Costul de producție al biocombustibililor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Deturnarea unei parti din ce in ce mai mari a productiei agricole provoaca saracie

Pentru prima data dupa criza petrolului din 1973, economia mondiala este supusa unor puternice presiuni inflationiste cauzate de suprapunerea preturilor-record ale petrolului cu cele ale alimentelor.Costurile din ce in ce mai mari pentru energie si alimentele tot mai scumpe nu pun in pericol doar dezvoltarea economiei globale, ci contribuie la cresterea saraciei in tarile aflate in curs de dezvoltare. Cu cat economiile sunt mai slab dezvoltate, cu atat efectele vor fi mai grave, accentuand fenomenul saraciei, atrage atentia Banca Mondiala. Scumpirea alimentelor si a energiei adanceste deficitul balantei comerciale in multe state. De exemplu, de la inceputul anului 2007 si pana in prezent, deficitul de cont curent a crescut cu peste 10% din PIB in aproape 20 de tari, in timp ce masurile de politica monetara nu mai pot da rezultatele scontate.

Cerealele s-au scumpit cu 144%

Banca Mondiala atrage atentia asupra pericolului pe care-l reprezinta politica energetica promovata de Statele Unite si Uniunea Europeana. Subventiile acordate pentru biocombustibilii produsi din porumb si plante oleaginoase nu fac decat sa agraveze criza materiilor prime alimentare, fara a avea efect asupra pretului petrolului, care continua sa urce. Majoritatea analistilor considera ca impunerea biocombustibililor pe piata a avut un impact semnificativ asupra structurii suprafetelor cultivate si a preturilor produselor alimentare. Scumpirea in cazul culturilor ce pot reprezenta materie prima pentru productia de biocarburanti a fost mult mai rapida in ultimii doi ani, comparativ cu celelalte culturi. Cerealele s-au scumpit cu 144%, iar plantele oleaginoase, cu 157%, in timp ce restul culturilor vegetale, cu numai 11%. Trei sferturi din productia suplimentara de porumb din ultimii trei ani realizata la nivel mondial a fost utilizata pentru producerea de alcool etilic in SUA. Tot in ultimii trei ani, cinci milioane de hectare, care ar fi putut fi utilizate pentru cultivarea graului, au fost insamantate cu rapita si floarea-soarelui, in tari mari producatoare de cereale precum Canada, Uniunea Europeana si Rusia.

Subventiile acordate pentru productia de biocombustibili sunt o cauza majora a crizei alimentelor, argumenteaza expertii Bancii Mondiale. Pentru a deveni rentabila productia de carburanti din cereale, o parte a costurilor trebuie sa fie acoperita din surse bugetare. Costul unui litru de etanol obtinut din trestie de zahar este de 0,23 dolari pe litru, fata de 0,44 dolari pe litru daca este produs din porumb, iar pretul unui litru de biodiesel pe baza de porumb este de 1,1 dolari pe litru.

Rapita inlocuieste cultura cerealelor

Eliminarea subventiilor acordate pentru productia de biocombustibili in SUA si UE ar determina sa fie utilizate cele mai eficiente materii prime, reducand presiunea pe preturile materiilor prime alimentare.Culturile energetice sunt sustinute de UE si de statul roman. In anul 2007, s-a aplicat o schema de plati care a cuprins si un ajutor de la UE in cuantum de 45 euro/ha in limita a doua milioane de hectare la nivel comunitar. Potrivit informatiilor Ministerului Agriculturii, dupa centralizarea datelor transmise de statele membre la finalul anului 2007, suprafata cultivata la nivelul UE a fost de peste 2,8 milioane de hectare, ceea ce a condus la scaderea sprijinului financiar pe unitatea de suprafata. Aceasta schema de ajutor completeaza sprijinul financiar standard

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Costul de productie al biocombustibililor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
914 cuvinte
Nr caractere:
5 384 caractere
Marime:
10.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
combustibil, mediu, poluare
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!