Vămuirea

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Aspecte generale cu privire la vămuire 3
2. Caracteristica generală a Nomenclatorului Mărfurilor 3
3. Operaţiunile prealabile 4
4. Depozitul provizoriu 6
5. Brokerul vamal 7
6. Declararea 8
7. Proceduri simplificate de vămuire 10
Bibliografie: 11

Extras din referat:

1. Aspecte generale cu privire la vămuire

Vămuirea reprezină o activitate foarte importantă atât în comerțul internațional, în sistemul economico-financiar al țării și chiar în domeniul securității sociale, cât și a statului.

Vămuirea este procedeul de plasare a mărfurilor şi mijloacelor de transport întru-un anumit regim vamal şi încheierea acestui regim, în conformitate cu prevederile legislaţiei. În Republica Moldova, vămuirea se efectuează în conformitate cu Codul Vamal şi cu alte acte normative, inclusiv cu cele emise de Serviciul Vamal.

Unicele autorități competente de a efectua vămuirea sunt organele vamale interne și cele de frontieră, în locurile stabilite din zonele de activitate ale organului vamal în care se găseşte expeditorul sau destinatarul mărfurilor. În acest sens, posturile vamale au obligația de a asigura respectarea legislației vamale. Altor organe le este interzisă îndeplinirea acestei activități. Actele vamale se perfectează în limba de stat, cu excepţia cazurilor prevăzute Codul Vamal.

În conformitate cu prevederile Codului Vamal, vămuirea începe în momentul în care:

a) mărfurile şi mijloacele de transport sînt prezentate organului vamal abilitat;

b) declaraţia vamală este depusă (pe suport de hîrtie sau în format electronic) în modul stabilit, respectînd procedura efectuării operaţiunilor prealabile prevăzute de actele normative în vigoare.

2. Caracteristica generală a Nomenclatorului Mărfurilor

În scopul determinării poziției tarifare a mărfurilor, fapt ce contribuie la sistematizarea și organizarea eficientă a activității vamale, la 29 decembrie 2007, prin Hotărîrea Guvernului RM nr.1525, a fost aprobat Nomenclatorului Mărfurilor al Republicii Moldova. Nomenclatorul mărfurilor reprezintă o listă care cuprinde codurile, denumirile şi descrierea mărfurilor corespunzătoare sistemelor de clasificare aplicate în practica internaţională.

Nomenclatorul mărfurilor al Republicii Moldova a fost elaborat în legătură cu intrarea în vigoare a noii redacţii a Sistemului armonizat de codificare şi descriere a mărfurilor, aprobat de Organizaţia Mondială a Vămilor.

Nomenclatorul mărfurilor se aplică pe teritoriul Republicii Moldova cu scopul reglementării tarifare şi netarifare a activităţii economice externe, îmbunătăţirii evidenţei statistice şi a schimbului de informaţie statistică referitoare la I circulaţia mărfurilor pe plan intern şi extern.

Nomenclatorul mărfurilor este divizat în 21 de secţiuni şi 97 de capitole.

În cadrul procesului de vămuire, clasificarea mărfurilor se efectuează de către declarant. Ea constă în stabilirea, pentru mărfurile declarate organelor vamale, a unui cod conform Nomenclaturii combinate a mărfurilor. Dacă declarantul a efectuat o clasificare incorectă a mărfurilor, organele vamale au dreptul să efectueze de sine stătător clasificarea lor în corespundere cu Nomenclatura combinată a mărfurilor. De asemenea, Serviciul Vamal este împuternicit să emită pentru unele tipuri de mărfuri norme metodologice cu privire la clasificarea lor, asigurînd publicarea acestor norme. Decizia Serviciului Vamal cu privire la clasificarea mărfurilor este obligatorie, declarantul fiind în drept să conteste decizia în modul stabilit de legislaţia în vigoare.

Persoanele interesate au dreptul de a solicita Serviciului Vamal emiterea unor decizii tarifare prealabile privind clasificarea mărfurilor. Serviciul Vamal, însă, își rezervă dreptul de a refuza emiterea deciziei tarifare prealabile în cazul în care solicitarea nu are legătură cu o operaţiune de import sau de export preconizată. Decizia prealabilă privind clasificarea mărfurilor este valabilă pentru o perioadă de 6 ani, începînd cu data emiterii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vamuirea.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 166 cuvinte
Nr caractere:
18 397 caractere
Marime:
29.67KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Profesorului:
Valeriu G.
Sus!