Economia țărilor andine

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cucerirea tarilor andine si a altor teritorii latino-americane de catre spanioli a insemnat pe de o parte distrugerea unei civilizatii autohtone infloritoare pentru timpul respectivsi, pe de alta parte, inceputul unui proces istoric hotarator pentru patrunderea capitalismului in tarile "Lumii Noi".Exploatarea bogatiilor noului continent a contribuit substantial la acumularea unor immense capitaluri in tarile vechiului continent, fapt care a constituit un factor decisive in revolutia industriala care a avut loc in tarile respective incepand de la jumatatea secolului al XVIII-lea.

Colonistii care foloseau munca serbilor indigeni sau mana de lucru adusa din alta parte: imigranti albi din Europa si sclavi negri din Africa, luau din tarile subjugate:aur, argint, cositor si alte metale, apoi lemn pretios, zahar etc. si importau din Europa vinuri , lichioruri, uleiuri, produse manufacturate.

Evolutia tarilor andine se integra astefel in ansamblul ei in lupta economic ape care Marea Britanie o ducea contra Spaniei colonialiste, la care, periferic, participau: Portugalia, Olanda, Franta, iar mai apoi si SUA.

In aceasta disputa, tarile romano-americane si in primul rand statele andine au crezut ca vad posibila emanciparea lor.

Noile state independente latino-americane, la inceput slabe din punct de vedere politic si militar, dezorganizate , insa fericite ca au scapat de spaniolii care le subjugasera timp de trei secole, au cautat sprijinul SUA si intr-o anumita masura al Angliei, in credinta ca, aducand capitalul strain in schimbul imenselor concesiuni miniere si agricole acordate, asigura dezvolatrea propriilor tari.

O serie de trasaturi comune se intalnesc totusi la toate aceste tari.Astfel, in toate tarile andine resursele naturale au fost exploatate, in principal pentru satisfacerea intereselor capitalurilor monopoliste straine, ce scoteau beneficii immense din aceasta exploatare.

In privinta resurselor naturale,taraile andine au majoritatea minereurilor necesare dezvoltarii unei industrii infloritoare, precum si importante resurse agricole, unele dintre ele fiind chiar hotaratoare pentru dezvoltarea regiunilor respective.

Principalele resurse minerale sunt:petrolul, cuprul, plumbul, zincul, cositorul, aluminiul, nitratii naturali etc.Astfel, tarile andine furnizeaza circa 7% din cantitatile de petrol produse in tarile lumii( Venezuela este a cincea tara producatoare de petrol dupa : SUA, U.R.S.S., Arabia Saudita si Iran) si un procent foarte ridicat din productia Americii Latine.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, au inceput sa fie valorificate importante zacaminte de minereu de fier, in Venezuela, in Columbia, Peru si Chile, productia acestor tari reprezentand 55,5% din productia Americii Latine.

In afara de aceste resurse minerale principale, tarile andine produc si alte minereuri importante pentru industria moderna.Astfel, sunt :antimoniu(Bolivia si Peru), vanadium(Peru), argint(Peru este a patra tara din lume dupa Canada, SUA si Mexic, cu circa 14% din productia mondiala si 81% din productia Americii Latine), bismut( Peru si Bolivia), zinc( tarile andine produc 54% din productia Americii Latine), molibden (in Peru si Chile, care este a patra tara din lumea dupa SUA, Canada si U.R.S.S, cu aproape 6% din productia lumii), platina(Ecuador, Peru si in special Columbia, a doua tara din lume dupa U.R.S.S), wolfram( Peru si Bolivia), mercur, crom, zirconiu, nichel, aur(Columbia este printer principalele tari producatoare din lume), borax, sufl, smaralde( in Columbia si Ecuador), diamante (in Venezeula) etc.Carbunele cocsificabil, necesar in productia de otel se gaseste intr-o masura mai mare in Columbia, care detine 60% din rezervele de carbine ale continentului sud-american

In privinta resurselor agricole, tarile andine, cu toata suprafata lor mare, folosesc proportional suprafetele reduse pentru culturile necesare produceri acestor resurse.

Datorita reliefului lor extreme de accidentat, cu altitudini greu accesibile sau total inaccesibile, teritoriul tarilor andine este acoperit in mare parte cu paduri, pasuni, pajisti alpine, llanos, ape, sau alte terenuri neproductive.

In ciuda acestor uriase resurse minerale si agricole, tarile andine importa cantitati mari de materii prime pentru industrial lor.

In privinta industriala a acestor tari, desi acestea dispun, de immense zacaminte de minereuri metalifere, productia de metale a fost in trecut cu totul insuficienta, iar industria grea (metalurgica, siderurgica sic ea constructoare de masini) a avut un rol cu totul redus in dezvoltarea economiei tarilor respective, cu exceptia statului Chile care, incepand din 1950, dupa construirea combinatului siderurgic de la Huachipato, langa Conception, a trecut la o productie ceva mai importanta de fonta si otel.

Si in agricultura-care pana la primul razboi mondial predomina in economia tarii prin culturi de cafea, cacao si, partial, prin cresterea animalelor- situatia nu era mai favorabila.

. COLUMBIA este tara in care aurul, cautat de conchistadorii spanioli, a constituit- ca nicaieri in alta parte-cel mai misterios, cel mai legendary si mai poetic miraj.

Prin deschiderea exploatarilor petrolifere din bazinul lui Rio Magdalena, de la Barranca, Catumbo si Lazulia, Columbia devine a doua tara din America Latina( dupa Venezuela) producatoare de petrol, dar acesta era in cea mai mare parte exploatat, ca si in celelalte tari andine, de societati straine.

In afara de petrol, Columbia ocupa primul loc in America de Sud la productia de aur( 8.244kg-1974); are inseminate zacaminte de fier si cupru, fiind si una din cele mai mari producatoare de platina din lume si prima producatoare de

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Economia tarilor andine.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 027 cuvinte
Nr caractere:
6 040 caractere
Marime:
11.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Ecologie
Tag-uri:
Economie, dezvoltare
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Sus!