Relațiile Republicii Moldova cu UE

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Relaţii RM—UE

Relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană au fost formal lansate odată cu semnarea la 28 noiembrie 1994 Acordul de Cooperare şi Parteneriat (APC), care a intrat în vigoare la 1 iulie 1998 pentru o perioadă iniţială de 10 ani cu posibilitatea prelungirii tacite. Documentul stabileşte cadrul juridic al relaţiilor actuale între Moldova şi UE în domeniul politic, comercial, economic, juridic, cultural-ştiinţific şi are ca obiective susţinerea Moldovei pentru: consolidarea democraţiei şi statului de drept cu respectarea drepturilor omului şi a minorităţilor prin asigurarea cadrului corespunzător al dialogului politic; dezvoltarea durabilă a economiei şi finalizarea procesului de tranziţie spre economia de piaţă prin promovarea schimburilor comerciale, investiţiilor şi relaţiilor economice armonioase.

În conformitate cu prevederile APC-ului dialogul instituţionalizat între Republica Moldova şi UE se realizează prin intermediul următoarelor structuri de cooperare:

Nivelul politic:

1. Consiliul de Cooperare RM – UE, care se organizează anual la nivelul înalţilor oficiali (Prim-ministru/Comisarul pentru Afaceri Externe şi PEV, Înaltul Reprezentant al Consiliului UE/Preşedinţia UE) şi are scopul trasării direcţiilor strategice a dezvoltării relaţiilor RM-UE;

2. Comitetul de Cooperare RM-UE se reuneşte anual la nivelul funcţionarilor publici de nivel înalt în vederea examinării tendinţelor directorii ale cooperării sectoriale RM-UE;

3. Comitetul de Cooperare Parlamentară RM-UE, care se reuneşte anual la nivelul Şefilor delegaţiilor Parlamentului Republicii Moldova şi Parlamentului European.

Nivelul de lucru: Subcomitetele RM-UE sunt reuniuni sectoriale la nivel de experţi ce se organizează o dată pe an:

1. Subcomitetul în domeniul Comerţului şi Investiţii;

2. Subcomitetul în domeniul Finanţelor, Economiei şi Statisticii

3. Subcomitetul în domeniul Vămii, Cooperării Transfrontaliere, Justiţiei şi Afacerilor Interne

4. Subcomitetul în domeniul Energiei, Mediului, Transport,Telecomunicaţii, Ştiinţei, Tehnologiilor, instruirii şi educaţiei

Totodată, dialogul politic între RM şi UE este asigurat prin intermediul reuniunilor în formatul Dialogului Politic UE-Moldova (COEST, COPS, Directori Politici) în cadrul cărora se discută parcursul reformelor în RM, relaţiile RM-UE şi subiecte de interes comun în domeniul politicii externe şi de securitate. Pe parcursul anului sunt organizarea vizite reciproce, întîlniri şi consultări la toate nivelele.

În mai 2004 Republica Moldova a fost inclusă în Politica Europeană de Vecinătate (PEV) a UE. Planul de Acţiuni RM-UE a fost semnat la 22 februarie 2005. Începând cu 07 mai 2009 Republica Moldova participă la iniţiativa Parteneriatului Estic ca contribuind activ la dezvoltarea dimensiunii bilaterale si celei multilaterale.

Integrarea Europeană rămîne obiectivul ireversibil al agendei interne şi externe a Republicii Moldova. În prezent, Republica Moldova şi UE negociază un Acord de Asociere, care va succede APC-ului. Acordului de Asociere va aprofunda semnificativ relaţiile RM-UE şi va contribui la asocierea politică şi integrarea economică, cu obiectivul apropierii treptate a RM de UE.

De asemenea, pe parcursul anului 2011 se aşteaptă lansarea negocierilor privind stabilirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător, odată cu întrunirea condiţiilor necesare.

Acordurile RM-UE privind Facilitarea eliberării vizelor şi Readmisiei au întrat în vigoare la 1 ianuarie 2008, îar în iunie 2008 a fost lansat Parteneriatul de Mobilitate RM-UE. La 15 iunie 2010 a fost lansat Dialogul RM-UE în domeniul liberalizării vizelor. În ianuarie 2011, Republica Moldova a primit Planul de acţiuni privind liberalizarea vizelor, care conţine două seturi de condiţii, care odată implementate vor contribui la instituirea unui regim fără vize între RM şi UE.

Începînd cu anul 2010, Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline a Tratatului Comunităţii Energetice. În anul 2011 se planifică negocierea aderării RM la Spaţiul Aerian European Comun. La 30 septembrie 2010 a fost semnat Protocolul privind principiile generale pentru participarea RM la programele UE, care a intrat in vigoare la 1 Mai 2011. Primul program UE la care RM planifica să participe este FP7.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Relatiile Republicii Moldova cu UE.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
4 058 cuvinte
Nr caractere:
23 446 caractere
Marime:
28.97KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!