniul surselor regenerabile de energie si al transformarii deseurilor in energie. Aproximativ 95% din deseurile din Suedia sunt transformate in energie, restul de doar 5% fiind depozitate in gropi de gunoi.

"Locuitorii din Linkoping sunt multumiti pentru ca platesc preturi mai mici pentru incalzire si electricitate, iar municipalitatea obtine profit din deseuri, pe care il investeste in proiectele sale, a mai spus oficialul suedez. Deseurile ramase in urma incinerarii sunt si ele folositoare, placile de cenusa rezultate fiind utilizate la fundatiile pentru drumuri si alte constructii. Se reduce mult de asemenea si poluarea, pentru ca gropile de gunoi sunt o sursa de contaminare a apei si de dioxid de carbon si se elimina astfel si sobolanii, care nu mai au astfel de surse de mancare", a declarat Lilliehook.

Costul petrolului si al gazului este de asteptat sa creasca pe termen lung, dat fiind ca este o resursa in curs de epuizare, in timp

ce deseurile ofera o solutie mai ieftina si mai curata, eliminand necesitatea pentru mari gropi de gunoi.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Energie din deseuri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
987 cuvinte
Nr caractere:
5 807 caractere
Marime:
337.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Ecologie
Tag-uri:
deseuri, reciclare, mediu
Predat:
la liceu
Profil:
Resurse naturale şi protecţia mediului
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!