Scoaterea Ilegală A Copiilor Din Republica Moldova

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Analiza aceasta se refera la particularitatile traficului de persoane si la prevederile stabilite de Conventia impotriva crimei organizate transnationale precum si la Protocolul pentru prevenirea, suprimarea si sanctionarea traficului de persoane, in special de femei si copii.

Art. 112. 3 a Codului Penal stabileste raspunderea penala pentru scoaterea ilegala a copiilor din Republica Moldova.

Latura obiectiva a infractiunii analizate se poate exprima prin una din urmatoarele doua infractiuni: Scoaterea copilului din Republica Moldova reprezinta stramutarea (trecerea) de-facto a copilului peste frontiera de stat a Republicii Moldova intr-o oricare alta tara straina.

Copilul poate iesi de pe teritoriul Republicii Moldova in baza buletinului de identitate (cu intrarea pe teritoriul statelor, cu care Republica Moldova are incheiate acorduri internationale cu privire la modul simplificat de intrare-iesire) sau in baza pasaportului eliberat de organele competente.

In conformitate cu art. 3 din Legea Republicii Moldova cu privire la iesirea si intrarea in Republica Moldova, adoptata de Parlamentul Republicii Moldova la 9. 11. 1994, copiii in virsta de pina la 16 ani pot beneficia de dreptul de a iesi si intra in Republica Moldova in temeiul cererii reprezentantilor lor legali. Copiii in virsta de 12-18 ani care pleaca sa se domicilieze in strainatate cu unul din parinti, isi prezinta consimtamintul legalizat notarial.

In cele mai dese cazuri, anume actele mentionate (buletinul de identitate, pasaportul, cererea reprezentantilor legali, consimtamintul copilului) sint supuse falsificarii.

Actul respectiv poate fi falsificat in totalitate sau in parte. Pentru calificarea infractiunii aceasta circumstanta nu importa.

Prin alta cale ilegala se intelege eludarea controlului actelor de identitate, tainuirea copilului de controlul actelor de identitate.

Abandonarea copilului in strainatate reprezinta parasirea copilului pe teritoriul unui stat strain de catre parinte, tutore (curator), alt ocrotitor legal sau de catre o alta persoana, atunci cind intoarcerea copilului in Republica Moldova este obligatorie.

Predarea copilului in supravegherea si ingrijirea cetateanului strain, care a infiat copilul in conformitate cu ordinea stabilita de legislatia Republicii Moldova, nu poate constitui temei pentru tragerea la raspundere conform art. 112. 3 C. P. Abandonarea copilului in strainatate poate avea loc ca urmare a scoaterii legale sau ilegale a copilului din Republica Moldova.

Daca intentia de abandonare a copilului este premeditata, scoaterea legala serveste in aceasta situatie drept camuflare a scopului real al faptuitorului.

Componenta infractiunii, prevazute de art. 112. 3 C. P., este formala. Raspunderea survine din momentul scoaterii de-facto sau abandonarii de-facto a copilului, indiferent de consecintele survenite.

Latura subiectiva a infractiunii analizate se manifesta prin vinovatie sub forma de intentie directa.

Motivele ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Scoaterea Ilegala A Copiilor Din Republica Moldova
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 037 cuvinte
Nr caractere:
20 402 caractere
Marime:
16.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Drept
Predat:
la gimnaziu
Sus!