Degradarea Stratului de Ozon

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Abstract: Încă de la apariția sa pe Pământ, omul a influențat mediul natural în sensul dorit de el, pentru a-și asigura protecție, hrană, căldură, deci supraviețuirea și dezvoltarea. Dacă la început impactul a fost neglijabil, datorită numărului redus de indivizi și adaptării cvasianimalice la mediu, treptat, efectele s-au amplificat. Vom vedea cum..

Cuvinte cheie: strat de ozon, ultraviolete, stratosferă, Antarctica, poluare.

I. Introducere

Protejarea stratului de ozon este de o mare importanță pentru existența vieții pe planeta noastră. De aceea, la 16 septembrie, începând din 1995, se aniversează Ziua Internațională pentru protecția stratului de Ozon. Această zi a fost stabilită de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru a comemora semnarea Protocolului de la Montreal asupra substanțelor care distrug stratul de ozon.

Ce este ozonul?

Ozonul este un gaz albăstrui, de aproape 1,6 ori mai greu decât aerul, are un miros înțepător și este puternic reactiv. Este un oxidant puternic, motiv pentru care este dăunător omului, producând dureri de cap, fiind iritant, caustic al mucoaselor respiratorii dacă se găsește în atmosfera terestră joasă (troposferă). Termenul provine din grecescul ”ozein” care înseamnă ”a mirosi”.

Ce este stratul de ozon?

Stratul de ozon este o concentrare subțire de molecule de oxigen, fiecare formată din o combinație de trei atomi de oxigen, care străbate stratosfera și filtrează o parte din radiațiile ultraviolete ale Soarelui, care altfel ar atinge suprafața Pământului. Acest strat conține 90% din ozonul care se găsește în atmosferă și absoarbe 97 – 99% din radiațiile ultraviolete de frecvență înaltă. El se întinde de la 15 la 50 de km, dar cel mai concentrat este la 20 – 25 km.

Asigurarea unei calități corespunzătoare a mediului, protejarea lui – ca necesitate a supraviețuirii și progresului – reprezintă o problemă de interes major și de actualitate pentru evoluția socială. În acest sens, se impune păstrarea calității mediului, diminuarea efectelor negative ale activității umane cu implicații asupra acesuia.

Lipsa stratului de ozon ar duce la dispariția unei poluări de natură radiantă, prin creșterea fluxului de radiații UV de la soare, care ajung la sol. Fenomenul este periculos întrucât radiațiile uv sunt sterilizate pentru formele inferioare de organizare. Acestea stau la baza lanțurilor trofice, periclitând echilibrul în natură.

Stratul global de ozon poate fi regenerat prin minimizarea descărcărilor de clor și brom, precum și a altor factori care contribuie la schimbări climatice.

Efortul comun al umanității pentru refacerea stratului de ozon este exemplul fascinant de acțiune împotriva dezastrelor, demonstrându-se cum poate fiecare individ al planetei să contribuie la protejarea mediului.

Schimbările care au avut loc și vor avea loc, creează, într-o viziune optimistă, speranțe și pentru remedierea, fie și treptată, a mediului înconjurător. În tumultul generalizat al schimbărilor, trebuie să tragem încă un semnal de alarmă legat de mediul înconjurător. Stratul de ozon nu este nici pe departe o pătură groasă. Înseamnă foarte puțin din punct de vedere cantitativ, dar foarte mult din punct de vedere al efectelor sale benefice pentru viața pe Terra, deoarece reprezintă un protector biolog. Stratul de ozon are rol de ecran împotriva radiațiilor UV dăunătoare. În condițiile în care acest strat este nedeteriorat, el absoarbe eficient razele UV, oprind majoritatea razelor dăunătoare în drumul lor spre suprafața pământului.

De-a lungul timpului viața vegetală de pe pământ s-a adaptat la un anumit nivel de radiații UV, însă sporirea cantității acestora poate provoca distrugerea treptată a lumii. Energia radiațiilor absorbite încălzește ozonul și astfel apar straturile calde în partea superioară a stratosferei care se comportă ca un capac pus peste stratosferă.

II. Clasificări

Alcătuirea atmosferei

Atmosfera este învelișul alcătuit din diferite gaze, apă în stare de vapori și aerosoli (cenuși vulcanice, săruri, pulberi etc). Viața pe planetă este asigurată de existența atmosferei, a energiei solare și a câmpului magnetic planetar.

Rolul atmosferei este de a absorbi energia de la Soare, de a recircula apa și alte chimicale prin forțe magnetice și electrice, asiguând astfel un climat moderat. Ne protejează de asemenea față de radiațiile cu energie mare și de vidul cosmic.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Degradarea Stratului de Ozon.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 243 cuvinte
Nr caractere:
12 179 caractere
Marime:
434.70KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!