Recunoașterea și Executarea Hotărârilor în Materie Civilă și Comercială în Statele Membre și Nemembre ale Uniunii Europene

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Importanta si actualitatea temei

Tema referatului se remarca, in primul rand, prin importanta deosebita, sub raport teoretic si practic dar, mai cu seama, prin actualitatea sa, avand in vedere necesitatea dezvoltarii cooperarii judiciare indeosebi in materie civila si comerciala, ceea ce implica suprimarea formalitatilor privind recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti pronuntate la nivelul Uniunii Europene.

Pentru atingerea obiectivului liberei circulatii a hotararilor in materie civila si comerciala s-a subliniat ideea potrivit careia este necesar ca normele care reglementeaza competenta, recunoasterea si executarea hotararilor sa fie reglementate de un instrument juridic cu caracter obligatoriu si aplicabilitate directa in dreptul intern al statelor, care sa reduca la minimum posibilitatea actiunilor concurente si sa evite pronuntarea unor hotarari ireconciliabile in doua state membre.

Numai prin increderea reciproca a statelor in administrarea justitiei la nivel international se poate asigura cooperarea deplina pe plan judiciar intre state. In acest context, s-a subliniat ca recunoasterea hotararilor pronuntate intr-un alt stat trebuie sa fie automata, de drept, fara sa fie necesara recurgerea la vreo alta procedura sau formalitate, exceptand eventualele situatii litigioase care ar putea sa apara.

Totodata, in virtutea principiului increderii reciproce intre state, procedura in temeiul careia hotararea pronuntata intr-un alt stat devine executorie in alt stat, trebuie sa

fie eficienta si rapida.

In acest scop, s-a mentionat in cadrul lucrarii ca declaratia privind titlul executoriu al unei hotarari judecatoresti trebuie sa se produca automat, in urma unor verificari formale a documentelor furnizate, fara ca instanta sa aiba posibilitatea sa invoce din oficiu unul din temeiurile de neexecutare prevazute de lege, aceasta din urma posibilitate ramanand la dispozitia paratului, daca considera ca exista unul din cazurile de neexecutare.

In Uniunea Europeana exista o varietate de sisteme juridice, ceea ce determina o

serie de dificultati atunci cand in procedurile legale sunt implicate mai multe state membre. In vederea apropierii legislatiilor statelor membre ale Uniunii Europene au fost urmate doua metode esentiale, si anume eliminarea diferentelor prea mari intre aceste legislatii, respectiv

crearea de reguli comune in vederea atingerii unor rezultate satifacatoare pentru toate statele membre. Punerea in practica a acestor metode a demonstrat ca este vorba despre un proces complex si dificil.

Acceptarea de catre state a unor forme de cooperare internationala, oricat ar fi acestea de accentuate si, chiar daca ar implica anumite transferuri de competente, se face tocmai in temeiul respectarii principiului suveranitatii, iar nu cu nesocotirea acestuia.

Abordarea institutiilor ,,recunoasterii" si ,,executarii" hotararilor judecatoresti straine este una clasica, imbratisata de majoritatea covarsitoare a lucrarilor care isi propun acelasi scop: definirea notiunilor si particularitatilor institutiilor in discutie, urmata de analizarea in concret a diferitelor acte normative interne si internationale care cuprind prevederi cu privire la aceste efecte ale hotararilor judecatoresti si arbitrale.

I. Aspecte generale

Orice litigiu civil international adus in fata unui organ jurisdictional si mai cu seama in fata instantelor judecatoresti, se finalizeaza prin obtinerea unei hotarari.

In dreptul international privat romanesc notiunea de hotarare straina are o sfera cu mult mai cuprinzatoare decat conceptul de hotarare judecatoresca. Conforrm art.1079 Cod procedura civila, prin hotarare straina se inteleg actele de jurisdictie contencioasa sau necontencioasa ale instantelor judecatoresti, ale notariatelor sau ale oricaror autoritati dintr-un stat membru al Uniunii Europene.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Recunoasterea si Executarea Hotararilor in Materie Civila si Comerciala in Statele Membre si Nemembre ale Uniunii Europene.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
4 342 cuvinte
Nr caractere:
22 075 caractere
Marime:
21.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
drept, civil, comercial
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!