Caracterizarea resurselor de apă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Apa este cu certitudine, prin geneza si evolutie, o resursa naturala, vitala pentru existenta vietii pe terra, vulnerabila si limitata în timp si spatiu, dar regenerabila „gratie” circuitului natural al acesteia pe terra, cu existenta si evolutie perpetua.

La nivel global prezenta apei se datoreaza proceselor fizice, chimice si chiar biologice care se manifesta la nivelul planetei noastre, precum si evolutiei în anumite ere si perioade geologice a terrei.

Apa constituie o resursa virtuala/vitala atat de necesara vietii pe terra, pentru toate geosferele învelisului geografic, inclusiv pentru activitatea umana – antropica.

Astfel, apa ca resursa naturala poate fi împartita în doua mari categorii distincte, si anume:

- resurse de apa - generate ca existenta si determinate ca evolutie – de circuitul apei în natura, si cu rol primordial de regenerare si reîmprospatare continua a acestui element natural;

- rezerve de apa – care se constituie în categoria acelor ape care nu participa la circuitulnatural si implicit nu sunt supuse unui proces de reciclare.

Specialistii în domeniu considera ca din punctul de vedere al posibilitatilor de utilizare – de fapt ceea ce intereseaza practica exploatarii în diferite scopuri – resursele de apa pot fi împartite în :

- resurse totale

- resurse utilizabile

Resursele totale, în logica notiunii reprezinta cantitatea sau volumul total de apa existent întro/ într-un unitate/domeniu acvatic (ape de suprafata indiferent de starea lor de agregare, ape subterane etc), pe cand resursele utilizabile sau exploatabile sunt acelea care, efectiv, se pot folosi în conditii economice viabile.

Resursele de apa care prin existenta, cunoastere si folosirea lor, fac obiectul gospodaririi rationale si judicioase a apelor cuprind de fapt toate formele sub care se manifesta circuitul apei în natura.

Astfel, cu provenienta naturala, pe terra se întalnesc trei categorii de resurse ce fac obiectul

gospodaririi apelor si care pot fi grupate dupa cum urmeaza:

- resurse de apa atmosferica;

- resurse de apa ale uscatului;

- resurse de apa marine si oceanice

Resursele de apa atmosferice: una din caracteristicile principale ale apei o constituie mobilitatea, adica miscarea, caracteristica generata de influenta energiei solare primita de terra, prin intermediul careia apa indeplineste functia de principal mijloc de legatura, schimb de materie si energie, intre toate geosferele globului terestru. Pe aceste considerente, atmosfera constituie spatiul gazos, in care apa se gaseste in cantitati apreciabile, sub forma celor trei stari de agregare:

- vapori, ce asigura umiditatea aerului,

- lichida, care determina precipitatiile lichide, ceata, burnita etc si solida, care genereaza precipitatiile solide, chiciura, grindina s.a. deci, prin citcuitul apei, in componenta sa din atmosfera, in segmentul

- evaporatie – condensare: apa capata pentru planeta noastra o importanta deosebita, de altfel, bine redata in capitolele din cuprinsul lucrarii de fata.

Din punctul de vedere al gospodaririi apelor, precipitatiile rezultate prin ciclul natural al apei participa în mod indirect in caracterizarea resurselor de apa ale uscatului.

Resursele de apa ale uscatului constituie întreaga complexitate a modului de gospodarire a apelor si implicit a folosirii acestora în scopul evolutiei societatii umane. De fapt, aceste resurse provin tot din segmentul circuitului natural cuprins între ceea ce presupune ajungerea precipitatiilor pe suprafata terrei, acolo unde metaforic vorbind, picatura de ploaie care a ajuns pe suprafata uscatului, se poate evapora, infiltra sau va sustine scurgerea de suprafata prin intermediul cursului de apa care în final va ajunge „acolo unde îsi doreste fiecare rau/fluviu„ – în mari si oceane. În sensul celor prezentate existenta apei pe uscat determina urmatoarele grupuri de resurse:

- resurse de apa curgatoare, începand de la cele mai mici organisme hidrografice pana la

marile sisteme fluviatile;

- resurse de apa statatoare, care cuprind toate categoriile de lacuri, indiferent de geneza si

marimea lor, pana la nivelul marilor si fara legatura cu Oceanul Planetar;

- resursele de apa subterane, determinate de existenta apelor freatice – ca o veriga directa si imediata la circuitul apei în natura, apele de medie si mare adancime, precum si alte categorii de ape cantonate în roci solubile etc;

- resursele din apa în stare solida, care sunt constituite din ghetari, gheturi, zapezi vesnice si anotimpuale

Resursele de apa ale oceanului planetar se impart in resurse ale zonei litorale si resurse ale zonei de larg, fiecare cu specifivul lor. Importanta si modul de apreciere a resurselor prin intermediul procesului tehnic de gospodarire a apelor, va fi analizata in urmatoarele capitole, prin care se si subliniaza schimburile puternice intre toate categoriile de ape existente pe terra.

Fig. Dupa World water balance and water resources of the Earth

În esenta, putem aprecia ca din cantitatea totala de apa de pe terra, cel mult 2,53t o

constituie apa dulce, din care 69,56t se gaseste în ghetari, 30,06t este cantonata în subteran si doar 0,27t reprezinta apa necesara pentru folosintele de apa, precum si pentru existenta si dezvoltarea ecosistemelor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizarea Resurselor de Apa.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 420 cuvinte
Nr caractere:
20 006 caractere
Marime:
130.37KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!