București versus Cernobal - poluarea

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Cadrul legal 3
2. Poluatori 4
3. Poluanți 6
4. Nivelul de poluanti admis 7
5. Cum poate ajuta omul 8
6. De retinut! 9

Extras din referat:

1.Cadrul legal

Legii nr.9/2012, Decretul nr. 653/2012 pentru promulgarea Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule:

Anunţul privind semnarea decretului de promulgare a acestei legi a fost transmis de Administraţia Prezidenţială, printr-un comunicat.

Taxa de poluare auto a fost adoptată, în 15 decembrie, de Camera Deputaţilor, care a fost forul decizional în cazul acestui proiect, astfel că, odată promulgată, legea va intra în vigoare, iar românii care cumpără o maşină pentru care nu s-a plătit o astfel de taxă trebuie să o achite.

"Proiectul de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, iniţiat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, a fost aprobat de Camera Deputaţilor în şedinţa de joi şi va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial al României", se arăta într-un comunicat din 15 decembrie al ministerului.

Actul normativ prevede, pe de-o parte, o reducere a taxei de poluare cu până la 25 la sută faţă de variantele anterioare, astfel că cei care au plătit-o în vechea formă pot cere rambursarea diferenţei.

Pe de altă parte, noua lege încearcă să aplice principiul "poluatorul plăteşte", astfel că noua taxă de poluare "va fi plătită, o singură dată, atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă".

2.Poluatori

București:

- Automobilele-aproximativ 2,5 mil

- Centralele electrotermice si unitatile industriale

Dintre acestea, cele mai cunoscute unitati IPPC sunt centralele electrotermice (CET Grivita si Centrala Termica Piata Presei Libere – sectorul 1, CET Sud si CET Titan – sectorul 3, CET Progresu – sectorul 4, CET Grozavesti si CET Vest – sectorul 6), care folosesc instalatii de ardere cu putere termica mai mare de 50 MW.

Printre intreprinderile mari poluatoare ale aerului din Bucuresti se numara Aversa (topitorii pentru metale feroase cu o capacitate de productie mai mare de 20 de tone pe zi), Turbomecanica, Urbis Armaturi Sanitare, Radox, Electromonta, Alumil Industry, Romaero si Tubinox (instalatii pentru tratarea suprafetelor metalelor), Firos si Stirom (instalatii pentru fabricarea sticlei, inclusiv a fibrelor de sticla, cu o capacitate de topire mai mare de 20 de tone/zi), Institutul Pasteur si INCDMI Cantacuzino (instalatii utilizand procedee chimice sau biologice pentru fabricarea produselor farmaceutice de baza), Morarit Panificatie Baneasa (fabricare produse alimentare din materii prime de origine vegetala cu capacitate de productie de peste 300 de tone/zi), Danone (tratarea si procesarea laptelui, cu capacitate mai mare de 200 de tone/zi).

- Santierele de constructii

- Instalatiile de incalzire a locuintelor particulare

Dintre toti acesti poluatori, poluatorul ce ocupa locul 1 in capitala este desigur automobilul!

Acesta reduce considerabil rata de viata a bucurestenilor. Situatia ar putea fi rezolvata daca ar fi redus numarul masinilor cu un singur ocupant de pe sosele, puncteaza cercetarea Uniunii Europene.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bucuresti versus Cernobal - Poluarea.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 565 cuvinte
Nr caractere:
8 852 caractere
Marime:
22.07KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!