Drumul spre o cartografiere ecologică globală a resurselor naturale

Extras din referat:

Cercetatorii sunt in permanenta provocati pe de o parte de nevoia de a descoperi, dezvolta si administra resursele minerale(metalice, materiale industriale, combustibili fosili) resursele de apa subterana si de suprafata, iar pe de alta parte de utilizarea corespunzatoare a terenurilor dar si de monitorizarea si limitarea hazardelor naturale .

Alte probleme elementare de care tine supravietuirea vietii pe Terra sunt reprezentate de calitatea solului, speciile pe cale de disparitie care au un rol esential in stabilirea echilibrului trofic, pastrarea si aprecierea la un alt nivel a biodiversitatii marine, managementul durabil al resurselor globale de peste dar si stabilirea structurii ecosistemului global.

In vederea identificarii si rezolvarii acestor probleme un rol esential il joaca Cartografierea Ecologica fara de care cercetatorilor le-ar fi foarte greu, aproape imposibil sa gestioneze o astfel de cantitate de date, si aici intervine gestionarea si reprezentarea acestor probleme globale prin intermediul hartilor.

In cele ce urmeaza va vom prezenta cate o harta pentru fiecare dintre problemele identificate mai sus.

Acest raport a fost realizat pentru Divizia UNEP de avertizare timpurie și evaluare de catre centrul de conservare si monitorizare globala UNEP.

Apa dulce este una dintre resursele esentiale le care le ofera ecosistemul deoarece de ea depinde supravietuirea pe Terra. Utilizarile sale variaza de la cele domestice la cele ndustriale. Harta resurselor de apa dulce la nivel mondial include resursele regenerabile care sunt completate annual prin ciclul hidrologic global, precum si de apa dulce stocate in lacuri mari , pentru care reinnoirea dureaza. Rezervele de apa dulce vitala pentru bunastarea oamenilor sunt distribuite pe intreg teritoriul Pamantului , in cantitati mari in Groenlanda( in principal zapada), pe coasta de vest a Americii de Nord, o mare parte din America de Sud, bazinul Congo, Madagascar precum si suprafete mari din Sud si de Sud-EstuAsiei. l Stocurile considerabile de carbon din vegetatia terestra sunt un atu-cheie al ecosistemului, deoarece aceste sunt vulnerabile avem nevoie de o schimbare a utilizarii terenurilor. Prin pastrarea sau exploaratarea responsabila a acestor magazii de carbon putem regla clima.

Intiativele privind atenuarea schimbarilor climatice includ eforturi de reducere a pierderilor stocurilor de carbon datorate defrisarilor si degradarii padurilor, precum si pastratea carbonului in ecosistemele naturale si cele agricole.

Cele mai mari stocurile de carbon sunt vizibile în regiunile tropicale și păduri boreale, cu stocuri la tropice fiind predominant găsit în vegetație, și stocurile în regiunile boreale fiind predominant în soluri.

Împreună cu apă și lumina soarelui, solul oferă baza pentru producția de alimente si biomasă, fie în vegetație naturală sau in cea cultivata. În timp ce solul oferă multe alte funcții, de la reglarea calității apei pentru stocarea de carbon, aici ne vom concentra asupra productivității. Producția de porumb ocupa 11% din suprafata de teren a Pamantului(FAO, 2011). Aici cultura de porumb este selectată ca o cultură de referință datorită importanței sale la nivel mondial pentru securitatea alimentară.

Harta ilustrează calitatea solului care este mai mare in vestul Stateleor Unite ale Americii, Europa de Est, Rusia și China de Nord-Est, și foarte scăzută în regiunile arctice din cauza permafrostului. Încălzirea globală ar putea face ca aceste soluri sa devin disponibile pentru producție.

Observații:

Drumul spre o cartografiere ecologica globala a resurselor naturale :

Solutia pentru conservarea acestor resurse pe care le ofera ecosistemul

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drumul Spre O Cartografiere Ecologica Globala a Resurselor Naturale.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Marime:
4.53MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Profesorului:
Calin Mariana
Sus!