Ecosistemul - Lacul Izvorul Muntelui. Lacul Bicaz

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Asezare geografica

Lacul de baraj Izvorul Muntelui – Bicaz, format in anul 1960, este situat in bazinul mijlociu al raului Bistrita (Carpatii Orientali), fiind traversat de paralela 47s latitudine nordica si de meridianul de 26s longitudine estica. Lacul de acumulare 'Izvorul Muntelui', cunoscut si sub numele de 'lacul Bicaz', este cel mai mare lac artificial (antropic) amenajat pe raurile interioare din Romania. Situat pe cursul superior al raului Bistrita, lacul s-a format ca urmare a construirii barajului hidroenergetic cu acelasi nume. Din el se alimenteaza centrala hidroelectrica Bicaz-Stejaru, echipata cu sase generatoare.La nivelul maxim de umplere, acesta are o lungime de circa 31 km., pe o directie generala nord-vest – sud-est, cu numeroase arii de extindere laterala, mai accentuata fiind cea de pe raul Bistricioara (pe circa 3 km.).Bazinul lacului Izvoru Muntelui – Bicaz este format din urmatoarele zone majore: zona cristalino-mezozoica, zona flisului carpatic si transcarpatic si zona vulcanitelor neogen-cuaternare.Pe cuprinsul bazinului hidrografic al lacului (4035 km2) se realizeaza o inaltime medie a reliefului de circa 1100 m. Diferenta maxima de altitudine este de aproximativ 1800 m (intre Virful Inau, 2280 m, si cota fundului lacului la baraj de 425 m).Aceasta determina o etajare climatica ce are repercursiuni importante in regimul hidrologic al lacului.

Amenajarea hidroenergetica 'Izvorul Muntelui' - Stejarul:

-anul punerii in functiune: 1960

-inaltimea barajului: 127 m

-lungimea la coronament: 435 m

-latimea maxima la baza: 119 m

-volumul de beton: 1.625.000 mc

-cota de retinere normala: 509 m

-lungimea medie a lacului de acumulare: 35 km

-latimea lacului de acumulare: 200 - 2000 m (zona Hangu)

-suprafata lacului de acumulare: 3.260 ha

-volumul maxim de apa: 1250 milioane mc

-volumul de protectie impotriva viiturilor: 100 milioane mc

-volumul de apa sub nivelul de exploatare: 200 milioane mc

-adancimea medie a lacului de acumulare: 18 m

-adancimea maxima la baraj: 97 m

-energia produsa mediu pe an: 434,5 GWh

-debit mediu: 42 mc/s

-debit instalat: 178 mc/s

-lungimea tunelului de aductiune: 4,8 km

-diametrul tunelului: 7 m

1.3 Temperatura aerului si Oxigenul dizolvat

Din punct de vedere a temperaturii aerului, zona lacului se inscrie in treapta climatica montana moderat de calda (temperatura medie anuala de 7 ÷ 7,5C) cu ierni blande (temperatura medie a lunii ianuarie –4 ÷ -5°C) si veri moderat de calde (temperatura medie a lunii iulie, 16,5 ÷ 17°C). Diferentele temperaturii aerului din zona lacului sunt strans legate de termica suprafetei acvatice, ale carei variatii oglindesc particularitatile schimbului caloric dintre apa si atmosfera. Cercetarile au aratat ca in Octombrie continutul de caldura raportat la m3 de apa este maxim in acest lac. Ca efect al inertiei termice a lacului, temperatura maxima medie a aerului, cea mai ridicata, se produce in August si nu in Iulie.

Oxigenul dizolvat: oxigenarea maxima, de circa 11 mg/l, corespunde lunii martie in orizonturile de 0-30 m, in timp ce in orizonturile profunde (peste 40 m), maxima de oxigenare se realizeaza cu doua luni mai tarziu – in luna mai. Dupa aceasta faza, are loc o scadere lenta si continua a oxigenarii in toata masa apei, minimele inregistrandu-se in perioada lunilor Septembrie – Octombrie. Valorile minime ale mediilor oscileaza in jur de 6-7 mg/l, in orizonturile profunde, si 7-8 mg/l spre suprafata.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ecosistemul - Lacul Izvorul Muntelui. Lacul Bicaz.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
3 262 cuvinte
Nr caractere:
19 834 caractere
Marime:
139.32KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!