Tipuri de concurență

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Comportamentul agentilor economici implicati in procesul formarii preturilor difera in ceea ce priveste strategia de adaptare la cerintele concrete ale pietei cu cantitatea sau cu produse diferentiate, de marca.In economia de piata se pot intalni situatii diferite din punct de vedere al concurentei:

-concurenta perfecta;

-concurenta imperfecta cu formele sale:

- monopolul;

- concurenta monopolistica;

- concurenta duo si oligopolistica.

Se mai poate vorbi de concurenta directa si concurenta indirecta.Cand agentii economici se afla in competitie, se adreseaza aceleiasi nevoi, cu produse similare sau identice, atunci suntem in fata unei concurente directe, iar concurenta indirecta poate apare atunci cand firmele se adreseaza prin oferirea de bunuri diferite aceleiasi nevoi sau unor nevoi diferite.

Concurenta poate fi din punct de vedere al dreptului comercial:

-concurenta lociala;

-concurenta neloiala.

Concurenta loiala se caracterizeaza prin folosirea nediscriminatorie, de catre vanzatori, a unora dintre instrumentele economice amintite, in conditiile procesului liber de piata si ale deplinei posibilitati de cunoastere a mijloacelor de reglementare a relatiilor de vanzare-cumparare. Este vorba de piete transparente, in care secretele sunt aproape inexistente.

Concurenta neloiala se caracterizeaza prin utilizarea unor mijloace pronuntat extraeconomice de patrundere pe piata si in folosirea unor pozitii de monopol.

Concurenta perfecta

Concurenta perfecta se bazeaza pe existenta simultana a catorva premise, cum sunt:

-atomicitatea participantilor la tranzactii;

-omogenitatea bunurilor si o elasticitate perfecta.

Concurenta perfecta desemneaza acea situatie de piata in care toate firmele pot savanda intreaga productie la pretul pietei, fara a-l influenta, iar toti cumparatorii potcumpara la pretul pietei ceea ce doresc, fara a-l putea modifica. Acest tip de concurenta se defineste prin urmatoarele conditii:

a)Atomicitatea participantilor la tranzactii, respectiv existenta unui numar mare de vanzatori si cumparatori pe piata, de puteri economice aproximativ egale si relativ reduse, astfel incat fiecare are un rol minim pe piata.

b)Omogenitatea bunurilor apartinand aceleiasi ramuri, astfel incat cei ce le cumpara le este indiferent de la cine le cumpara;

c)Libera intrare pe piata a producatorilor;

d)Transparenta pietei, cunoasterea de catre cei interesati a cantitatilor oferite si cerute, a calitatii si tranzactiilor incheiate;

e)Fluiditatea pietei, adaptarea fara restrictii a ofertei la cerere si invers la modificarea pretului;

f)Perfecta mobilitate a factorilor de productie.

Concurenta perfecta este utilizata de catre specialisti drept model de studiu si analiza a pietei concurentiale, ea neexistand in realitate.Concurenta semnifica o situatie in care are loc o confruntare libera, completa intre agentii economici, atat la nivelul ofertei, cat si al cererii de bunuri si capitaluri. Privita ca un procedeu deschis de confruntare, in care indivizii invata, printr-un proces sa-si imbunatateasca situatia, concurenta este apreciata de unii economisti, intre

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tipuri de concurenta.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2011
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 750 cuvinte
Nr caractere:
8 813 caractere
Marime:
17.08KB (arhivat)
Publicat de:
Madalina G.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
Economie, concurenta, agenti economici
Predat:
Facultatea de Drept , Universitatea Ecologica din Bucuresti
Specializare:
Drept
Materie:
Drept
An de studiu:
IV
Sus!