Proces Procesul Civil

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dupa declararea independentei si suveranitatii Republicii Moldova statul nostru s-a orientat in dezvoltarea sa interna spre exemplul statelor democratice inalt dezvoltate. Pentru a fi acceptata in organismele internationale Republica Moldova urma sa respecte anumite cerinte inaintate de aceste organisme (foruri). Unele din aceste conditii au fost si aprobate domeniului judiciar si nu numai, adica reorganizarea sa interna, astfel Republica Moldova a luat cursul spre constituirea unui stat bazat pe drept in care principala conditie era separarea puterilor din stat. Conform noii Constitutii din 1994 Republica Moldova este un stat bazat pe drept unde se respecta separarea puterilor.

Una din aceste puteri foarte importante pentru sistemul statal este puterea judecatoreasca, care joaca un rol deosebit in democratizarea societatii.

In Constitutia Republicii Moldova sunt mentionate principiile activitatii instantelor judecatoresti (art. 15); este mentionata organizarea judecatoreasca.

Tot in constitutie sunt mentionate drepturile si libertatile cetatenilor.

Justitia urmeaza sa joace un rol deosebit in democratizarea societatii supraveghind respectarea legii si a drepturilor fundamentale ocrotite de insasi legea.

Rolul primordial al justitiei este de a apara interesele cetatenilor statului.

Justitia in Republica Moldova activeaza in baza mai multor principii importante care au un rol deosebit in desfasurarea activitatii instantelor judecatoresti cat si a intregului sistem juridic al statului nostru. Unele din aceste principii sunt: Principiul independentei.

Principiul reciprocitatii.

Principiul colegialitatii.

Principiul legalitatii. Si altele.

Reiesind din aceste principii si multe altele importante care isi gasesc izvorul in legea suprema a statului reiese functionarea si respectarea normala a legislatiei si ocrotirea acesteia in cazurile necesare de justitie.

La fel conform principiilor fundamentale justitia in statul nostru isi indeplineste activitatea sa independent fata de celelalte puteri din stat. Nici puterea legislativa si nici cea executiva nu pot interveni in activitatea celei judecatoresti.

Dar aceasta nu inseamna ca aceste trei puteri nu se afla in colaborare una cu cealalta. Justitia se bazeaza pe lege conform Constitutiei Republicii Moldova.

Judecatorii la fel se supun legii si nu pot fi influentati atat de organele administratiei publice cat si de cea legislativa.

Actele emise de instantele judecatoresti nu pot fi rectificate de alte organe ale puterii centrale.

In activitatea sa justitia se conduce de principiile adunarii generale a ONU adoptate in 1987. Notiunea dreptului procesual civil, obiectul metoda si sistemul lui.

Notiunea dreptului procesual civil dreptul procesual civil este o ramura de drept autonoma care include in sine totalitatea normelor procedurale civile dislocate intr-un sistem strict prestabilit ce reglementeaza relatiile obstesti care apar intre instantele de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proces Procesul Civil
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
1 842 cuvinte
Nr caractere:
10 512 caractere
Marime:
11.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Drept
Predat:
la gimnaziu
Sus!