Vânzarea cu pact de răscumpărare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pactul de rascumparare este un contract accesoriu consemnat in acelasi inscris sau intr-un inscris separat, considerat insa de parti ca facand parte integranta din inscrisul principal, prin care vanzatorul isi rezerva dreptul de a redobandi bunul vandut, intr-un anumit termen, restituind cumparatorului pretul platit si cheltuielile ocazionate1.

Vanzarea cu pact de rascumparare era cunoscuta si in dreptul roman. In acea perioada, pactul de rascumparare dadea nastere numai unui drept de creanta in favoarea vanzatorului, in baza caruia cumparatorul era obligat ca, la termenul stabilit, sa revanda bunul cumparat. Deci, prin traditiunea bunului - mancipatio in iure cessio, cumparatorul devenea proprietar asupra bunului, dar si debitor al obligatiei de a revinde bunul respectiv, la termen, vanzatorului.

Vanzarea cu pact de rascumparare era conceputa in termenii juridici corespunzatori pentru doua contracte distincte, intrucat in acea perioada era negata cvasiunanim posibilitatea transferarii proprietatii sub conditie rezolutorie, cu anumita derogare in ceea ce priveste transferul facut prin intermediul traditiunii. Justificarea rezida in aceea ca o conditie rezolutorie nu era stipulata printre modalitatile legale de stingere a obligatiei si se aprecia ca ar fi fost incalcat si caracterul absolut si perpetuu al dreptului de proprietate prin aceea ca dobanditorul nu ar fi avut decat temporar exercitiul dreptului sau. Totusi, in perioada lui Justinian s-a impus conceptia privind aplicarea conditiei rezolutorii, fapt sustinut de opiniile jurisconsultilor Marcellus si Ulpian2.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vanzarea cu pact de rascumparare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 513 cuvinte
Nr caractere:
12 332 caractere
Marime:
20.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
vanzare, dreptul roman
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!