Energia eoliană - Un viitor pentru noi și copiii noștri

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Eolienele convertesc energia cinetica a vantului in forme de energie mai utile, in special in energie electrica. Energia eoliana nu produce poluare si contituie o forma de energie cu adevarat durabila. Nu foloseste carburant, nu produce efect de sera, nici reziduri toxice sau radioactive.

Istoria energiei eoliene

Omul foloseste energia eoliana de mii de ani. In antichitate, persii foloseau deja energia eoliana pentru pomparea apei. Am explorat lumea cu ajutorul navelor cu panze cu mult inainte de inventarea motorului. In 1920, mai mult de un milion de eoliene serveau pentru pomparea apei si furnizarea electricitatii in intreprinderile agricole din America de Nord.

Interesul actual pentru energia eoliana provine din nevoia de a elabora sisteme de energie curate, durabile pe care sa ne putem baza pe termen lung. Aerodinamica si ingineria moderna au permis imbunatatirea eolienelor. Astazi ele ofera o energie fiabila, rentabila, non-poluanta pentru afaceri particulare, comunitati si pentru ramuri extinse la nivel national.

Natura energiei eoliene

Energia eoliana este energia cinetica prezenta in aerul aflat in miscare. Cantitatea de energie produsa depinde in principal de viteza vantului, dar ea este afectata usor di de densitatea aerului, densitate determinata de temperatura, presiune si altitudine.

In cazul oricarui tip de energie eoliana, puterea si energia produsa creste spectaculos o data cu cresterea vitezei vantului. In consecinta, eolienele aflate in locuri expuse vantului sunt cele mai rentabile. Viteza vantului depinde printre altele de relieful locului si creste odata cu cresterea in inaltime a nivelului solului. De aceea, eolienele sunt instalate pe inaltimi.

Costurile energiei eoliene

Urmatorii factori determina costul energiei eoliene:

- Costul initial al eolienei si al instalarii ei

- Taxele

- Cantitatea de energie produsa

Orice eoliana instalata intr-un loc expus vantului produce electricitate mult mai putin costisitoare. De aceea este foarte important sa se evalueze viteza vantului in locul in care dorim sa instalam eoliene.

Marile aerogeneratoare moderne folosite in parcurile eoliene racordate la reteaua de electricitate, ce au canpuri de unitati multiple, costa intre 1500-2000 $ kilowattul. Unitatile individuale, mai mici, costa pana la 3000 $ kilowattul.

In locurile expuse unor vanturi puternice, costul productiei de electricitate este situat intre 6-12 centi kilowatt/ora. Acest cost este un pic superior facturilor electricitatii obisnuite, dar costurile energiei eoliene scad in fiecare an, in timp de costurile productiei traditionale continua sa creasca.

In regiunile indepartate, productia de electricitate prin generatoare diesel variaza intre 0,25-1 $ kilowat/ora. In consecinta, in locurile expuse vantului, electrictatea eoliana este cu mult mai rentabila.

Atunci cand comparam pretul detaliat al electrictatii platite de consumatori, costurile energiei eoliene sunt aproape concurentiale. Si aceasta fara sa tinem cont de avantajele pentru mediu si sanatate ce ne vin de la folosirea unei surse de energie non poluante.

Folosirea energiei eoliene in lume

Folosirea aerogeneratoarelor se afla in plina crestere in lumea intreaga. La sfarsitul anului 2004, 47000 de megawati de electricitate de origine eoliana au produs aproximatic 92 TWh de electricitate. Vorbim de o cantitate de electrictate suficienta pentru a raspunde tuturor nevoilor Portugaliei si Greciei, impreuna.

2005 a fost un an fara precedent pentru instalarea aerogeneratoarelor. In aprilie 2006, 944 megawati de energie eoliana au produs aproximativ 92 TWh de electricitate.

Avantajele energiei eoliene

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Energia eoliana - Un viitor pentru noi si copiii nostri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 013 cuvinte
Nr caractere:
6 111 caractere
Marime:
9.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Ecologie
Tag-uri:
mediu, ecologie, poluare
Predat:
la liceu
Profil:
Resurse naturale şi protecţia mediului
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!