Efectele tăierii pădurilor

Extras din referat:

Pădurea, aurul verde al Pământulu este izvor de sănătate şi linişte, dintotdeauna a reprezentat o sursă nelimitată de viaţă, atât pentru om cât şi pentru animale.

Padurea furnizează cea mai mare cantitate de oxigen; astfel aproximativ 2/3 din oxigenul consumat de oameni, animale, microorganisme, industrie, agricultură, este preluat din atmosferă, prin aprovizionarea acesteia de către arbori şi arbuşti (vegetaţie).

Ea absoarbe o importanţă cantitate de CO2 (gaz cu efect de sera), contribuind la reducerea poluării şi având o influenţă beneficaă asupra mediului şi fixează solul, impiedicând alunecările de teren şi eroziunile provocate de ploaie sau vânt.

CAUZELE DEFRIŞĂRI

Defrişarea înseamnă a înlătura, prin tăiere sau ardere, arborii şi alte plante lemnoase. În fiecare minut 26 de hectare de pădure sunt pierdute. Omenirea pierde anual păduri de circa 20 de milioane de hectare. Iar in 2000 şi 2012 Terra a pierdut nu mai puţin de 2,3milioane

de kilometri pătraţi de

păduri. In ţara noastră,

pădurea ocupă o suprafaţă

totală de cca. 6,2 milioane

ha, reprezentând 26% din

suprafaţa totală.

Defrişarea pădurilor este responsabilă pentru aproximativ 20% din emisiile de gaze care provoacă efectul de seră la nivel mondial. Perdelele forestiere şi grupele de arbori dintre locuinţele orăşeneşti reduc zgomotul până la 50%. Pădurile sunt un fel de plămani ai pămantului, uriaşe fabrici de oxigen.

O pădure cu suprafaţă de 1 km pătrat poate produce zilnic 9 tone de oxigen, aproape de 10 ori mai mult decât aceeaşi suprafaţă de teren agricol. Într-un an, 1 ha de pădure purifică aerul de 80 tone de praf, îl umezeşte şi-l împrospătează. Intr-o oră un stejar în vârstă de 100 ani dă în atmosferă 1.7 kg oxigen pur, ceea cereprezintă raţia zilnică de oxigen pentru 3 persoane. Incinerarea şi arderea plantelor de pădure eliberează cantităţi mari de CO2 care contribuie la încălzirea globală. Oamenii de ştiinţă afirmă că anual defrişarea duce la eliberarea în atmosferă a peste 1.5 miliarde de tone de carbon.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Efectele Taierii Padurilor.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Marime:
7.79MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!