Calitatea aerului

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Introducere;
1.1.Aspecte generale privind calitatea aerului si problemele de poluare;
2.Reglementari legislative privind calitatea factorilor de mediu;
3.Poluarea in lume si in Romania;
4.Principalele substante poluante rezultate din procesul studiat;
5.Metode generale de tratare a substantelor poluante;
6.Descriere si calcul; scheme si instalatii de tratare a aerului/de ventilatie si climatizare;
7.Concluzii;
Bibliografie

Extras din referat:

1.INTRODUCERE

CALITATEA FACTORILOR DE MEDIU(AERUL)

Poluarea atmosferei reprezinta unul dintre factorii majori care afecteaza sanatatea si conditiile de viata ale populatiei din aglomerarile urbane. Disconfortul produs de fum si mirosuri, reducerea vizibilitatii, efectele negative asupra sanatatii umane si a vegetatiei produse de pulberi si gaze nocive, daune asupra constructiilor datorate prafului si gazelor corozive, precipitatiile acide, se inscriu printer problemele majore de madiu ale zonelor urbane.

Poluarea şi protecţia mediului sunt considerate printre cele mai importante probleme cu care se confrunta tara noastra si lumea in general. Transformarile care au loc la nivel global in ceea ce priveşte calitatea mediului impun gasirea unor soluţii pentru a asigura menţinera echilibrului ecologic al planetei in condiţiile unei dezvoltari durabile a societăţii.

Prin mediu inconjurator inţelegem ansamblul facorilor fizici , chimici, biologici, şi sociali (creaţi prin acţivitaţi umane) care, in strânsa interacţiune, influenţeaza echilibrul ecologic determinand condiţii de viata pentru om şi pentru dezvoltarea economico- sociala.

Noţiunea de mediu ,reprezintă totodata mediul inconjurator in care funcţioneaza o organizaţie, care include aerul, apa, pământul, resursele naturale, flora, fauna, fiinţele umane si relaţiile dintre acestea. In acest context mediul inconjurator se exţinde in interiorul organizaţiei pana la sistemul global.

Noţiunea de poluare a mediului este definita intr-un document internaţional inţitulat “Regulilr de la Montreal” din 1982, ca fiind, orice introducere de catre om in mediu a unor substanţe sau energii cu efecte vătămatoare de natură să pună in pericol sănătatea omului, sa prejudicieze resursele biologice, ecosistemele si proprietatea materială, să diminueze binefacerile sau să impiedice alte uţilizări legitime ale mediului.

Prin factori de poluare a mediului se inţelege (legea protecţiei mediului numarul 137/1995) orice subsţantă solidă , lichidă , gazoasă ,vapori sau sub formă de energie (radiaţie electromagnetică , ionizată , termică , fonică sau vibraţii) care introdusă in mediu , modifică echilibrul consţituenţilor acestuia si al organismelor vii si aduce daune bunurilor materiale. Poluarea este un fenomen insoţitor al dezvoltarii industriale. Cu cât s-a accentuat dezvoltarea industrială cu atât poluarea a crescut şi a scăzut nivelul calitativ al mediului. În ultima perioadă , degradarea intensă a mediului a facut ca cercetatorii să tragă un semnal de alarmă asupra gravitaţii situaţiei. Pericolul pentru planeta din punct de vedere al poluării este foarte mare din cauză că procesele industriale sunt in marea lor majoritate foarte poluatoare.

2.Reglementari legislative privind calitatea factorilor de mediu

Factorul de mediu “aer”:

Prevederile legale in domeniul calitatii aerului au ca scop reglementarea activitatilor care afecteaza sau care pot afecta calitatea atmosferei, direct sau indirect, desfasurate de personae fizice si juridice, si strategia nationala in domeniu, si urmaresc asigurarea dreptului fiecarei personae la un mediu de calitate.

-OUG a Guvernului nr. 243/2000 privind protectia atmosferei are ca scop stabilirea cadrului juridic privind prevenirea, eliminarea, limitarea deteriorarii si ameliorarea calitatii atmosferei, in vederea evitarii efectelor negative asupra sanatatii omului si mediului, asigurandu-se astfel alinierea normelor juridice internationale si la reglementarile comunitare;

-Legea nr. 655/2001 pentru aprobarea OUG 243/2000 privind protectia atmosferei;

-Ordinul ministrului apelor si protectiei mediului 745/2002 privind stabilirea aglomerarilor si clasificarea aglomerarilor si zonelor pentru evaluarea calitatii aerului in Romania, completat de Ordinul 27/2007 pentru modificarea si completarea unor ordine care transpun acquis-ul comunitar de mediu;

-HG 731/2004 pentru aprobarea strategiei nationale privind protectia atmosferei are ca scop crearea cadrului necesar pentru dezvoltarea si implementarea unui system integrat de gestionare a calitatii aerului, efficient d.p.d.v. economic.

Obiective ale strategiei nationale:

-mentinetea calitatii aerului;

-imbunatatirea calitatii aerului;

-adoptarea de masuri necesare pentru limitarea pana la eliminare a efectelor negative asupra mediului;

-indeplinirea obligatiilor asumate prin acordurile international la care Romania este parte si participarea la cooperarea international in domeniu.

Bibliografie:

1. V., Voicu , Realizări recente în combaterea poluării atmosferei în industrie, Editura Tehnică Bucureşti 1997

2. T., Rusu , Protecţia mediului şi a muncii, Editura Madiamira, Cluj-Napoca 1999;

3. B., Barhad , Îndrumător de igiena muncii şi tehnica securităţii, Editura Madicală, Bucureşti 1964;

4. P., Ursu , Recepţia exploatarea şi întreţinerea instalaţiilor pentru protecţia aerului atmosferic;

5. R., Victor , Ghid pentru diseminarea tehnologiilor de mediu, Editura Risoprint, Cluj-Napoca 2000

6. V., Voicu , Combatere Noxelor în Industrie, Editura Tehnică, Bucureşti 2002

7. www.regielive.ro

Observații:

UNIVERSITATEA DUNAREA DE JOS DIN GALATI

FACULTATEA DE INGINERIE SI AGRONOMIE BRAILA

CATEDRA: I.S.B.E.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calitatea aerului si limitele de noxe admise.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
40 pagini
Imagini extrase:
40 imagini
Nr cuvinte:
8 807 cuvinte
Nr caractere:
51 325 caractere
Marime:
1.38MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!