Traficul de influență - Infracțiune în domeniul corupției

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

CAP. I Notiunea de coruptie
CAP. II Consideratii generale referitoare la traficul de influenta
CAP. III Infractiunea de trafic de influienta
III.1 Continutul legal al infractiunii
III.2 Conditii preexistente
III.2.1.Obiectul infractiunii
III.2.2.Subiectii infractiunii
III.3 Continutul constitutiv
III.3.1.Latura obiectiva
III.3.2.Latura subiectiva
III.4 Forme. Modalitati. Sanctiuni
CAP.IV Concluzii
CAP.V Jurisprudenta
BIBLIOGRAFIE

Extras din referat:

In legislatia noastra nu exista vreun text care sa incrimineze o infractiune numita "coruptie", dar literatura juridica cuprinde in aceasta notiune in sens larg numeroase incalcari ale legii penale in ceea ce priveste sfera relatiilor de serviciu.

Conceputa in cel mai popular sens al cuvantului, coruptia este folosirea abuziva a puterii in avantaj propriu. Din aceasta cauza juristii cauta sa identifice acele infractiunii care presupun coruptia, adica obtinerea de profituri pe cai ilegale.

Coruptia inseamna folosirea abuziva de catre o persoana a functiei de intermediar sau de decizie pe care o indeplineste,pentru a-i acorda celui care corupe sau comunitatii de interese pe care acesta o reprezinta,un avantaj economic sau administrativ,in schimbul unei sume de bani, a unor cadouri,a unor deplasari,excursii,concedii sau distractii sau a primirii unor proprietati.

Coruptia incepe cu ascunderea sau deformarea realitatii pentru a obtine

anumite rezultate la care nu se poate promovand adevarul si continua cu sistemul clientelar de plasare pe posturi si promovare pe alte criterii decat cele de probitate, competenta si cinste. Urmata de darea si primirea de foloase patrimoniale sau de alta natura pentru obtinerea unor drepturi cuvenite, intr-un stadiu superior al dezvoltarii accelerate a coruptiei se recurge la darea si primirea acestor foloase pentru obtinerea unor drepturi ori avantaje necuvenite. Din acest moment putem afirma ca fenomenul coruptiei se generalizeaza si iau nastere retele de tip mafiot.

Coruptia, in manifestarile ei activa si pasiva, are intotdeauna o componenta de ilegalitate si una de imoralitate exprimand incapacitatea autoritatilor de stat, a societatii in ansamblul ei, pentru ca intotdeauna coruptia este in corelatie si interdependenta cu o serie de mecanisme distructive si de dereglare politica, normativa si culturala de la nivelul societatii.

Coruptia implica utilizarea abuziva a puterii publice in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul, a unui castig necuvenit:

- abuzul de putere in exercitarea atributiilor de serviciu;

- frauda (inselaciunea si prejudicierea unei alte persoane sau entitati);

- utilizarea fondurilor ilicite in finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale;

- favoritismul;

- instituirea unui mecanism arbitrar de exercitare a puterii in domeniul privatizarii sau a achizitiilor publice;

- conflictul de interese (prin angajarea in tranzactii sau dobandirea unei pozitii ori a unui interes comercial care nu este compatibil cu rolul si indatoririle oficiale.)1

In Legea nr. 78 din 28 mai 2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie2 sunt prevazute infractiunile care sunt de coruptie: articolul 254 - luarea de mita, darea de mita - articolul 255, articolul 256 - primirea de foloase necuvenite si articolul 257 - traficul de influenta, precum si infractiunile prevazute in legi speciale ca modalitati specifice ale celor prevazute la articolele 254 - 257 din Codul penal, in functie de calitatea persoanelor care savarsesc faptele incriminate, calitatea persoanelor fata de care se savarsesc faptele, ori in raport cu sectoarele de activitate unde se comit aceste fapte.

In vederea stavilirii fenomenului coruptiei in Romania au luat fiinta o serie de organisme cu scopul de a stavili sfera de manifestare a acestui fenomen, de a limita extinderea si de a actiona pentru combaterea acestuia.

Pentru aplicarea eficienta a dispozitiilor normative din Codul penal, precum si a celor din Legea nr. 78 din 8 mai 2000, prin Hotararea Guvernului nr. 1065 din 25 octombrie 2001 s-a aprobat Programul national de prevenire a coruptiei si Planul national de actiune impotriva coruptiei3.

Mai mult decat atat pe linia preocuparilor autoritatilor statului de a reduce aria de manifestare a fenomenului de coruptie se inscrie4 Ordonanta de urgenta nr. 43/20025 privind Parchetul National Anticoruptie. Infiintarea acestei structuri in cadrul Ministerului Public atesta faptul ca societatea romaneasca este cat se poate de preocupata de combaterea coruptiei, fenomen care a luat amploare si care poate fi redus sau stopat doar prin aplicarea intocmai a legislatiei in vigoare.

Infractiunile de coruptie, de o deosebita periculozitate sociala, s-au extins la nivelul mai multor structuri sociale. Acestea, din pacate, nu intotdeauna au putut fi constatate si cercetate din lipsa mijloacelor tehnice operative specifice. Specialistii in stiinta dreptului penal admit in unanimitate, ca, coruptia a devenit o plaga sociala care impune gasirea si utilizarea celor mai noi si mai eficiente metode si tehnici, a unei legislatii corespunzatoare, pentru depistarea celor care realizeaza castiguri fabuloase ilicite, profitand de anumite functii in ierarhia sociala.

CAP. II Consideratii generale referitoare la traficul de influenta

Traficarea influentei pe care o persoana o are pe langa un functionar (reala) sau pe care lasa sa se inteleaga ca are pe langa acesta (presupusa), creeaza reale si grave stari de pericol pentru prestigiul, autoritatea, credibilitatea organelor, a institutiilor, organismelor statului, serviciilor publice, a altor unitati, societatilor comerciale, companiilor si societatilor nationale, regiilor autonome, agentilor economici, pentru corectitudinea, cinstea functionarilor care-si desfasoara activitatea in cadrul acestora, indeplinind functiile incredintate.6

Bibliografie:

1. Gheorghe Nistoreanu, Alexandru Boroi, Drept penal. Partea speciala, Ed. All Beck, Bucuresti, 2002;

2. Octavian Loghin, Tudorel Toader, Drept penal. Partea speciala, Casa de Editura "Sansa", Bucuresti, 1994;

3. Tudorel Toader, Drept penal. Partea speciala. Culegere de probleme din practica judiciara, Ed. All Beck, Bucuresti,2003;

4. Theodor Mrejeru, Dumitru Petre Andreiu Florescu, Dan Safta, Marieta Safta, Infractiunile de coruptie. Aspecte teoretice si practice, Ed. All Beck, Bucuresti, 2000;

5. Vasile Dobrinoiu, Coruptia in dreptul penal roman, Ed. Atlas Lex, Bucuresti, 1995;

6. Legea nr. 78/2000 privind prevenirea,descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Traficul de influenta - Infractiune in domeniul coruptiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 497 cuvinte
Nr caractere:
20 112 caractere
Marime:
28.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
coruptie, influenta
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!